Kannabis lailliseksi

Kimmo Tamminen
Suomi

/ #1606 Hyvä, kun poliisi tekee töitä

04.02.2010 07:55

”Poliisin turhat kotietsinnät kuohuttavat
julkaistu tänään klo 06:05, päivitetty tänään klo 06:27
Poliisi on viime aikoina etsinyt niin tehokkaasti huumeiden kotiviljelmiä, että moni syytönkin on joutunut kotietsinnän kohteeksi. Netissä aiheesta on käynyt vilkas keskustelu viime aikoina.
Eduskunnan oikeusasiamiehelle tulee valituksia kotietsinnöistä parikymmentä vuosittain. Nyt tammikuun aikana valituksia on tullut jo viisi.
Helsinkiläinen Mikko on koulutukseltaan kokki ja perheen etuoikeutettu ruoanvalmistaja. Hän kasvattaa kotona chiliä.
Syksyllä Mikko koki elämänsä yllätyksen lähtiessään puutarhakaupasta. Siviilipukuiset poliisit pysäyttivät hänet, tutkivat ostokset ja sen jälkeen ilmoittivat, että häntä epäillään huumausainerikoksesta. Mikko pääsi poliisikyydillä kotiin ja poliisi teki kotietsinnän.
- Se oli tavallinen päivä. Fillarilla kävin siellä Viherpeukussa ja ostin ph-jauhetta. Ulostullessa kaksi siviilipukuista poliisia sitten pysätti. Sitten ne halusivat nähdä, mitä täällä oikein kasvatellaan.
Mikko ei ole aiemmin joutunut poliisin kanssa tekemisiin.
- Oli se oikeastaan ihan asiallista kohtelua, mutta lakipuoli ihmetyttää. Onko tämä ihan oikeasti sallittua, että näin heppoisin perustein voi tulla toisen kotiin elämää penkomaan, pohtii Mikko vieläkin.
Kotietsintään tarvitaan aina komisariotasoisen poliisin lupa. Pyynnöstä poliisin pitää toimittaa selvitys etsinnästä jälkikäteen parin viikon sisällä. Mikko sai sen yli kuukauden kuluttua useamman kerran sitä perättyään.
Mikon mielestä kokemuksesta jäi paha maku. Hänen mukaansa tuollaisessa tilanteessa poliisilla on selkeä ylivalta.
- Kyllähän siinä tuli sitten monta yötä valvottua ja mietittyä, miksi juuri minä.
Kotietsintä liittyi nyt jo lopetetun Viherpeukku-nimisen liikkeen poliisitutkintaan. Poliisi epäilee, että sen kaupoista Tampereella ja Helsingissä myytiin välineitä kannabiksen kasvattamiseen ja poliisi teki 150 kotietsintää.
Julkisuudessa tutkintaa on arvostelu monin tavoin yliampuvana. Ratsioitakin pidetään liioiteltuina, kun poliisin pitäisi sisäministeriön tavoitteiden mukaan keskittää voimansa järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
YLE Uutiset / Ritva Säilä ”

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Seuraavasta ilmenee poliisin ylijohdon (erittäin Sisäministeriön alainen) ja sen alaisten yksiköiden tulossopimukset (2009). Klikatkaa sieltä ja todetkaa, että huumejutut ovat yksi osa poliisin työtä eikä missään voida hyväksyä, että poliisi jättäisi jonkin osan töistään tekemättä:

http://www.intermin.fi/poliisi/home.nsf/pages/99BF70B488F162B6C2256FE1004259B5?opendocument


"Valtionhallinnon Internet-raportointi NETRA
Tulosohjausasiakirjat

Vuoden 2009 tulossopimukset

Poliisin ylijohdon ja sen ohjauksessa olevien yksiköiden välisten tulossopimusten sähköiset versiot:
• Etelä-Suomen poliisin lääninjohto
• Länsi-Suomen poliisin lääninjohto
• Itä-Suomen poliisin lääninjohto
• Oulun läänin poliisin lääninjohto
• Lapin läänin poliisin lääninjohto
• Helsingin kihlakunnan poliisilaitos
• Keskusrikospoliisi
• Liikkuva poliisi
• Poliisiammattikorkeakoulu
• Poliisin tekniikkakeskus"

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mm. Etelä-Suomen poliisin lääninjohdon kohdalta ilmenee rikostorjunnan yhdeksi 15:stä keskeiseksi tavoitteeksi ja hankkeeksi:

"Huumausainerikollisuuden torjuntatyössä painotetaan myös huumausaineiden käytön katuvalvontaa ja varmistetaan huumausaineen käyttörikosohjeen mukaiset toimenpiteet mm. tehokkaalla huumeriippuvaisten henkilöiden hoitoonohjauksella."

Kokonaan toinen arvioitava asia on ovatko kannabistit huumeriippuvaisia. Omasta mielestään he eivät edes pidä kannabista huumeena eivätkä he ainakaan ole siitä riippuvaisia. Silti he voivat saada poliisit kutsumatta kotiinsa, kun on syytä epäillä huumerikosta.