Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Tämä tiedoksenne:

/ #33212 Samaa sukupuolta olevien avioliitto

31.03.2014 20:23

Samaa sukupuolta olevien avioliitto (joskus myös homoavioliitto) tarkoittaa samaa sukupuolta olevien kesken solmittua avioliittoa. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on suuressa osassa maailmaa laillisesti mahdoton, koska avioliitto on lainsäädännössä määritelty ainoastaan eri sukupuolta oleville pareille. Samaa sukupuolta olevien avioliiton mahdollistavaa avioliittolakia nimitetään myös sukupuolineutraaliksi avioliittolaiksi tai tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi, joka merkitsee sitä, että puolisoiden sukupuolilla ei ole avioliittomahdollisuuden kannalta merkitystä.
Tähän mennessä samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillistaneet Alankomaat, Argentiina, Belgia, Brasilia, Espanja, Etelä-Afrikka, Islanti, Kanada, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Tanska, Uruguay ja Uusi-Seelanti[1]. Myös useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa sekä Meksikon pääkaupungissa Méxicossa ja Quintana Roon osavaltiossa samaa sukupuolta olevien avioliitot on laillistettu. Israel hyväksyy muualla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot, vaikka siellä itsessään vihkiytyminen ei ole mahdollista.[2] Alankomaihin kuuluvat Aruba, Curaçao ja Sint Maarten hyväksyvät Alankomaissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot ja Meksikossa hyväksytään kaikki Méxicon kaupungissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Tässä viime vuoden helmikuun tilanne:

Tasa-arvoista avioliittolakia ei oteta käsittelyyn eduskunnassa.
Aloite hävisi keskiviikkona eduskunnan lakivaliokunnassa äänin 9-8.

Aloitteen käsittelyä vastaan äänestivät perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja kokoomuksen edustajat Pelkosta lukuun ottamatta.
Aloitteen käsittelyn puolesta äänestivät SDP:n, vasemmistoliiton, RKP:n ja vihreiden edustajat sekä kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen.

Vastaan äänestivät seuraavat edustajat:
Anne Holmlund (kok.)
James Hirvisaari (ps.)
Arja Juvonen (ps.)
Markku Mäntymaa (kok.)
Arto Pirttilahti (kesk.)
Kari Tolvanen (kok.)
Ari Torniainen (kesk.)
Kaj Turunen (ps.)
Peter Östman (kd.)

Puolesta äänestivät seuraavat edustajat:
Stefan Wallin (r.)
Suna Kymäläinen (sd.)
Antti Lindtman (sd.)
Johanna Ojala-Niemelä (sd.)
Aino-Kaisa Pekonen (vas.)
Jaana Pelkonen (kok.)
Kristiina Salonen (sd.)
Jani Toivola (vihr.)