Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaava pohjaa heikkoon suunnitelmaan
Uudenkaupungin kaupunki
Kaupunginhallitus
Asia: Tuulivoimayleiskaavan osallistamis- ja arviointisuunnitelmaan liittyvä palaute
Uusikaupunki on sitoutunut Hinku-hankkeen kautta tavoittelemaan tuntuvia päästövähennyksiä ja hiilineutraaleja energiamuotoja. Tavoite on hyvä ja ajankohtainen monien ympäristöongelmien, eritoten ilmastomuutoksen, johdosta. Tuulivoima on nimetty U:kissa yhdeksi mahdollisuudeksi tavoiteltaessa tuntuvampaa energiatehokkuutta, jolla kaupunki haluaa edistää kilpailukykyään. Valitettavasti tuulivoima jakaa edelleen mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa laadittaessa punnitaan nyt 8 eri maa-alueen soveltuvuutta tuulivoiman käyttöön. Alueet ovat hajallaan eri puolilla U:kia ja niitä on monta. Kaikki ajatellut kaava-alueet sijaitsevat vain noin kilometrin etäisyydellä vakituisesta asutuksesta. Vaikka on todennäköistä, että kaikki ehdotetut alueet eivät tule sisältymään lopulliseen yleiskaavaan, tuulivoimaloiden haittojen vaikutuspiiriin jää mittavat alueet. Tällaisille melualueille ei voida käytännössä rakentaa asutusta tai loma-asutusta. Millä perusteella alueet on valittu ei selviä tekstistä.
Tuulivoimayleiskaavan osallistamis- ja arviointisuunnitelma toimii käsikirjana ja ohjeistuksena mm. vaikutusten arviointia tehtäessä – kuten jo otsikko lupaa. Kohdassa 4 ”vaikutusten arviointi” on vajaaseen sivuun listattu monia tärkeitä asioita, mutta mm. arvioinnin laadintamenetelmät, raja-arvot ja huomioiden vaikutukset päätöksentekoon on ohitettu täysin. Mikä on meluhaitan raja-arvo? Milloin luontoon kohdistuva yhteisvaikutus on liian suuri? Onko ihmisten häirintä hyväksyttävämpää kuin merikotkien? Merikotkan pesän puskurialue on 2 km. Miten vaikeasti vaimennettava matalataajuinen melu huomioidaan tai melun vaihtelut tuulesta riippuen?
Näin laajaa tuulivoimayleiskaavaa suunniteltaessa osallistamis- ja arviointisuunnitelmalta voi ja tulee edellyttää parempi tasoista arviointisuunnitelmaa. Myöhemmin myönnettävien tuulivoimaloiden rakennuslupien ehdot määritellään tällä kaavalla. Ihmetystä ja huolta herättääkin miten kevyesti tämä kaikki on ohitettu yleisluonteisella luettelolla. Tämä kohta lienee monelle kaikkein tärkein, varsinkin jos asustaa suunnitellun kaava-alueen tuntumassa. Ihmisten huolestuneisuus elinympäristöstään ja kiinteistöjensä arvosta ei ole vähäpätöinen asia, jonka voi ohittaa kevyesti. Varsinkaan jos pyritään edistämään Uudenkaupungin kilpailukykyä. Kilpailukykyä ei voi edistää asuinalueiden ja loma-asutuksen kustannuksella. Tuulivoimarakentamista edistettäessä Uudenkaupungin päättäjien tulee ymmärtää, kuten sosiaali- ja terveysministeriössäkin todetaan, että mitkään taloudelliset tai poliittiset tavoitteet eivät mene ihmisten oman terveyden tai hyvinvoinnin edelle, eikä ilmastopoliittisilla tai taloudellisilla tavoitteilla perustelemalla voida poistaa ihmisten huolestuneisuutta, päinvastoin. Huoli voidaan poistaa vain hyvin tehdyillä vaikutusarvioinneilla ja hyvin toteutuneilla hankkeilla, joissa aidosti on kuunneltu ja huomioitu lähiasukkaat ja heidän tarpeensa.
Haastavinta tuulivoimakaavaa laadittaessa on pienten yksiköiden yhteisvaikutuksen arviointi meluun, välkkeeseen, linnustoon ja esimerkiksi asutukseen. Ympäristöministeriössä on laadittu kuluvan vuoden aikana melumallinnusohje. Uudenkaupungin tulisi sitoutua näihin uusiin ohjeisiin kyseistä kaavaa laatiessaan. Näiden raja-arvojen tulisi olla vähimmäisarvoja näin mittavassa yleiskaavassa.
Ympäristöministeriön lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on viime vuosina aktivoitunut tuomalla nykyistä vahvemmin esille tuulivoimaan liittyvät haitat. Ministeriö on lausunut keväällä 2014, että 500 m puskurivyöhyke on aivan liian pieni asutuksen ja tuulivoimaloiden välillä. Ministeriö on esittänyt nyrkkisääntönä, että etäisyyden tulisi olla 10 kertaa voimaloiden napakorkeus. Yleiskaavaa laadittaessa ei vielä tiedetä tuulivoimaloiden sijaintia, eikä niiden kokoa, joten ministeriö on esittänyt puskurivyöhykkeeksi 2 km. Uudenkaupungin esittämät puskurialueet ovat kohtuuttoman pienet.
Uusikaupunki on saaristokaupunki, jossa on pitkä rantaviiva ja olisikin luonnollisempaa sijoittaa tuulivoimalat yksinomaan merelle, kuten esim. Tanskan rantakaupungeissa on tehty hyvällä menestyksellä. Sähkön siirto on tuettavaa toimintaa.
Tuulivoimarakentamista ja sen hyväksyttävyyden lisäämistä edistäisi parhaiten huolellinen ympäristövaikutusten arviointi ja varovaisuus tuulivoimaloiden sijoittamisessa. Asiaa ei edistä voimaloiden sijoittaminen liian lähelle asutusta ja lähiasukkaiden vähättely.
Allekirjoittaneet edellyttävät, että Uudenkaupungin tuulivoiman yleiskaavan osallistamis- ja arviointisuunnitelma laaditaan uudelleen asianmukaisella ammattitaidolla. Erityisesti arviointisuunnitelmassa tulee huomioida ympäristöministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön näkemykset ja ehdot.
Asiakirja nähtävillä osoitteessa uusikaupunki/asuminen ja rakentaminen/asukkaille/kaavoitus/kaavoja nähtävillä.
8.8.2014
Carola Gunell, Masku
kesäasukas Kalannissa
Carola Gunell Ota yhteyttä adressin tekijään
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |