Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

/ #10

14.01.2007 17:37

Hukka Harmaaturkki kirjoittaa kyllä asiaa.

Minna Karvinen, mietin tuota kommenttiasi porojen aiheuttamista vahingoista..vahingossako tuossa taannoin porohirvas kävi ihmisen kimppuun kun tämä oli lenkillä?
Sanoit myös että karhut ja ilvekset ovat ok, koska ne eivät ole samanlainen uhka kuin sudet. Niin, eihän se ole ollenkaan uhkaavaa tämä taannoinen tapaus siitä karhusta joka kävi 20-vuotiaan naisen kimppuun lenkillä ja alkoi raatelemaan. Nuori nainen selvisi hyvällä onnella ja napakalla potkulla karhun kuonoon. Joidenkin tutkijoiden mukaan on jopa ihme että karhu perääntyi potkusta eikä suuttunut lisää.

Susi,kuten kaikki muutkin eläimet, kuuluvat luontoon ja jokaisella eläimellä on oma tarkoituksensa luonnon kiertokulussa. Jos jokin poistetaan siitä suuresta määrästä lajeja, jokin muu alkaa menemään pieleen.
Laitan tähän asiaan liittyvän uutisen, joka perustuu moniin tutkimuksiin amerikan luonnonsuojelualueella:

"SUSI ON ELINYMPÄRISTÖN AVAINLAJI
07.12.2006 - 15:44
Sudella lajina on ratkaisevan tärkeä merkitys pohjoisen metsäluonnon monimuotoisuudelle. Tähän viittaavat monet Yhdysvaltain Yellowstonessa tehdyt tutkimukset.
Susi metsästettiin Yellowstonesta sukupuuttoon viime vuosisadan alkupuolella. Vuosina 1995-1996 kansallispuistoon tehtiin palautus istutuksia siirtämällä 31 sutta puiston alueelle. 9000 neliökilometrin puiston kanta on nyt kasvanut noin 15 lauman ja 150 yksilön kokoiseksi.
Tutkijoiden mukaan susita on tullut Yellowstonen tärkein biologinen tekijä, joka muokkaa ekosysteemiä ja turvaa monen kasvi- ja eläinlajin menestymisen.
Susien saaliista 90% on saksanhirviä, jonka kanta on tippunut puoleen. Samalla lehtipuiden taimien laidunnus on vähentynyt ja siirtynyt eri alueille. Tämä on suosinut poppeleiden, haapojen ja pajujen menestymistä jokilaaksoissa, mikä on johtanut monien pienten varpuslintulajien lisääntymiseen.
Myös majavat ovat hyötyneet jokilaaksojen lehtipuista, ja ne ovat palanneet kansallispuistoon yli 40 vuoden tauon jälkeen. Majavat lisäävät monimuotoisuutta rakentamalla patolammikoita.
Vahvistunut lehtipuusto varjostaa jokia, jolloin taimenet viihtyvät ja kutevat viileissä vesissä paremmin.
Susilla on suuri merkitys myös haaskoja syöville eläimille. Raadot tarjoavat puiston karhuille, puumille, kotkille ja monille muille ravintoa läpi vuoden, ja näiden lajien kannat ovat kasvaneet.
Monet tutkijat pitävät sutta sateenvarjolajina, jonka suojelu on äärimmäisen tärkeää, mikäli halutaan säilyttää monimuotoista luontoa.
Yellowstonessa ja sen ympäristössä on 5- 50 sutta kymmentä neliömetriä kohden.

Lähde Suomen luonto 12/2006."