Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #23547 Re: Re: Re: Tasa-arvo ja erillisoikeudet homosuhteen suhteen

30.10.2013 19:56

#23532: - Re: Re: Tasa-arvo ja erillisoikeudet homosuhteen suhteen

"Tilanne ei eroa mitenkään olennaisesti lapsettomuudesta kärsivien heteroparien tilanteesta. On myös yh-heteroäitejä, jotka hankkiutuvat raskaaksi. Heidän lastensa oikeuksien nimissä hjaluat varmaan estää heidän lastenhankkimishankkeensa...?"

Itse asiassa voisin arvostaa sellaista suunnan muutosta, ettei kuka tahansa omista itsekkäistä syistään olisi automaattisesti oikeutettu lasten hankkimiseen sen paremmin adoptoimalla kuin itse synnyttämälläkään, vaan pitäisi jollakin tavalla pystyä osoittamaan asiaan omistautuvuutensa, kyvykkyytensä ja pätevyytensä kasvattamiseen ja vanhempana olemiseen. Pitäisin peruslähtökohtana sitä, että lapsia saisivat hankkia vain kaksi vastakkaista sukupuolta olevaa henkisesti kypsää aikuista ihmistä, mutta tietenkin tähän perustelluista syistä voisi anoa ja saada erillisoikeuksiakin, mikäli pystyy osoittamaan "pätevyytensä". Mistään rotu- tai sosiaalihygieniasta ei siis siinä mielessä suinkaan olisi kysymys, vaan ajokortin kaltaisesta ratkaisusta.

Vaikeus on luonnollisesti siinä, miten tällainen ajokortin hankkiminen käytännössä järjestettäisiin. Tietenkin tämä arviointikyky pitäisi olla vaistonvaraisesti ihmisessä itsessään, ettei tällaista tarvitsisi ulkopuolisesti ruveta kontrolloimaan, mutta käytäntö osoittaa valitettavan tosiseikan, ettei ihmisillä tällaista sisäistä aikuisuutta useinkaan ole. Lapsia halutaan ja hankitaan omaksi huvikseen, vahingossa ja usein aivan puutteellisella tietotaidolla, mitä lasten kasvattamiseen ja hoitoon tulee.

Minusta on kuitenkin kumma, että kuka tahansa saa millä perusteella tahansa tehdä lapsia, sillä kysymys on uuden ihmisen, uuden ihmiselämän alkuun saattamisesta. Sama yhteiskunta kyllä rajoittaa tai valvoo samojen ihmisten oikeutta vaikkapa ohjata autoa tai polttaa kannabista (mikä ei nyt tarkoita automaattisesti, että siinä olisi välttämättä jotakin vikaa). Näen tässä selvän epäsuhdan. Miten lapsen teko voi olla niin paljon vähäpätöisempi juttu, ettei sen suhteen ole mitään valvontaa tai vanhemmuuden laatukriteereitä? Tämän "lepsuilun" tulokset ovat yhteiskunnassamme näkyvissä. Ratkaisu ei kuitenkaan ole lasten kurittaminen, vaan aikuisten kouluttaminen ja aikuistaminen.

"Täällä on jo lukemattomat kerrat todettu, että erillinen instituutiostatus papereissa altistaa ihmiset syrjinnälle tässä vielä osin homovihamielisessä ympäristössämme. Tämä on huutavin epäkohta nykyisessä avioliittolainsäädännössämme."

Viittaatko "syrjinnällä" avoimen adoption oikeuteen ja sukunimen vaihtokysymykseen, vai mitä muuta syrjintää avioliiton solmimisen salliminen vähentäisi, mihin ei todellisin syrjinnän vastaisin keinoin voisi vaikuttaa?

"Väärin. On ihan eri asia valita asuinpaikka kuin omata seksuaalinen suuntautuminen. En tällä väitä, että kaikille olisi helppoa muuttaa paikasta toiseen. Lisäksi maalla olevaa infraa kehitetään koko ajan "tasa-arvoisempaan" suuntaan...  Politiikka, niukkuuden jakaminen ja välimatkoihin liittyvät raa'at faktat ovat lähinnä syynä siihen, että täydellistä tasa-arvoisuutta ei tällä alueella tulla saavuttamaan varmaan koskaan."

Suomessa ja maailmalla on vielä paljon todellista tasa-arvon puutetta, kuten esim. naisten matalampi palkkataso ja yhteiskunnallinen epätasa-arvo (luokkaerot, yleinen palkkahaarukka jne.). Nämä eivät suinkaan ole mitään erityisryhmien erityisoikeuksia, vaan samankaltaisen "fyysisen massan" eriarvoista kohtelua.

Homouden "raaka fakta" on, etteivät homot voi hankkia lapsia ilman ulkoista apua. Se on suurin syy sille, miksi homot eivät ole "tasa-arvoisessa" asemassa heteroihin nähden. Se vain on näin, vaikka kuinka vedottaisiin tasa-arvoon. Homojen lastensaanti on siis erillisoikeudellinen asia, johon ei voi "uida sisään" muuttamalla rekisteröity suhde avioliitoksi.

Yllä olevassa maaseutuesimerkissäni olisi yhtä kohtuutonta vaatia kaikkia maalaisia muuttamaan, kuten olisi myös vaatia kaikkia homoja "heteroitumaan", joten siinä mielessä se ei ole eri asia. Esimerkkini tarkoituksena oli kuitenkin vain osoittaa, että tasa-arvo ei tarkoita sitä, että kaikki voisivat tehdä kaiken samalla tavalla, vaan täytyy ottaa erityisryhmien erityisominaisuudet huomioon, ja tämän pohjalta tarvittaessa tehdä erityisoikeudellisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi se, että voiko homoperhe adoptoida avoimesti.