Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #392 KOPIOITU MAASEUDUN TULEVAISUUDESTA 30.11.2012

01.12.2012 21:32

Merkittävä osa kasvihuonetuotannosta viljellään kasvuturpeessa. Sen niukkuus pakottaa puutarhatuotannon etsimään muista materiaaleista valmistettuja kasvualustoja.

Sellaisia on tarjolla, mutta niiden ottaminen käyttöön merkitsee viljelijöille uuden viljelytekniikan opettelua, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kyröntarhat on kehittänyt salaateille uutta kasvatustapaa, jossa ei ole turvetta kasvualustana, kertoo myyntipäällikkö Teemu Kanasuo.

Myös Fafifarmissa on selvitetty vaihtoehtoja. ”Kyseessä on kuitenkin enemmän pitkän tähtäimen pohdinta kuin akuuttiin tilanteeseen reagointi”, toimitusjohtaja Jukka Pehkonen muotoilee.

Saarioisten Taimistot Oy:n toimitusjohtajan Kaisu Avotien mukaan kasvuturpeelle ei ole näköpiirissä järkeviä vaihtoehtoja.

”Mielikuvitukseni ei yllä nykyisillä vaihtoehdoilla niin pitkälle, että kuluttajille voisi myydä kivivillassa kasvatettuja astiataimia saati, että ne pysyisivät hengissä kuluttajalle saakka.”

Avotie kuitenkin uskoo, että tilanne herättää tutkimuksen kehittelemään uusia kasvualustoja esimerkiksi sammalesta.





Kivivilla ei
kasvata ruukussa



Viljeltävästä kasvista riippuu, miten helposti kasvualusta on vaihdettavissa toiseen.

Esimerkiksi vihanneksia voi kasvattaa kivivillassa, mutta se ei sovellu ruukkuviljelyyn.

Kivivillan ongelma on, että epäorgaanisena tuotteena se ei hajoa luonnossa. Käytön jälkeen se on toimitettava kierrätyskeskukseen tai pilkottava kasvualustan osana käytettäväksi.

Hollannissa on tutkittu kompostin, kuorihumuksen, kivivillan, perliitin, puukuitujen ja kookoksen käytettävyyttä kasvualustoiksi. Kookos osoittautui parhaaksi turpeen korvaajaksi, kertoo Hanna Mononen Puutarha&Kauppa-lehdessä numero 10.





Turve on

puhdasta



Suomalaiselle puutarhaviljelylle laadukas, kotimainen kasvuturve on keskeinen kasvualusta, jonka käytöstä on puolen vuodensadan kokemus, Jalkanen painottaa.

”Kotimainen kasvuturve on suomalaisen puutarhaviljelyn elinehto.”

Kasvuturvetta on käytetty Suomessa noin 50 vuotta. Kasvualustana sillä on monia etuja muihin materiaaleihin verrattuna.

Turve on alhaisen pH:n ansiosta puhdasta. Siinä ei ole viljelykasvien tuholaisia, tauteja eikä rikkaruohoja. Lisäksi se on tasalaatuista ja käyttäytyy joka vuosi samalla tavalla, mikä helpottaa viljelyä.



MAIJA ALA-SIURUA