Heinolan Reumasairaalan konkurssi estettävä!

Jani Heinonen
Joensuu

/ #29

03.04.2010 15:52

"Mutta otatko sinä myös vastuun mielipiteestäsi?"

En voi ottaa mielipiteistäni teoreettisestikaan kuin moraalisen vastuun. Jos olisin mukana konkreettisessa päätöksenteossa, tilanne voisi olla toinen.

"Toivottavasti ihmiset ajattelevat omilla aivoillaan..."

Nimenomaan.

"Kuka on mielestäsi parempi asiantuntija kuin ylilääkäri lastenreumatologi Heikki Ylijoki ?"

En ole sanonut että olisi parempaa asiantuntijaa. Enkä ole sanonut että Reumasairaalassa ei tehtäisi asioita hyvin. Puhun sen puolesta, että reumahoito saataisiin alueellisesti tasa-arvoiseksi, ja että reumahoidon taso saataisiin turvattua senkin jälkeen, kun reumasairaala ajetaan alas.

Tähän turvaamiseen kuuluu myös se, että alan parhaat osaajat, Ylijoki mukaanluettuna, imetään mukaan hoito- ja tutkimusprosesseihin myös jatkossa.

Ylijoen ja muiden osaajien osaaminen ja sen kehittyminen edelleen ei ole riippuvainen nykyisistä seinistä.

"Ja jos sinun mielestäsi asiat on hanskassa niin miten KELA on jättänyt julkisen
tietopyynnön.
...
Kyseessä on tietopyyntö (markkinakartoitus), ei ennakkoilmoitus, hankintailmoitus tai tarjouspyyntö."

Se on vähintä mitä Kela voi tehdä. Kyseessä on rakenteellinen muutos, jolloin markkinakartoituksella tulee selvittää myös julkisen sektorin ulkopuolella käytettävissä olevat tahot.

*** nippelikysymysten osuus alkaa ****

En näe olevani oikea henkilö vastaamaan käytännön nippeliasioihin, mutta näillä näennäiskysymyksillä on helppo yrittää haudata vastapuoli hiljaiseksi ja osoittaa, että kun et osaa vastata näihin nippelijuttuihin (mistä reumapotilaat ostavat jatkossa banaaninsa), myöskään aiemmilla mielipiteillä ei ole väliä.


"-Koska meinaat että kuntouttava hoito lapsille ja nuorille pääsee alkamaan?"

Ajattelen, että reumasairaalan toimintaa pitää tukea siihen saakka että uudet hoitoonohjaukset saadaan järjestettyä.

"-Eikö Sosiaali- terveysvaliokunnan jäsen Arja Karhuvaara ole jäävi tekemään päätöksiä koska on Ortonin hallituksessa?"

En tunne tältä osin Karhuvaaran taustaa, enkä tiedä onko hän jäävännyt tarpeellisilta osin itseään vai ei. Itse asian kannalta se on epäolennaista, mutta asiat on syytä silti hoitaa "oikein".

"- Ensin sanottiin että Lastenreumahoito keskitetään, nyt sitä ollaan hajauttamassa. Kumpaa nyt ollaan tekemässä mielestäsi?"

Minusta reumahoito pitää järjestää alueellisesti keskussairaalatasolla.

Alan tutkimusta kannattaa järjestää jossain yliopistosairaalassa, yliopistotutkimuksena. Näin reumanhoito jalkautuu arkeen lääkäreiden ja hoitajien koulutuksessa, samalla kun turvataan aihepiirin tutkimus yliopistotasolla.

"- Miten on mielestäsi järjenmukaista että että samat ihmiset perustelevat tekemisensä toisessa tilanteessa sillä että hoidot pitää keskittää ja toisessa että ne pitää hajauttaa?"

Vaikea sanoa mihin viittaat, mutta minusta tässä on kaksi asiaa: perushoito ja tutkimus.
Perushoito pitää hajauttaa aluesairaaloihin, mutta huippututkimusta ei voida hajauttaa. Se pitää keskittää.

"- Jos lastenreumahoito keskitetään niin minne? Potilaille matka ei ongelma, mutta kuinka meinataan siirtää Heinolan osaajat esim. Turkuun. Onko kukaan kysynyt heiltä?"

Ei keskitetä.

Valtaosalle osaajista löytynee paikka oman alueensa keskussairaaloista, sillä niissä on reumaosaajien kohdalla vajetta.

"- jos rahasta on kysymys niin kuinka paljon tämä älyttömyys on tullut jo nyt maksamaan ? Täytyyhän kuluihin laskea työaika jota tähän nyt käytetään eri puolilla suomea."

Tämä "älyttömyys" on tuskin tullut maksamaan kovin paljoa, verrattuna siihen mitä sairaalan ylläpito maksaisi Kelalle. Joitain tunteja joidenkin ihmisten työaikaa. Tällä satsauksella säästetään jatkossa.

"-Kun reumasairaalaon nyt pois nouseeko reuman kuntouttavan hoidon hinnat markkinoilla? Reuman tarjouksethan halvimmasta päästä vaikka heillä oli tarjota hoitoa eikä kylpylälomaa."

Tuon hintaeronhan maksoi Reumaliitto. Mikään ei estä sitä edelleenkin subventoimasta jäsentensä hoitoja.

"- Kuinka monen kansanedustajan ja muiden joilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa asiaan taustalla on ollut kuntoutuslaitos joka on hingunnut osingoille reumapotilaista ilman mahdollisuuksia heitä oikeasti hoitaa."

En ymmärtänyt kysymystäsi. Tai jos ymmärsin kysymyksesi, se on tyypillistä salaliitto- ja kähmintäsyytöksillä asian puolustamista, vailla näyttöä. Epäluulojen herättämistä, joka lankeaa omaan nilkkaan.

"- Miten paljon sairaalan seinät tulevat maksamaan tyhjinä yhteiskunnalle?"

Ne seinät eivät kuulu yhteiskunnalle.

"- Kuinka käy huippukylmähoidolle ja sen tutkimukselle?"

Se pitää liittää osaksi yliopistotutkimusta.

"- eikö tämä olisi ollut hyvä vientituote eikä päinvastoin?"

Yliopistotutkimuksella siitä voidaan jalostaa jotain vietävää.

"- Mutta missä on ministeri Risikko?"

Viettämässä pääsiäistä.