#2202: -
Mikäs kiire tässä, valmiissa kriisissä
Paavo Rautio HS
Suomi on seisonut muutaman vuoden ajan sormi pystyssä Euroopan näyttämöllä kertomassa muille, mitä ne ovat tehneet väärin. Onko meillä todella varaa tähän asenteeseen?
Eurooppaa runnelleen velkakriisin aikana olemme oppineet muista eurooppalaisista monta totuutta. Yksi on se, että kun poliittinen johtajuus puuttuu tai johto on korruptoitunut, kansa ja kansantalous kärsivät. Huonot hallitsijat eivät tee kipeitä ratkaisuja, ainakaan ajoissa, koska ne voisivat suistaa heidät vallasta.
Huonojen hallitsijoiden kansat lipuvat pehmeässä valheessa ja lainatussa elintasossa kohti kuilua.
Suomi on seisonut muutaman vuoden ajan sormi pystyssä Euroopan näyttämöllä kertomassa muille, mitä ne ovat tehneet väärin. Tehkää kuten me olemme tehneet, etelän asukkaille on kerrottu ylhäältä – tai kuten tässä yhteydessä kielellisesti sopii, "von oben".
Mutta onko meillä todella varaa tähän asenteeseen?
Suomen talous on suuressa murroksessa. Vanhat kivijalat sortuvat tai ovat sortuneet.
Metsäteollisuus valuu rajojen taakse. Nokia-klusteri on murentumassa. Elektroniikkateollisuudesta on kohta jäljellä vain muisto.
Nokia itse keikkuu reunalla. Kassa hupenee, eikä matkapuhelinten myynti näytä täyttävän koloa.
Vaihtotase on miinuksella. Viennin arvo kutistuu – viemme tavaraa, jonka hinta laskee koko ajan.
Julkinen talous kulkee taas huonoa kohti. Huoltosuhde heikkenee, ja työttömien määrä kasvaa.
Talouskasvun molemmat tekijät pehmenevät: työvoiman tarjonta ei lisäänny, ja tuottavuuden kasvu hidastuu. Kansantalous supistuu jo, ja julkisen talouden vaje kasvaa.
Kaikki nämä trendit ovat hitaasti eteneviä mutta syövyttäviä. Ne eivät nostata kansallista hätätilaa. Niiden etenemisestä on vain yksittäisiä havaintoja ja irrallisia pikku-uutisia, jotka eivät tunnu suomalaisten mielissä liittyvän toisiinsa.
Todellisuudessa tämä on yhtä kokonaisuutta – samaa tarinaa, joka kertoo siitä, että Suomi vajoaa.
Suomessa on hellitty ajatusta, että 1990-luvun alun lama karaisi meistä taantuman asiantuntijoita, mikä suojelee meitä nyt.
Suomen nostivat 1990-luvun lamasta hyvä tuuri, muun maailman veto ja ahdingon sanelema päättäväisyys.
Juuri kun maailma oli pimeimmillään, meille syttyi Nokia. Nokian nousu oli sarja yhtiön tekemiä oikeita ja kaukokatseisia ratkaisuja, mutta ajoitus oli onnekas sattuma.
1990-luvun alun lama ei ollut globaali. Vienti alkoi hiljalleen vetää. Yhtenä pimeänä päivänä tuli pitkästä aikaa ensimmäinen laivatilaus, valonsäde. Sitten seuraava.
Esko Ahon (kesk) johtama hallitus sai perinnöksi konkurssin reunalla keikkuvan maan. Kassa oli tyhjä, ja Kansainvälinen valuuttarahasto valmistautui hätäoperaatioon.
Hallitus teki kipeitä ratkaisuja – eipä siinä raossa ollut muutakaan mahdollisuutta. Paavo Lipposen (sd) hallitus jatkoi samalla tiellä.
Mitä meillä on nyt?
Uutta Nokiaa ei tule. On turha odottaa toista lottovoittoa pohjan perille. Tulossa on enintään lukuisia pikkuvoittoja.
Nyt taantuma on laaja. Koko Eurooppa on jumissa. Kiinakin hidastaa tahtiaan.
Meillä on lisäksi monipuoluehallitus, joka on itse sitonut kätensä.
Parin vuoden takainen hallitusohjelma on kuin Raamattu fundamentalistille. Mitä ohjelmassa ei ole, sitä ei tehdä, muuttuipa ympäröivä todellisuus miten tahansa. Jos tehtäisiin, hallitus voisi hajota.
Suuret sovitut projektit – kunta- ja sote-uudistus – on tärvelty. Työurien pidentämisen hyväksi ei ole tehty juuri mitään. Uudistukset, jotka olisi voitu tehdä pari vuotta siten pienin kivuin, jätetään väliin, koska nyt ne aiheuttaisivat suurta kipua. Ainakin poliittista kipua.
Työmarkkinajärjestöt keskittyvät osaoptimointiin: jokainen oman etunsa etsintään.
Suomen rinnalla talousopettajana on seisonut Saksa.
Jäi kuitenkin huomaamatta, että Saksalla on varaa. Saksa teki suuria rakenneuudistuksia ajoissa, ja nyt maan talous on iskussa. Gerhard Schröderin demarihallitus otti suuremman vastuun maastaan kuin omasta poliittisesta tulevaisuudestaan. Työmarkkinoilla suostuttiin joustoihin.
Saksan taloushuolet ovat nyt suhdanneluonteisia, Suomen kroonisia ja näivettäviä.
Suomen pitäisi pystyä samaan: muutokseen ilman hätätilan tunnetta. Jos se ei onnistu, Suomi on samalla polulla kuin Euroopan kriisimaat – eri vaiheessa vain.
Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.