Suomen HALLITUKSEN pyydettävä anteeksi Israelilta!


Vieras

/ #3438 Kauppa täsmentää Israelin siirtokuntatuotteiden kohtelua

21.12.2012 13:42


Kauppa täsmentää Israelin siirtokuntatuotteiden kohtelua

EU:n alueella myydään israelilaisina tuotteita, jotka tulevat palestiinalaisalueelle rakennetuista siirtokunnista. YK pitää siirtokuntia kansainvälisen oikeuden vastaisina. Kaupan suurimmat ketjut ovat pyrkineet selkiyttämään tapaa, jolla ne suhtautuvat Israelin siirtokunnista tuleviin tuotteisiin.

Ulkomaat
Tuotteiden merkitseminen nousi keskusteluun keväällä, kun kansalaisjärjestö Finnwatch ja Kirkon ulkomaanapu julkaisivat raportin suomalaisyritysten yhteyksistä siirtokuntiin.

Ulkoministeriö on selvittänyt kesästä lähtien yhdessä valvontaviranomaisten ja kaupan alan toimijoiden kanssa, mitä asiassa pitäisi tehdä. Eteneminen on ollut mutkikasta, koska asia kuuluu monen eri viranomaisen toimialaan. Sääntelyn tielle ei ole ainakaan toistaiseksi halua lähteä, ministeriöstä kerrotaan.

Keskustelu näyttää kuitenkin aktivoineen suuria kauppaketjuja. Alkuperämerkintöjen tiedetään kiinnostavan kuluttajia, ja yleisten ohjeiden puutteessa kaupan alalla on edetty omin päin.

S-ryhmä ottaa käyttöön erilliset merkinnät, jos myyntiin tulee tuotteita YK:n määrittelemien Israelin rajojen ulkopuolelta. Silloin tuotteen alkuperäksi merkitään "miehitetty palestiinalaisalue".

- Linjausta on tarkennettu kesän aikana. Tavarantoimittajien kanssa on nyt tehty asiasta kirjalliset sopimukset, kertoo päivittäistavarakaupan hankintajohtaja Jari Simolin.

Boikotteihin S-ryhmä ei Simolinin mukaan usko, vaan valinta jätetään kuluttajalle.

Toinen päivittäistavarakaupan jätti K-ryhmä puolestaan kertoo teroittaneensa viime aikoina tavarantoimittajilleen omia pelisääntöjään. Ruokakesko sanoo linjanneensa jo aiemmin, ettei se hyväksy siirtokunnista tulevia hedelmiä tai vihanneksia valikoimiinsa.

Finnwatch: Askeleita oikeaan suuntaan

Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin mukaan kaupan toimet ovat lupaavia, mutta vasta alku. Keskon esimerkiksi pitäisi Finnwatchin mukaan laajentaa sinänsä hyvää linjaustaan koskemaan muitakin tuoteryhmiä kuin hedelmiä ja vihanneksia.

- Myös S-ryhmän linjaus merkintäohjeista on hyvä alku, mutta oikeastaan näitä tuotteita ei pitäisi ottaa ollenkaan valikoimiin, koska ne tulevat laittomista siirtokunnista, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Vaikka kaupan alalla skarpataan, kuluttajalla voi olla edelleen vaikeuksia päästä kärryille tuotteiden todellisesta alkuperästä. Finnwatchin mukaan siirtokunnissa toimivat israelilaisyritykset nimittäin pyrkivät usein markkinoimaan tuotteitaan israelilaisina. Näin ne tekevät tullivapauden takia ja välttääkseen boikotteja, Vartiala sanoo.

Suomalaiskaupoissa on myyty israelilaisina esimerkiksi kosmetiikkaa, vaippoja ja makusiirappeja, joiden alihankintaketjut ulottuvat Finnwatchin mukaan Länsirannalle rakennettuihin siirtokuntiin. Myös hedelmien ja vihannesten alkuperän selvittäminen on Finnwatchin mukaan usein vaikeaa.

- Meillä on syytä epäillä, että virheellistä merkintää tapahtuu myös niissä, Vartiala sanoo.

Kaupan keinot asian valvomiseksi näyttävät olevan niukat. Sekä K- että S-ryhmä sanovat luottavansa lupaukseen siitä, että kauppakumppanien toiminta Israelissa on sovitu n mukaista.

- Meillä on erittäin pitkät tavarantoimittajasuhteet. Nämä asiat perustuvat pitkälti luottamukseen ja siihen, mitä on kirjallisesti sovittu, sanoo hankintapäällikkö Jari Simolin S-ryhmästä.

Finnwatchin Vartialan näkemys on, että Israeliin ja palestiinalaisalueille pitäisi tehdä erillisiä auditointeja ja varmistaa, mistä tuotteet tulevat. Vastuu on kaupalla, hän sanoo.

YK: Siirtokunnat este rauhalle

YK ja EU pitävät Israelin Länsirannalle rakentamia siirtokuntia esteenä rauhalle, koska ne pirstaloivat aluetta ja vaikeuttavat maantieteellisesti yhtenäisen ja elinkelpoisen palestiinalaisvaltion syntymistä.

Asia nousi taas ajankohtaiseksi, kun palestiinalaiset saivat YK:n yleiskokoukselta tarkkailijavaltion aseman. Hankkeen ärsyttämä Israel on kiihdyttänyt ilmoituksiaan siirtokuntarakentamisesta. Se on ottanut uudelleen esiin muun muassa tuhansien asuntojen rakentamisen Jerusalemin kupeeseen niin kutsutulle E1-alueelle, joka jakaisi käytännössä Länsirannan kahtia.

EU-maat ovat tuominneet suunnitelman jyrkästi. EU on kuitenkin saanut myös pyyhkeitä hurskastelusta, sillä sen tuonti Israelin siirtokunnista on eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen raportin mukaan 15-kertainen verrattuna tuontiin palestiinalaisalueilta.

EU:ssa Britannia ja Tanska ovat olleet edelläkävijöitä siirtokuntatuotteiden kohtelussa ja antaneet suosituksia niiden merkinnöistä. Suomessa ollaan odottavalla kannalla. EU:lta toivotaan yhteistä, kattavaa ohjeistusta, jotta kuluttajat eri maissa olisivat samalla viivalla.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…