Kielivalinnan puolesta

Jorma Lehto
Nokia

/ #12

27.11.2006 13:41

Muutama perustelu, miksi Suomessa ei tarvitse olla pakollista ruotsia:

1. Mikä on Skandinaavisen Nordean henkilökunnan kieli? Ei ruotsi, vaan englanti! Tämä jo yksistään riittäisi vapaaehtoistaa ruotsi.

2. Koulujen kieliohjelmasta A2 kielen tuntimäärän lisäyksen vuoksi on tullut niin raskas, että nämä 4. luokalta aloittavat tuppaavat keskeyttämään kieliopinnot yläluokille siirtyessään (ja useimmin saksan), niin etteivät sitten valitse edes B2 kieleksi saksaa, ranskaa tai venäjää. Kun tässä on ruotsi seiskalta pakollisena, niin tosiasiassa kielten opiskelu on Suomessa vähentynyt. Kieliohjelmasta on tullut aika yksipuolinen A2 kieli lienee lähes 80%:sti saksa, joten ranska ja erityisesti venäjä kärsii

3. Koko itärajan kunnissa pitäisi ehdottomasti pakollisena kielenä olla venäjä, jos mikään, mutta parempi olisi aloittaa kielten opiskelu englannilla jatkaa sitä 6/7 -luokalla alkavana vapaaehtoisella ru/sa/ra/ve -opiskelulla. Lukioon suuntautuvat ottaisivat 8. luokalla vielä yhden kielen lisää ja jo 9. luokalla voisi sen kielen opiskelu noudatella lukion kurssivaatimuksia.

4. Onhan se paradoksaalia, että suomalaisissa yksilöllistettyjä opseja käyttävissä kouluissa (lue =ent apukoulu) luetaan ruotsia ja yhteen aikaan ei saanut ammattitutkintoa Suomessa, jos ei ollut pakollista ruotsin opiskelua hankittuna ammattioppilaitoksesta. Joskus 80 -luvun lopussa ensimmäiset maahanmuuttajat vapautettiin ruotsin opiskelusta, mutta he sitten törmäsivät siihen, etteivät he olisi saaneet (pykälien mukaan) milloinkaan eli koskaan vakinaista työtä Suomen valtiolta tai kunnilta.

5. Paras perustelu pakon poistamiseksi on Puolan kansa: Heidän piti lukea yli 40 vuotta pakkovenäjää kouluissa. Silloin, kun NL romahti 90-luvun alussa ei Puolasta löytynyt oikein etsimälläkään venäjän kielen taitoista, vaikka koulussa oli luettu venäjää PAKOLLISENA 9-10 vuotta. Taas toisinpäin: walesiläisten ei ole ollut pakko opiskella walesia, mutta vapaaehtoiset systeemit ovat alkaneet tuottaa oman kielen taitajia, jotka osaavat kieltä.