Kannabis lailliseksi

Vesa Liiman
Järvenpää

/ #1404 Dear Kimmo,

19.11.2009 16:33

Kannabishan on siis tunnettu tuhansia, ei satoja vuosia. Itseasiassa löytämäni kannabisaikajanan mukaan ensimmäiset havainnot kannabiksen hyötykäytöstä on jo vuosilta 6000 eaa, jolloin kannabiskasvien siemeniä käytettiin ruokana. Toisten lähteiden mukaan hampusta valmistettuja kankaita on löydetty jo tätäkin aiemmin. Ensimmäiset kirjalliset näytöt kannabiksen käytöstä lääketieteen alalla on vuodelta 2727 eaa. Myöhemmin kannabista on käytetty hyvinkin laajalti eri teollisuuden aloilla.

Kuituhamppu oli siis monikäyttöinen ja merkittävä hyötykasvi aina siihen asti, kun se rinnastettiin suoraan päihdekäyttöön soveltuvaan kannabikseen ja sen maine vedettiin päihdekannabiksen laittomaksi tekemisen ohessa lokaan. Se, kumpi on syy ja kumpi seuraus jääköön jonkun muun pähkittäväksi, mutta joka tapauksessa isot rattaat pyörähti, niin päihde- kuin hyötykäyttöönkin tarkoitettu hamppu kiellettiin (http://en.wikipedia.org/wiki/Marihuana_Tax_Act_of_1937) ja mm. alkoholi-, tupakka-, metsä- ja puuvillateollisuus saivat hamppuvapaat markkinat käyttöönsä.

Tietenkään kotikasvattajien tarkoituksena ei ole kasvattaa kannabista käytettäväksi teolliseen hyötykäyttöön. Monet tosin kasvattavat kannabista lääkinnälliseen käyttöön, sillä se on varmasti helpompi tapa, kuin saada sitä reseptilääkkeenä esim. kivunlievitykseen.

"Ensin näitä tuotteita pitäisi saada päivittäiseen yleisen elämänkokemuksen mukaiseen käyttöön."

Tämänhän estää juurikin hampun pilattu maine ja nykyinen lainsäädäntö. Jo suomenkielisen wikipedia-sivun hamppuartikkelista (http://fi.wikipedia.org/wiki/Hamppu) löytyy useita eri käyttötarkoituksia hampulle. Tämän lisäksi löytyy taulukko kuituhampun kasvatuksesta eri puolilla maailmaa. Taulukon lukemat näyttävät eri käyttötarkotuksiin nähden erittäin surullisilta. Esimerkiksi Yhdysvalloista ei ole taulukossa merkintää ollenkaan, vaikka Yhdysvaltoihin viedään hamppua jatkuvasti kasvavissa määrin. Kasvattaminen kun ei Yhdysvalloissa onnistu.

Korkeasta asemasta nauttivat bisnesmiehet ja poliitikot eivät ota riskiä maineensa kolhiutumisesta siirtymällä kuituhampun viljelyyn ja tarvittaessa pienemmät yrittäjät voidaan lain nojalla kitkeä pois. Näin tunnutaan toimivan ainakin Yhdysvalloissa, joka taas näkyy amerikkalaistumisen myötä myös muissa länsimaissa.

Jos olisin maanviljelijäsukua, harkitsisin todennäköisesti tällä hetkellä vakavasti kuituhampun viljelyyn siirtymistä, sillä kun pian vanhojen vallanpitäjien jäädessä sivuun, hampun asema vahvistuu ja maine paranee, on sillä valtavat markkinat valloitettavanaan.

Hampun hyötykäyttömahdollisuudet eivät siis todellakaan jää pelkästään lääketieteellisiksi ja viihdekäytöllisiksi, vaikka näilläkin aloilla kannabiksella on suurta potentiaalia. Kyllä Kimmo tämä teidän kirjoittama kommentti on lähempänä "turhaa ja suurta sonnanjauhamista", kuin keskustelu laillistamisesta.