Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #393 KOPIOITU MAASEUDUN TULEVAISUUDESTA 30.11.2012

01.12.2012 21:36

päivän punkti
On tunnettu tosiasia, että maata ei valmisteta lisää. Kirjailija Mark Twain kehottikin sen takia ostamaan maata. Kyseessä on tuote, josta ei tule uusia malleja.

Uutiset kertovat sijoittajien kiinnostuneen peltomaasta. Myös metsämaalla on kysyntää, Suomeenkin ovat rantautuneet jo ulkomaiset sijoitusyhtiöt, jotka ostavat metsää. Nämä rahastot eivät käy lyhyttä kauppaa vaan sijoitus tehdään kymmeniksi vuosiksi.

Kaikki tämä osoittaa, että maahan uskotaan. Kun pörssikurssit heilahtelevat, kulta menee ylös ja alas, euro ja dollari heiluvat ja kivitalotkin murenevat, maa pysyy.

Kysymys ei ole vain ylimääräisen pääoman pakopaikasta vaan myös halusta ansaita lisää. Monesti ”markkinat”, mitä ne sitten ovatkin, kykenevät haistamaan pitkälle.

Ruuasta on tulossa pula. Ihmisiä on nyt seitsemän miljardia, mutta lisää tulee. Valistunut arvaus on, että väkimäärä nousee jonnekin 9-10 miljardin tasolle, ennen kuin kasvu taittuu.

Mutta sinnekin on vielä matkaa. Jotta kaikki saisivat mahansa täyteen, on ruuan tuotannon kaksinkertaistuttava parissa, kolmessa vuosikymmenessä.

Sen lisäksi pitäisi lopettaa ruuan tuhlaaminen. Lautanen pitää syödä tyhjäksi. Eikä pelloille ja varastoihin voi jättää pilaantumaan niin paljon kuin nyt.

Sijoittaja ei näe ruokapulaa ongelmana vaan mahdollisuutena. Ruuasta on tulossa huippuluokan bisnes. Sen vuoksi kannattaa ostaa ja vuokrata maata.

Kiinalaiset ovat ostaneet jo puoli Afrikkaa ja osan Etelä-Amerikkaa. Ei kiinalainen huvikseen ostele miljoonia hehtaareja. Niillä hehtaareilla on tarkoitus tuottaa ruokaa.

Sama koskee metsiä. Kun katse siirretään vähän kauemmaksi nähdään, että puusta on tulossa pula. Ainakin hyvälaatuisesta puusta. Kakkosnelonen on tulevaisuuden arvotavaraa.

Suuret maat, kuten Yhdysvallat ja Kiina kärsivät jatkossa puuvajeesta. Niiden pitää tuoda paljon puuta kyetäkseen rakentamaan. Jos puulla on kysyntää, sillä on myös hintaa.

Voisikohan näistä kehityssuunnista oppia jotakin. Olisiko jossakin jopa maa, jossa osataan tuottaa puhdasta ruokaa ja jossa on paljon metsiä ja metsäteollisuutta?

Mistä sellainen maa löytyisi? Siinäpä kysymys.

Ei

valmisteta