Lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa ei saa laskea!
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#1401
.Janina Leppänen (Lahti, 14.08.2023)
#1410
Sijoitettu lapsi tarvitsee tukea siinä missä biologinenkin lapsi pitkälle aikuisuuteen ja yleensä vielä enemmän. Ei tehdä nyt päätöksiä huonompaan suuntaan tässä asiassa!Paula Ilkka (Ulvila, 15.08.2023)
#1414
Tätä uudistusta pitää miettiä uudelleen. Ei ole oikein leikata heikommasta lähtökohdasta elämään lähteviltä nuorilta. Lastensuojelun asiakkuuteen ei päädytä huvin vuoksi, vaan taustalla on usein hyvin traumaattisia kokemuksia. Miten näiltä, heikomman ennusteen omaavilta nuorilta, joilla olisi koko tulevaisuus edessä, kehdataan viedä mahdollinen, ainut tuki pois. Huolestuttavaa.Joonatan Ikonen (Vantaa, 15.08.2023)
#1417
Isolla osalla sijoitettuja nuoria on mm. elämässä ollut pitkiä turvattomia jaksoja, nepsyhaasteita, eikä lainkaan turvaverkkoa. Silloin on perusteita tarjota heille henkilökohtaisempaa palvelua jälkihuollon merkeissä pidempään kuin 21-vuotiaaksi. Jälkihuollon ikärajan laskeminen lisää syrjäytymistä ja pahoinvointia näiden nuorten aikuisten parissa. Halutessa nuori voi kieltäytyä jälkihuollosta kokonaan tai lopettaa sen kesken, siihen on ollut oikeus koko ajan.Suvi Lappi (Lahti, 15.08.2023)
#1424
Lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskeminen on tekstikirjaesimerkki likinäköisestä päätöksenteosta. Tarpeeksi pitkä ja hyvin resursoitu jälkihuolto tukee yksilöitä ja koko ympäröivää yhteiskuntaa. Ikärajan laskemista ei kannata kukaan, joka on tutustunut aiheesta tehtyyn tutkimukseen ja on aidosti paremman yhteiskunnan puolella.Terveisin sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija
Pinja Sorola (Turku, 15.08.2023)
#1438
25 vuotta on mielestäni nuoruuden ikäraja joten sitä ei saa laskea t. Jälkihuoltonuori.Uljas Junni (Lappeenranta, 15.08.2023)
#1444
.Joona Rautio (Oulu, 15.08.2023)
#1445
Ei muutoksia ikärajaanTia Hämäläinen (Hämeenkyrö, 15.08.2023)
#1473
.Heidi Rönkä (Helsinki, 16.08.2023)
#1477
Jälkihuollon ikärajaa ei saa alentaaAmélie Barkane (Helsinki, 16.08.2023)
#1495
Nuoret tarvitsevat tukea vielä 25-vuotiaana!Hilkka Heinovirta (Matkaniva, 16.08.2023)
#1501
Meidän täytyy yhdessä pitää huolta heistä, joille osui syntyessä huono arpa. Normaalin perheen lapsi saattaa lentää pesästä ilman ongelmia jo varhain, mutta turvattomiin oloihin syntyneelle pitää taata rauha kasvaa itsensä kokoiseksi. Näiden nuorten aikuisten kanssa työskennelleet ammattilaiset ovat yksituumaisesti sitä mieltä, että tukea on tärkeä saada 25-vuotiaaksi asti. Miksi ette luottaisi tahoihin, joilla on tästä asiasta syvin ymmärrys?Susanna Kuparinen (Helsinki, 16.08.2023)
#1502
Jälkihuollon ikärajaa ei saa laskeaHelena Niskanen (Ii, 16.08.2023)
#1504
Tutkimustiedon täytyy olla päätösten pohjalla, tätä ehdotettua muutosta ei pysty mitenkään perustelemaan tutkimustiedolla, joka on päinvastainen. Yhteiskunnan kuuluu pitää huolta heikoimmistaan.Miia Pikulinsky (Vantaa, 16.08.2023)
#1505
Älkää unohtako itsenäistyviä nuoria!Päivikki Mysirlakis (Vantaa, 16.08.2023)
#1510
