Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #26368 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Synti suuri surkia

25.12.2013 16:07

#26367: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Synti suuri surkia

Termejä varmaan on monta, mutta ainakin nämä tuntomerkit täsmäävät useimpiin:

- Raamattu oletetaan olevan Jumalan suoraa ilmoitusta eikä uskovaisten ihmisten kirjoittamaa

- Omat asenteet ovat lähtökohtaisesti tiukkapipoisia, esim. syntikäsitykset erittäin ankaria.

- Näitä asenteita vastaavia "totuuksia" kuvitellaan sitten löytyvän Raamatusta, vaikka tosiasiassa he tuppaavat Raamatun ihan toisessa maailman tilanteessa ja käsiteavaruudessa kirjoitettuja tekstejä vääntävän tähän maailmaan yksi yhteen sopiviksi.

- Jos vastakkain asetetaan se, mitä ihminen on saanut selville viimeisten 2000 vuoden aikana ympäröivästä maailmasta sille, mitä Raamatussa asiasta sanotaan, he valitsevat empimättä Raamatun tekstin, olipa se miten epäuskottava tahansa.

- Tiukkisuskikset valikoivat Raamatusta ne kohdat, joissa korostetaan synnin seurauksia ja vastaavasti jättävät faktisesti huomiotta ne kohdat, joissa puhutaan armosta. He kyllä ne paikat huomaavat, mutta eivät armon näkökulmasta.

- Tiukkisuskikset olettavat tietävänsä, mikä lähimmäisen toiminta on syntiä ja eivät sitä "tietoaan" salaa. Käytännössä he siis ahdistelevat ja uhkailevat toisin eläviä. Erityisen ankaria he ovat oman yhteisön jäsenille, ilmeisesti sosiaalisen koheesion menettämisen pelossa.

- Useimmat tiukkisuskikset olettavat olevansa etuoikeutettuja viimeisen tuomion päivänä.

- Moni heistä kuvittelee olevansa myös suorassa yhteydessä Jumalaan esim. unien ja näkyjen kautta. Sitten he kyllä toki kiistelevät, kenen näky tai profetia on "se oikea".

 

Tässä siis tuntomerkkejä vähän aluksi. Minua voit kutsua vaikkapa tiukkisuskiskriitikoksi.