Kannabis lailliseksi

Anon ymous
Tampere

/ #249 Puhuuko tämä puolestaan?

04.07.2007 16:49

"Mitä tapahtuisi, jos laillistaisimme huumeet tänään? Yhdysvalloissa käytetään joka vuosi 69 miljardia dollaria huumeiden vastaiseen sotaan. Pidätämme vuosittain 1,9 miljoonaa kansalaista, yritämme vaikeuttaa ja tuhotakin heidän elämäänsä kaikin tavoin.”

”Mitä jos vankeustuomioiden sijaan ohjaisimme tämän rahan koulutukseen, terveydenhoitoon, kunnollisiin asuntoihin ja työpaikkojen luomiseen?”

Edessäni istuu eläkkeellä oleva poliisiupseeri Jack Cole. Hän on työskennellyt 26 vuotta New Jerseyssä huumausainepoliisina. Neljä vuotta sitten hän oli mukana perustamassa poliisien kieltolakia vastustavan Law Enforcement Against Prohibition -järjestöä (LEAP) ja on nyt sen toiminnanjohtaja.

”Aloitin urani huumepoliisissa vuonna 1970, juuri kun sota huumeita vastaan alkoi. Toimin kolme vuotta siviilipoliisina soluttautuen huumejengeihin. Työssäni huomasin, että huumeporukat olivat tavallisia ihmisiä omine iloineen ja suruineen. Ainoa ero oli, että he käyttivät huumeita. Itse join alkoholia ja poltin 15 vuotta pari askia tupakkaa päivässä”, Cole naurahtaa.

LEAP-järjestössä on 8 000 jäsentä yli 70 maasta. Jäsenistöön kuuluu poliiseja, asianajajia, syyttäjiä ja muita oikeusjärjestelmässä toimivia henkilöitä, jotka ovat nähneet huumesodan haitalliset vaikutukset ja haluavat siksi laillistaa huumeet.

”Richard Nixon aloitti vuonna 1970 sodan huumeita vastaan. Vaalikampanjassaan hän huomasi, että pelko on hyvä keino saada ääniä. Hän puhui paljon rikosten ja huumeiden vaarallisuudesta.”

”Nixonin motiivit olivat kuitenkin rasistiset. Hänen kansliapäällikkönsä H. R. Holdeman kirjoitti muistelmissaan, kuinka Nixon oli eräässä palaverissa sanonut, että mustat ovat Amerikan todellinen ongelma ja heidät pitää hoidella niin, ettei sitä huomaa kukaan.”

”Valitettavasti se on onnistunut erittäin hyvin. Olemme tuhonneet huumepolitiikallamme mustien yhteisöt”, huokaa Cole.

”Yhdysvalloissa on 100 000 asukasta kohden 717 valkoista ja 4 914 mustaa vankia. Etelä-Afrikassa oli apartheidin aikaan vuonna 1993 vangittuna 830 mustaa vastaavassa suhteessa. Jos tämä ei ole rasismia niin mikä sitten on?”

Taloustutkimusyrityksen National Household Surveyn mukaan 72 prosenttia huumeiden käyttäjistä ja kauppiaista on valkoisia, mustia 13 prosenttia. Valtaosa huumausaineiden vuoksi vangituista on kuitenkin mustia. Ennen vuotta 1970, jolloin Nixon aloitti huumesotansa, pidätyksiä oli vain muutamia kymmeniä tuhansia vuodessa. Vuonna 2005 pidätettiin yli 1,9 miljoonaa ihmistä. Pidätyksistä 88 prosenttia johtui marihuanan hallussapidosta.

Reagan ja Bush jatkoivat Nixonin kovaa linjaa: huumausainetuomioita kovennettiin, kolmesta rikoksesta rapsahti elinkautinen, eikä huumausainerikoksen tehneille myönnetä edelleenkään opintolainaa. Poliisin piti keskittyä kysynnän vähentämiseen eli käyttäjien jahtaamiseen.

”Vielä 1900-luvun alussa heroiinia sai ostaa sekatavarakaupasta. Vuonna 1914 heroiini ja kokaiini julistettiin laittomiksi, sillä huumeriippuvaisia oli 1,3 prosenttia väestöstä. Vuonna 1970 riippuvaisia oli prosentuaalisesti samat 1,3 prosenttia, jonka vuoksi sota huumeita vastaan aloitettiin. Sota on nyt kestänyt 37 vuotta. Sinä aikana on tehty 38 miljoonaa pidätystä ja kulutettu 500 miljardia dollaria. Miksi? Edelleen USA:n väestöstä 1,3 prosenttia on huumeriippuvaisia!”

”Vuonna 1933 loppuneen, 13 vuotta kestäneen alkoholin kieltolain aikana murhattiin ennätysmäärä ihmisiä, korruptio rehotti ja sairaalat täyttyivät alkoholimyrkytysten takia. Järjestäytynyt rikollisuus loi perustansa kieltolain seurauksena. Nyt huumeisiin liittyvän kieltolain myötä annamme rikollisille mahdollisuuden määrätä huumemarkkinoista: mitä aineita myydään, minkä vahvuisia ne ovat ja missä niitä myydään.”

Jack Cole on parhaillaan puhujakiertueella Euroopassa. Hän esiintyi viimeksi Varsovassa konferenssissa, jonka aiheena oli huumeidenkäytön haittojen minimointi. Nyt matka jatkuu Budapestiin.

”Alun perin minun piti osallistua Budapestissa poliisiakatemiassa kahden päivän konferenssiin, jossa mukana olisi ollut poliiseja myös naapurivaltioista, mutta nyt tilaisuus on siirtynyt syyskuulle.”

Ja tässä näkyy kulttuuriero Amerikan ja Euroopan välillä: ”Kuvittele, he olivat hakeneet rahoitusta EU:lta tilaisuuden järjestämiseksi – ja saivat rahaa! Eli tilaisuus järjestetään EU:n kustantamana entistä ehompana syyskuussa. Mutta olin jo varannut lentoliput, joten paikallinen ihmisoikeusryhmä järjestää minulle nyt luennon yliopistolla ja televisio-esiintymisen”, hehkuttaa Cole.

Cole tietää tilanteen Pohjoismaissa. Mitä terveisiä hän lähettää Suomeen?

”Haluan varoittaa teitä noudattamasta USA:n politiikkaa. Varoitan kaikista ennakoimattomista seurauksista, joita kieltolaki aiheuttaa. Lainvalvojien tulisi toimillaan vähentää kuolemien, sairauksien, rikosten ja riippuvuuksien määrää. Valitettavasti kieltolaki vain lisää kaikkien näiden määriä.”
_______________

Sota huumeita vastaan

Huumausainepidätykset:
1970: 400 000
2005: 1 900 000
Huumausaineiden käyttäjiä:
1965: 4 miljoonaa
2001: 110 miljoonaa
Huumausainekuolemat / 100 000
1979: 28, 2000: 141
Rahaa dollareina sotaan huumeita vastaan:
1970: 100 miljoonaa
2003: 69 miljardia
Huumeriippuvaisia USA:ssa:
1914: 1,3 % väestöstä
1970: 1,3 % väestöstä
2005: 1,3 % väestöstä
Heroiini / yksi käyttöannos:
1979: 3,90 dollaria, pitoisuus 3,6 %
1999: 0,80 dollaria, pitoisuus 38,2 %

Law Enforcement Against Prohibition, www.leap.cc. "