Päättäjille olisi paljon sanottavaa, mutta toivon, että sekava ajatuksenjuoksuni auttaisi edes hieman avaamaan sitä, mitä jälkihuoltotyön tärkeys merkitsee nuorille ja erityisesti sen ”ikärajan” pysyminen 25-vuotta täyttämiseen saakka.Jälkihuoltotyötä tekevänä työntekijänä näen jokapäiväisessä arjessani nuorteni huolestuttavan suuren tuen ja avun tarpeen. Haasteet nuorilla ovat todella moninaisia ja tuen tarvetta olisi monella eri elämän osa-alueella. Jos lähdetään jo niinkin alkulähteille tutkimuksissa siitä, että nuorten aikuisten aivot kehittyvät n. 25-vuotiaaksi asti. Suuri osa jälkihuollon nuorista aloittavat vastaanottamaan kunnolla apua vasta kun 18-v vapauden huuma on ohi n. 20-21-vuotiaina, kun ymmärrys realiteeteista alkaa olemaan erilainen. Jos lakimuutos menisi läpi ja raja muuttuisi 23-v, niin ei meillä työntekijöillä olisi kuin muutama hassu vuosi oikeasti antaa sitä apua, mitä jokainen jälkihuoltonuori todellakin tarvitsee sekä yrittää rakentaa mahdollisimman hyvää työntekijäverkostoa monen yksinäisen nuoren ympärille. Useimmiten lähdetään siitä, että tässä valtakunnallisessa tilanteessa jo psykiatriseen apuun pääseminen sekä tutkimusten ja sitä kautta myös lääketasapainon löytämiseen voi mennä jo se yli vuosi jollei kaksi vuotta. Monella nuorella myös tutkimusten, diagnoosien ja lääketasapainojen löytämisen jälkeen pystytään edes harkitsemaan koulun- tai muun kuntouttavan toiminnan aloittamista. Tähän pakettiin jos liität vielä sen, että koska jälkihuollossa on mahdollisuus antaa kokonaisvaltaista tukea ja olla kulkemassa vierellä moni nuori työllistyy tai saa ammatin aiemmin kuin sitä ilman. Meidän muu palvelujärjestelmien rikkonaisuus aiheuttaa taas sen, etteivät nuoret pysy muissa palveluiden piireissä. Monet muut palvelut toimivat eri toimintatavalla ja esimerkiksi asiakkuudet päättyvät melkein heti, jos ei esim nuori tule paikalle sovittuna aikana. Jälkihuolto toimii myös usein liimana nuoren muiden palveluiden pysyvyydessä.
Voisin kirjoittaa niin paljon syitä ja perusteita lisää, miten paljon jälkihuolto meidän nuoria auttaa ja kuinka kipeästi he tarvitsevat vierellä kulkijaa 25-vuotiaaksi saakka. Muistakaa, että päätätte juuri niiden nuorten asiasta, joilla harvalla on edes sitä vanhempaa, läheistä tai edes ystävää, joka oikeasti auttaa niissä arjen asioissa ja muistuttaa, kuinka tärkeää on maksaa se sähkölasku.
Viivi Ranne (Rauma, 16.08.2023)
#1518
-Christina Elfsberg (Espoo, 17.08.2023)
#1525
Nuoren aivot kehittyvät (ainakin) 25-vuoden ikään. Jälkihuollon loppuessa aikaisemmin on todennäköistä, että osalla elämänhallinta on vielä niin kehittymätöntä, että tämän kerrannaisvaikutukset ja syrjäytymisvaara aiheuttavat enemmän kustannuksia kuin jälkihuolto itsessään.Sonja Piippo (Helsinki, 17.08.2023)
#1539
MoiEerika Saari (Lahti, 17.08.2023)
#1550
Toivon todella ettei ikää lasketa sillä alle 25 vuotiaat eivät ole vielä aikuisia ja tarvitsevat tukea minut lukaan mukien.Jenna Voutilainen (Vantaa, 17.08.2023)
#1553
Jälkihuollon ikärajaa ei saa nostaa.Nämä nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa ja elämä ei kulje samantahtisesti nuorten kanssa, jotka ovat säästyneet isoilta traumoilta.
