Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #23493 Re: Medialukutaito ja todellisuuden tulkinnat

30.10.2013 12:48

#23491: - Re: Re: "Salajuoni" olikin vain jo aiemmin tutkittua julkista tietoa

Vaikka Piho ja ehkä Aihiokin vetoavat osaltaan uskonnollisiin perusteluihin näissä mielipiteissään, ei kuitenkaan päästä siitä, että olemassa olevat yleiset ajatukset "salaliittohankkeista" suurimmalta osin ovat ihan maallisella tasolla, ilman uskonnollisuuden häivääkään. Havaintoja näistä voi valveutunut henkilö tehdä ihan itsekin.

Tietenkin uskonnolliset piirit näkevät yhteiskunnassa ilmiöitä siinä missä muutkin, ja tekevät omien premissiensä pohjalta niistä tulkintoja. Eri tulkitsijoiden lähtökohdat ja tulkinnat eivät kuitenkaan hälvennä sitä tosiseikkaa, että yhteiskunnassa tapahtuvat ilmiöt ovat jossakin muodossa todellisia. Ne tapahtuvat.

On siis tärkeätä osata lukea eri ympäristöissä syntynyttä havainnointi- ja analyysimateriaalia kulloinkin oikeassa valossa, eikä tuomita tekstin informaatiota sen sisältämän arvo- tai ideologiasisällön pohjalta. Kaikkea ei jokaisesta erillisestä katsantokannasta tarvitse eikä ehkä pidäkään ainakaan pureksimatta uskoa, mutta asian perusydin sieltä on osattava poimia.

Tämä onnistuu parhaiten siten, että tutustuu asiasta mahdollisimman moneen eri katsantokantaan, ja sen pohjalta tekee ihan omat johtopäätöksensä, eli tekee itselleen tavallaan synteesin siitä, mistä puhutaan. Se vaatii tietenkin omakohtaista työtä paljon enemmän kuin vain aamuisen sanomalehden lukaisemista tai iltauutisten seuraamista, mutta se on valitettavasti ainoa tapa saada mahdollisimman objektiivinen kuva maailman todellisista tapahtumista.