VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE


Vieras

/ #3951 Eläinlajin käytös muuttuu jopa yhdessä sukupolvessa

01.06.2012 20:49

Käytännön toimintatapa eläinkannassa voi muuttua nopeastikin, ei niinkään perusolemus, vaistot ja geenit. Tämä asia on todennettavissa mm. Saimaan norpan osalta ja selvä yhdenmukaisuus on nähtävissä susienkin suhteen.

Norppahan oli (ja on edelleenkin) erittäin uhanalainen, mutta se on siitä huolimatta kesyyntynyt koska sitä ei ole vuonna 1946:n päättyneen tapporahan maksun jälkeen metsästetty. Siihen saakka norppa ymmärrettävästi karttoi ja pelkäsi ihmistä (koska sitä metsästettiin) mutta nykyiset norpat tulevat uteliaisuuttaan jopa tutkimaan veneitä niin lähelle kuin päästä voi. No, tästä ei ole haittaa vaan se voidaan kokea mukavanakin asiana, koska norppa ei hyökkää ihmisen päälle eikä aiheuta uhkaa myöskään hänen eläimilleen (sudesta tätä takuuta ei voida antaa). Norpan elinikä on noin 20 vuotta ja nykyisiä norppia ei tuona aikana ole ihmisen toimesta ahdisteltu, joten ne ovat menettämässä luontaisen pelkonsa ihmislajia kohtaan ja tulevat lopulta kaikki tyynni pelottomiksi kuten vaikkapa pulut toreilla.

Kun suojelunäkökulman tavoitteena tuntuu olevan, että susi olisi tervetullut aina ihmisten pihoihin saakka (ollaanhan ylläpitämässä naurettavaa rähäkkää tämän adressin esittämästä vaatimuksesta, että pihasudet on torjuttava vaikka voimatoimin), niin lopputulos on - kuten norpilla - että jo yhden sukupolven aikana sudet lakkaavat pelkäämästä luontaisesti ihmistä, mikäli ne ymmärtävät että ihmisen taholta ei mitään uhkaa ole olemassa.

Tässä on siis sama lopputulos niin susilla kuin norpillakin, mutta asetelma on vain erilainen suden potentiaalisesta vaarallisuudesta johtuen. Toisaalta merihylkeen hallin suhteen voidaan todeta, että se on edelleenkin ihmisarka, koska sitä metsästetään eli halli poistuu syvyyteen välittömästi vaistottuaan ihmisen jopa satojenkin metrien päästä.

Häirikkösusien suhteen on olemassa vain yksi johdonmukainen toimintatapa ja se on se, että ne hävitetään kunnes susikanta on luonnollinen ja riittävän ihmisarka. On muistettava, että susi on peto, joka metsästää itselleen tappamalla syömisensä, näin se on tehnyt ja näin se tulee aina tekemään, mutta tappotantereena ei voi olla ihmisen pihapiiri.