Kannabis lailliseksi

Kimmo Tamminen
Suomi

/ #1597

30.01.2010 20:46

FT Mika Hallila tutkii tupakan kulttuurisia merkityksiä suomalaisessa kirjallisuudessa: Tupakan kulttuurinen merkitys on vuosisatojen varrella muuttunut. Maailman halvimmasta statuksesta on tullut vaaran viehätys. Väittää jopa, että nykyään vesipiippu on nuorten keskuudessa suosittu. Silti jenkki-TV nykyään esittää lähes tupakatonta maailmaa ja tupakoijan roistoja tai muuten epäluotettava tyyppinä. Kannabisteja ei paljoa vielä ole lokeroitu.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

”Tupakointi tekee miehestä miehen ja naisesta paheellisen
julkaistu tänään klo 15:01, päivitetty tänään klo 15:36
Tupakoinnin kulttuurinen merkitys on muuttunut rajusti sadassa vuodessa. 1900-luvun vaihteessa kirjoitetuissa kirjoissa tupakka oli statussymboli ja miehisyyden merkki. Nykypäivän amerikkalaiset tv-sarjat tuovat katsojille jo lähes täysin tupakoimattoman maailman.
Tupakan merkityksiä on tutkittu paljon. Itse asiassa se on uskonnon jälkeen yksi suosituimmista aiheista tutkimuksessa. Imatralla semiotiikan talvipäivillä vieraillut kirjallisuuden lehtori, FT Mika Hallila tutkii tupakan kulttuurisia merkityksiä suomalaisessa kirjallisuudessa.
Parhaimmaksi tupakkakulttuurista kertovaksi suomalaiseksi romaaniksi Hallila nostaa Ilmari Kiannon Ryysyrannan Joosepin, joka on kirjoitettu 1900-luvun alussa.
- Siinä tupakkaa polttavat kaikki, mutta eri kansanluokat eri välinein ja eri tavalla. Ryysyrannan Joosepissa on myös tupakkaa polttava nainen, mikä on varsin harvinaista, Hallila sanoo.
- Naisten tupakanpoltto on usein liitetty muun muassa naisen paheellisuuteen, mutta myöhemminhän tupakoinnista on tullut naisille oikeuden ja tasa-arvon saamisen ele, hän lisää.
Tupakan merkitys muutoksessa
Tupakan kulttuurinen merkitys on vuosisatojen varrella muuttunut. Intiaaneille tupakalla oli rituaalinen merkitys, se oli pyhää savua. 1400-luvun jälkeen eurooppalaiset maallistivat tupakan merkityksen.
- Tupakointi oli alun alkaenkin hyvin miehinen tapa. Sillä oli sosiaalinen ja yhteisöllinen merkitys. Tupakan polttotavalla ja tupakointivälineillä on ollut tärkeä merkitys osana ihmisten sosiaalista statusta, kertoo Hallila.
- Amerikkalaistumisen myötä mukaan tuli toisaalta yksilöllisyyden korostaminen sekä laajemmin identiteetin merkitys, mutta toki sukupuoli ja valta säilyivät siinä.
Tupakointitapa ja -välineet ovat muuntautuneet hyvin ajan tarpeiden mukaan.
- Nykyään vesipiippu on nuorten keskuudessa suosittu, mutta esimerkiksi savukkeet tulivat kuin tilauksesta kiireisten ihmisten elämään, sitä ennen piippukulttuuri oli aikaa vaativa rituaali, Hallila tarkentaa.
Tupakassa viehättää vaara
Nykytutkija Richard Kleinin mukaan nykyään savukkeita poltetaan muun muuassa vaaran viehätyksen takia, sillä tupakan haitallisuus on yleisesti hyvin tiedostettu.
- Toisaalta esimerkiksi monissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa esitetään maailma ilman tupakkaa, tai lähes ilman. Jos joku tupakoikin, se on roisto tai muuten epäluotettava tyyppi, Hallila miettii.
YLE Etelä-Karjala”

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Kuitenkin televisioon on tuotettu kannabismyönteisiä sarjoja esim. Weeds, jota tehtänee vieläkin, koska rikollisuus kiinnostaa katsojia viihteenä!?! Samalla ilmainen mainos pöllyttää lisää kannabinoideja ilmoille, mutta ei sitä…