Työ-ja elinkeinoministeriön puututtava TE-toimiston toiminnan epäkohtiin muusikkojen työttömyysturvassa
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#416
Mielivaltaiset päätökset on saatava loppumaan! KUKAAN, siis EI KUKAAN ole yrittäjä jos ei ole y-tunnus, t:Mi tai joku muu kirjautuminen voimassa. Oman ammatin harjoittaminen ja ammattitaidon ylläpitäminen, niiden tulkinta yrittäjyydeksi omalla ajalla täyttää jo selkeästi mielivallan tunnusmerkit jopa Suomen kaltaisessa byrokratian kehdossa!Kari Lankio (Seinäjoki, 28.05.2020)
#442
Harvalla menee päivää ilman musiikin kuuntelua mutta muusikon tulot ovat pääosin kiinni elävistä esityksistä.Jane Ilmola (Kalajoki, 28.05.2020)
#480
Aika erikoista hommaaLauri Hannu (Kangasala, 28.05.2020)
#496
Tämä sama koskee myös kuvataiteilijoita yms. tekijöitä!Qumma Art (Helsinki, 29.05.2020)
#509
Tasapuolisuutta kaikille!Sirkka Purhonen (Kuopio, 30.05.2020)
#519
On täysin mielen- ja ihmisoikeuksien vastaista rangaista siitä, jos taiteilija on satsannut harrastukseensa varallisuutta enemmän, kuin kerkeäisi hyvässäkin markkinatilanteessa kuukaudessa tienata. Onko kotona kesällä grillaava työtön ihminen jonkun mielestä ammattiaan automaattisesti harjoittava kokki? Tai autoaan itse huoltava pätevöitynyt automaattisesti mekaanikon ammattiin? Vastauksen kyllä tiedätte.Jani Lahti (Seinäjoki, 01.06.2020)
#523
Työntekemiseen liittyvää lainsäädäntöä on muutettu vuosien varrella vastaamaan yhä nopeammin muuttuvaa työelämää. Freelancing on työnteon muoto, jota moni muukin kuin luovilla aloilla toimiva tekee. Käytännössä jokainen meistä voi käydä tekemässä työtehtävän - minkä vaan- ilman erillisiä työsopimuksia, kun verot maksetaan. Kuitenkin tuntuu, että luovien alojen - varsinkin esittävän taiteen tai musiikin- kohdalla ohjeistus on jäänyt tyystin antamatta, vaikka käytännössä asia on sama kuin minkä muunkin tahansa alan kohdalla. Kun verot maksetaan, sen 279 euroa per kuukausi tulee saada ansaita, kun on työtön työnhakija ja täyttää muut kriteerit.Harjoitteluun ja omien taitojen ylläpitämiseen liittyen: esimerkiksi harrastuksenaan ja ekstratulojen kerryttämiseksi käsitöitä harrastavat ihmiset käyttävät paljon aikaansa uusien valmistustapojen etsimiseen, tuotteiden suunnitteluun ja valmistukseen eli tuotteiden myyntiin saattamiseen. Suunnittelu ja valmistus tapahtuu niin sanotusti vapaa-ajalla, työnhaun ohella.
Miksi käsityöläisiä eivät koske samat rajoitteet, eli käsitöitä saa vapaa-ajalla tehdä, mutta soitinta ei saa soittaa? Toisin sanoen, kun käsitöitä saa harrastaa vapaa-ajalla ja ylläpitää osaamistaan, miksi käytäntö on eri, kun kyseessä on musiikkiharratus? Myös liikuntaharrastukset ja liikuntaharjoittelu on työttömälle sallittua, jopa sivutoimisessa ansaintatarkoituksessa tai vaikkapa osoittaakseen aktiivisuutensa, mutta musiikkiharrastuksen ollessa kyseessä, mikään em. harrastuksiin pätevä ei ole voimassa. Kyseessä on siis täysi epäkohta, joka tulee linjata samanmukaiseksi ja tasa-arvoiseksi eri harrastusten ja harrastajien välillä.
Jos päätoimestaan on jäänyt työttömäksi ja täyttää työnhakijan velvoitteet, on oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Jos saa tuotteitaan myyntiin ja saa myyntituloja, tai pääsee esittämään musiikkia saaden siitä rahallisen korvauksen, tulee kummassakin tapauksessa käyttää päivärahan laskentaan sovittelua ja olemassa olevia euromääräisiä ansaintaoikeuksia. Käsityömyynnissä ja monien muiden alojen freelancetyössä tämä onnistuu, mutta musiikin ollessa kyseessä, näin ei ole. Asia on korjattava pikimmiten.
Kaikki freelancetoimijat, eli satunnaisesti tuloja hankkivat, tulee asettaa yhtäläiseen asemaan. Harrastaminen ja taitojensa ylläpitäminen kuuluu ihmisen perus- ja ihmisoikeuksiin. Harrastamista ja harjoittelua ei saa eikä voi rinnastaa suoraan ansiotulojen hankkimiseen, ennen kuin todellinen korvaus niistä on maksettu.
Linda Pauliina Kuhlmann (Polvijärvi, 05.06.2020)