Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa


Vieras

/ #997 http://www.verkkouutiset.fi/talous/etla_vaihtotaseenvaje-19346

23.04.2014 03:14

Nokian romahdus ei ole syy - vaihtotaseeseen vajeen takaa löytyy tuontienergia
ILKKA AHTOKIVI eilen klo 14:32 (päivitetty eilen klo 14:44)
Suomen vaihtotaseen alijäämän taustalta löytyy muutakin kuin Nokian alamäki.

Fortum Heatin biopolttoaineita hyödyntävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos Joensuun Iiksenvaarassa.
(Lehtikuva/Timo Jaakonaho)
Vuonna 2012 vaihtotaseen vaje oli 2,7 miljardia euroa. Samaan aikaan tuontienergiaan käytettiin Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n mukaan jopa 13 miljardia euroa, mikä edusti vajaata neljännestä kaikesta tuonnista

Suomen heikentynyt vaihtotase on laitettu pitkälti Nokian romahduksen piikkiin. Nokia-klusterin vaihtotasetta heikentäväksi vaikutukseksi on arvioitu noin 5-6 miljardia euroa.

Tämän lisäksi myös syömävelkaa on pidetty isona osatekijänä vaihtotaseen heikkenemiseen. Syömävelan osuus vaihtotaseen vajeesta on kuitenkin kokonaisuutta katsottaessa verrattain pieni.

– Kyse on rakenteellisista ongelmista, jotka ovat johtaneet voimakkaaseen vaihtotaseen vajeeseen, toteaa tutkija Paavo Suni ETLA:sta tutkimuslaitokselta.

– Velka itsessään ei vielä ole suuri vaihtotaseongelma, mutta korkomenot kasvavat tulevaisuudessa, muistuttaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Energialasku kaksinkertaistunut

Ekonomistit ihmettelevät, ettei tuontienergian osuus vaihtotaseongelmasta ole jostain syystä päässyt mukaan julkiseen keskusteluun vaihtotaseen vajeesta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuontienergiasta koituva lasku on kolminkertaistunut.

Maaliskuussa julkistetun professorityöryhmän mietinnön mukaan Suomi toi vuonna 2012 peräti 8,5 miljardilla eurolla energiaa ulkomailta. ETLA:n mukaan luku on vieläkin suurempi, peräti 13 miljardia euroa. Tämä on vähintään viidennes kaikesta tuonnista, ETLA:n lukujen mukaan jopa hieman vajaa neljännes.

– Energia on noussut vahvasti vaihtotasetta heikentäväksi tekijäksi. Pitkällä aikavälillä energia pysyy varmasti kalliina. Jos maailmantilanne pysyy ennallaan, tuontienergian hinnannousulle on painetta, sanoo Paavo Suni.

Pärjätäkseen kotimaisen energian pitää olla hinnaltaan kilpailukykyistä. Viime vuosina hiilen hinta on laskenut voimakkaasti, ja hiili onkin syrjäyttänyt monia energiantuotantomuotoja, myös kotimaisia. Lähitulevaisuudessa hiilen käyttö kasvaa etenkin Euroopassa ja Aasiassa, sillä se on periaatteessa halpa vaihtoehto verrattuna esimerkiksi kaasuun.

– Vaikka uusiutuvien energiamuotojen käyttö kasvaa hurjaa vauhtia nyt ja tulevaisuudessa, meidän tuotantorakenteemme on niin hiilisidonnainen, että vielä 20–30 vuoden päästäkin valtaosa energiantarpeesta tuotetaan fossiilisilla, Paavo Suni sanoo.

Turvallisuus uhattuna

Tällä hetkellä 70 prosenttia Suomessa käytettävästä energiasta on tuontienergiaa. Energiaturvallisuuden näkökulmasta tämä on ongelmallista.

– Energiaomavaraisuus on myös kansallinen turvallisuuskysymys, kuten viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa osoittavat, Paavo Suni huomauttaa.

Monet maat, kuten vaikkapa naapurimaamme Tanska ja Norja, ovat jo energiaomavaraisia. Usein ajatellaan, että Suomen mahdollisuudet tuottaa tarvitsemansa energia itse ovat rajalliset, sillä Suomella ei ole esimerkiksi omia kaasu- tai öljyvarantoja.

Sunin mukaan Suomella on kuitenkin puussa ja turpeessa mittaamattomat energiavarannot, joita ei tällä hetkellä hyödynnetä. Pelkästään Vaasan ja Oulun ympäristössä turvetuotantokäyttöön soveltuvaa suota on noin 200 000 hehtaaria. Siitä huolimatta tällä hetkellä turvetuotantoon käytetään vain 60 hehtaaria suoaluetta.

Vaihtotase ylijäämäiseksi kotimaisella energialla

Danske Bankin Kuoppamäen mukaan kotimaisen energiantuotannon osuuden nostamisella voitaisiin parantaa vaihtotasetta merkittävästi ja jopa saada se ylijäämäiseksi.

– Pidän kuitenkin tärkeänä myös energiantuotannon monimuotoisuutta, jotta emme ole liian riippuvaisia yhdestä energiamuodosta. Itse ehkä panostaisin jatkossa tutkimukseen, joka tukee kotimaisten energiamuotojen taloudellisesti ja ekologisesti järkevää tuotantoa, Kuoppamäki sanoo.

– Myös energiatehokkuus on näin kalliin energiahinnan aikana keskeinen tekijä. Energiansäästössä meillä on vielä paljon tekemistä, muun muassa rakennuskannassa, sanoo ETLA:n Paavo Suni.