Sari Lahdenperä (Oulu, 18.08.2023)
#1560
.Kiira Kristiina (Riihimäki, 18.08.2023)
#1568
Ennaltaehkäisy on tärkeä saada kuntoon ja toimivaksi siten, että väliinputoajia ei pääse syntymään. Vasta sitten voi lähteä muuttelemaan tätä ikärajaa, joka perustellusti korotettiin vastaamaan selkeää tarvetta.Reetta Kosonen (Savonlinna, 18.08.2023)
#1570
Jälkihuollon ikärajaa ei saa laskea!Rosa Kalliomaa (Helsinki, 18.08.2023)
#1574
Jälkihuollon ikärajan laskeminen huonontaa nuorten asemaa eikä aiheuta säästöjä yhteiskunnallisesti.Annamari Salo (Mikkeli, 18.08.2023)
#1579
Lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa ei saa laskea!Tiia-Maria Iivonen (Kirkkonummi, 18.08.2023)
#1580
Olen itse saanut elää perheessä, jossa minulle tarjottiin turvaa, huolenpitoa ja taloudellista tukea. Turvallisesta lapsuudesta ja turvallisista pitkäkestoisista ihmissuhteista huolimatta tarvitsin tukea perheeltäni sekä sukulaisiltani vielä 25-vuotiaana. Olen nyt 43 vuotias ja soitin äidiltäni apua ja tukea viimeksi tänään.Huostaanotetuilla nuorilla on usein rikkonainen perhetausta. Heillä voi olla kokemuksia turvattomuudesta, ahdingosta ja heidän suhteensa aikuisiin on saattanut olla ristiriitainen. Kasvaakseen hyvinvoivaksi, tasapainoiseksi ihmiseksi jokainen meistä tarvitsee apua, tukea ja turvaa. Jos taustalla on traumaa, ahdistusta ja huolia, on tämä tarve vielä suurempi. Tämä tarve ei pääty tiettyyn ikään, vaan useimmilla meistä jatkuu koko iän.
Huostaanoton tapahtuessa yhteiskunta päättää ottaa lapsesta vastuun ja lupaa huolehtia hänen perustarpeistaan ja turvallisesta kasvustaan. Ajatus siitä, että 23 vuotias nuori aikuinen, jolle ei ole sattunut jaossa parhaat mahdolliset kortit, olisi kykeneväinen huolehtimaan asumisestaan, taloudestaan, opiskeluistaan ja työstään sekä kaikesta muusta yhteiskunnassa hyvinvoivana säilymisestä ilman apua ja tukea turvalliselta ja häneen sitoutuneelta ihmiseltä on järjetön.
Kenelle sinä soitit 24 vuotiaana kun koit surua tai menetyksiä, jos tarvitsit apua viranomaisasioiden ymmärtämiseen tai pohdit jatko-opintojasi? Soittaisitko nyt tukea mieluummin läheiseltä ja sinuun sitoutuneelta tutulta ihmiseltä, vai tuntemattomalta? Miten selviäisit arjessa, jos olisit yksin?
Marleena Hiltunen (Espoo, 18.08.2023)
#1584
-Soili-Marja Puustinen (Heinävesi, 18.08.2023)
#1594
Nuorille täytyy antaa mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen ja työkaluja aikuisuuteen. Nepsyongelmia tulee tutkia tarkemmin jo pieniltä lapsilta, jotta he saisivat oikeanlaista tukea pärjätäkseen paremmin koulussa ja tuen avulla voisi koulukiusaajien ja -kiusattujen määrä ja kärsimys vähetä. Kun tukea saa ajoissa ja tarpeeksi, ei myöhemmin tarvita niin raskaita tukitoimia esim. päihteistä vieroittumiseen, mielenterveysongelmien hoitoon, ongelmien mahdollisessa laajenemisessa, kuten meidän perheessä me vanhemmat jäimme vaille apua ja olemme olleet burnoutin partaalla jo lukuisia vuosia. Voimavaramme eivät riittäneet molempien itsetuhoisten lasten tukemiseen/ avun hakuun niissä määrin kuin olisi ollut tarpeen. Olimme molemmat vanhemmat menettää työkykymme ja epätoivo oli syöstä meidätkin kuiluun, josta ei ole paluuta. Meidän sijoitetun nuoren kohdalla ei ollut taustalla huonot kotiolot, vaan oma pahoinvointi, kun hän ei saanut diagnoosia pienempänä, jotta hän olisi saanut oikeanlaista hoitoa/apua sekä tukea ja ymmärrystä koulussa. Hyvin lähellä oli, että olisimme koko perhe sairastuneet niin vakavasti, että meistä ei olisi ollut kenestäkään enää työelämään. Nyt uskallamme jo uskoa, että ehkä elämä sittenkin voittaa ja valoa saattaa sittenkin olla meidänkin perheessämme. Tuen tarvetta on 22-vuotiaalla nuoremmaisellamme yhä edelleen ja paljon, samoin olisi vanhemmalla tyttärellämme, mutta hän ei ole päässyt avun piiriin, kun hän ei ole ollut sijoitettuna.Marianne Voutilainen (Vantaa, 18.08.2023)
#1595
Tuki jota tarvitsen on oikeuteni. Jälkihuolto on nuorenaikuisikäni alkutaipaleilla jotten tipu yhteiskunnan ulkopuolelle. Ilman tukea jäämme pulaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja elämänhallinan suhteen.Tukemalla nuoria elämän kriittisimmällä ajankohdalla teillä on päätäntävalta.
Äläkää viekö sitä meiltä pois.
Saara Laine (Riihimäki, 18.08.2023)