IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Yritysjohtaja

/ #1158 Lapin Kansa-lehdessä ollut kolumni

22.04.2012 19:01

 

Seuraava kirjoitus oli Lapin Kansassa huhtikuun alussa:

 

Turveviha johtaa kivihiilen polttamiseen


"Vihreiden puheenjohtaja ympäristöministeri Ville Niinistö julistautui jokin aika sitten turpeen käytön viholliseksi numero yksi. Hänen tavoitteenaan on lopettaa turpeen käyttö energiantuotannossa kokonaan 20 vuodessa.

Niinistö haluaa ajaa alas turpeen käytön ilmastosyistä. Hän muistuttaa myös soiden merkityksestä monenlaisten lintujen ja kasvien asuma-alueina.

Totta onkin, että yksin Vuotos-alueen Natura-soilla asustaa kymmenittäin uhanalaisia lintuja. Ja kukapa Lapissa ei tietäisi missä hilla kasvaa.

Soita on Suomessa kuitenkin paljon ja monenlaisia, onhan Suomen pinta-alasta kolmannes soita. Kaikkiaan suoksi määriteltyjä alueita Suomessa on noin 9 miljoonaa hehtaaria, joista luonnontilassa on noin puolet. Suojelussa soita on noin 800.000 hehtaaria.

Ville Niinistön tähtäimessä olevan turvetuotannon käytössä soita on noin 60 000 hehtaaria. Henkilötyövuosia turvetuotanto tarjoaa noin 7000.

Metsien osalta on jo päästy siihen, että arvokkain osa niistä on suojeltu eikä kukaan ole esittämässä, että kaikki Suomen metsät pitäisi laittaa suojeluun. Samaan pitäisi myös soiden osalta päästä.

Niinistön tyly turvelinjaus ei ole pelkkää vihreiden kasvojen kohotusta. Se on jo johtanut turveveron korotuspäätökseen, mikä puolestaan on saanut aikaan hankalan tilanteen ainakin Rovaniemen Energian ja Oulun Energian Mustikkamaan yli 200 miljoonan euron bioenergiahankkeen osalta.

Vaikeudet tulevat siitä, että turpeen verotus ja energiapuun valtion tuki on kytketty EU-käskystä toisiinsa siten, että jos turpeen veroa korotetaan, energiapuun valtion tukea lauhdesähkön tuotannon osalta puolestaan leikataan.

Omalaatuisen kytkyn molemmat osat iskevät Mustikkamaan hanketta, sillä puun poltossa tarvitaan lisäaineeksi turvetta. Tai sitten kivihiiltä.

Kyse on myös työpaikoista. Rovaniemen hankkeen työllistäväksi vaikutukseksi on laskettu parisen sataa, kun mukaan otetaan työpaikat laitoksella sekä puun hankinnassa ja kuljetuksessa.

Toivottavasti metsäenergian valtion tukien heikennykset eivät sotke samalla lailla Kemin biodiesel-hanketta. Sitäkin tutkii nyt samainen EU, jonka tukipäätöstä pidetään yhtenä avaintekijänä biodiesel-hankkeen toteuttamiselle.

Uusituvan energian lisäämisestä puhutaan paljon. Turveveron korotus ja metsäenergian kaikkinensa epäselviksi menneet tukinäkymät ovat kuitenkin saaneet aikaan sekavan tilanteen, jossa metsäenergiahankkeet viivästyvät tai uhkaavat jäädä jopa kokonaan toteutumatta.

Mitään järkeä ei olisi siinäkään, että turve korvataan puuenergian lisäkkeenä lämmön ja sähkön yhteistuotannossa ulkomailta rahdatun kivihiilen lisäkäytöllä jo toimivissakin laitoksissa.

Kivihiiltä muuten poltetaan erittäin paljon vihreiden vahvimmassa linnakkeessa Helsingissä, jossa isojen Hanasaaren ja Salmisaaren voimaloiden polttoaineena on sataprosenttisesti kivihiili. Kaikkiaan Helsingin kaukolämmöstä tuetaan kivihiilellä 26%."

-Kirjoittaja on entinen kansanedustaja ja Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen.-