Kannabis lailliseksi

Tiina Lehtineva
Kurikka

/ #841 Päihdetietoa:

23.09.2008 22:11

Tulevana nuoriso-ohjaajana olen saanut päihdetyön koulutusta huumepotilaiden kanssa työskentelevältä henkilöltä. Hän on mukana katkolla, vieroituksissa... Nähnyt kaikenlaista.

Kannabistuotteiden vaikutuksia:
- Euforia (valheellinen hyvänolon tunne)
- Itsevarmuus
- Rentoutuminen (nämä on näitä "hyviä" vaikutuksia...)
- Aistimukset koetaan voimakkaampina (värit, valot...)
- Keskittymiskyky heikkenee
- Muistihäiriöt
- Ahdistus, kiihtyminen, epäluulot, paniikki
- Paranoijat
- Psykoosi (jopa 1 kokeilun jälkeen, tällainen potilas on sairaalahoidossa)
- Suun kuivuminen
- Makeannälkä
- Sykkeen nousua
- Silmien punoitus

Vieroitusoireet:
- Ärtyneisyys, levottomuus
- Ruokahalun heikkeneminen
- Laihtuminen
- Unettomuus
- Psykoosit
- Tylsistyminen

Kannabistuotteilla kestää öljypohjaisina jopa kuukausia poistua kehosta, sillä se sitoutuu luihin ja lihaksiin. Ja mainittakoon vielä, että katkaisuhoitoihin tulleilla potilailla (säännöllisesti käyttäneillä) persoonallisuusmuutokset ovat tavallisia.

Mielestäni siis kannabiksen laillistaminen olisi täysin vastuutonta. Laillisen tuotteen kokeilu on paljon helpompaa, koska se ei ole kiellettyä. Vaikkakin on monia (mm. monet tänne kirjoittaneista), jotka eivät ainakaan koe, että kannabiksella olisi ollut mitään vaikutuksia heidän elämäänsä, niin mitä teemme niille ihmisille, joille muodostuu riippuvuus ja hakeutuvat katkaisuihin ja joutuvat hoitokierteeseen mahdollisien psykoosien tai muiden oireiden vuoksi?

En tue myöskään tupakkaa enkä alkoholia päihtymistarkoituksessa, sillä en usko, että kummankaan tuotteen positiiviset vaikutukset riittäisivät korvaamaan negatiiviset.

Päihdeongelmat ovat lisääntyvä ongelma Suomessa, eikä uuden päihteen laillistaminen (vaarallisen sellaisen, mikään päihde ei ole vaaraton!) ole ratkaisu mihinkään. Olen saanut koulutuksen, tiedän mistä puhun!

Päihdeongelmat rasittavat myös taloutta. Viime vuonna terveyspuolen kustannukset olivat 1,5 miljardia, sosiaalipuolen 0,6 ja muut 2 miljardia. Tämä kaikki veronmaksajien kukkarosta. Päihteiden väärinkäyttö lisääntyy koko ajan ja nämä kustannukset kasvavat. Vanhat potilaat eivät katoa minnekään, vaan hoito on pitkäaikaista ja kallista. Monilla päihteiden väärinkäyttäjillä on myös psykologisia ongelmia ja he tarvitsevat mielenterveyspuolen palveluja. Jos päihdeongelmat saataisiin kuriin, jäisi (esimerkiksi) enemmän tilaa ja resursseja mielenterveyspuolella kohdistaa niihin potilaisiin, joiden avuntarve ei ole niin "näkyvillä", kuten nuoret, hyväksikäytön uhrit tai masentuneet. Monet ihmiset jäävät saamatta apua, koska yksinkertaisesti ei ole tilaa ja koulutettuja ihmisiä on liian vähän.

Kannabis on huume ja huolimatta siitä, että moni täällä puolustelee sitä, on sen vaarat todellinen riski, jota minä en haluaisi antaa taakaksi tuleville sukupolville.