Adressi Tuomelan koulun lakkauttamista vastaan

Onkohan oikeasti fiksua päätöstä?

/ #92 Lukekaa ja miettikää oikeasti ajatuksella

01.09.2013 22:28

Tuomelan koulun lakkauttaminen tulee Vantaan kaupungille erittäin kalliiksi


Vantaan kaupunki on esittänyt säästöohjelman vuosille 2014 - 2016. Säästöohjelman tarkoitus on estää kaupungin joutumista kriisikuntaluokitukseen. Opetustoimelle määrätty säästömäärä on 5 miljoonaa euroa.


Opetusviraston esityksen mukaan säästö saadaan, kun Tuomelan ja Hevoshaan koulut lakkautetaan. Tuomelan koulun osalta viraston esitys on täysin kestämätön Vantaan kaupungin talouden kannalta tarkasteltuna puhumattakaan Tuomelan koulun ja sen alueen kulttuurihistoriallisista arvoista ja lasten oikeudesta turvalliseen koulumatkaan.


Opetusviraston esityksessä Tuomelan koulun lakkauttamisella saataviksi säästöiksi on esitetty 5 miljoonaa euroa korjauskustannuksissa ja noin 500 000 euroa vuotuisissa koulukustannuksissa sisältäen esimerkiksi koulun vuokran. Esitetty 5 miljoonan euron korjauskustannus on epärealistinen ja ylimitoitettu. Koulu on hyväkuntoinen ja toimiva eikä tarvetta laajalle korjausinvestoinnille ole. Aiemmin suunniteltua peruskorjausta on jo siirretty usealla vuodella ja voidaan edelleen siirtää. Toisin sanoen investoinnille laskettu säästö saadaan ilman, että koulua tarvitsee lakkauttaa. Vuosina 2014 ja 2015 kustannusten säästö Tuomelan koulun osalta olisi 0 euroa. Vuokranmaksun ensimmäinen säästö realisoituisi vasta vuoden 2016 toisella puoliskolla. Tavoitejaksolla vuosina 2014 - 2016 Tuomelan koulusta saatava todellinen säästö olisi yhteensä maksimissaan 250 000 euroa.


Tuomelan koulurakennus on suojeltu yleiskaavassa ja Vantaan kaupungin itse määrittelemänä kulttuurihistoriallisesti arvokas. Rakennusta ei voida purkaa. Mikäli Tuomelan koulu lakkautetaan, rakennus jää kaupungille ja siten myös vuokranmaksu. Mahdollisen käyttötarkoituksen muutoksesta kaupungille aiheutuvat kustannukset olisivat varmasti koulun peruskorjauksia suuremmat ja kaupungin säästöohjelmaan viitaten täysin vailla perustetta.


Tuomelan koulun lakkauttaminen tietäisi kaikkien Hämeenkylän ja sen lähialueiden lasten koulumatkan vaihtumista ja pidentymistä. Uudet koulureitit eivät ole lapsille turvallisia kulkea. Monin paikoin ei ole lainkaan jalkakäytäviä, kevyen liikenteen väyliä eikä valaistusta. Kehä III:n kohdalla tulvat sulkevat koulureitin useita kertoja vuodessa. Reittien korjauksista ja uusien kävelyteiden rakentamisesta kaupungille koituvat kustannukset tulevat olemaan huomattavan paljon koulun lakkauttamisesta saatavia säästöjä suuremmat.


Hämeenkylä on Vantaan arvostetuimpia pientaloalueita. Sen houkuttelevuus lapsiperheiden asuinalueena perustuu turvalliseen ja viihtyisään asuinympäristöön ja lähikouluun. Vantaan kaupungin tulisi kehittää aluetta ja koulua yhtenä osana sitä sen sijaan, että alueen vetovoimaisuus tuhotaan. Kaupungin tulisi hyödyntää Hämeenkylän alueella sijaitsevat rakentamattomat maa-alueet ja kaavoittaa ne rivitalo- ja pientaloille. Uusilla alueelle tulevilla hyvätuloisilla veronmaksajilla olisi todellinen ja positiivinen vaikutus kaupungin talouteen. Koulun lakkauttaminen tietäisi alueen vetovoimaisuuden tuhoamista hyvätuloisten nykyisten asukkaiden ja esimerkiksi espoolaisten veronmaksajien keskuudessa.

Koulun lakkauttaminen tietäisi säästöä opetustoimesta yhteensä 250 000 euron vuoden 2016 aikana. Tavoitejaksolle 2014 - 2016 muutettuna säästö opetustoimesta olisi noin 85 000 euroa vuodessa. Tälläkö hinnalla Vantaan kaupunki on valmis tuhoamaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän Tuomelan koulun alueen ja alueen vetovoimaisuuden hyvätuloisten veronmaksajien keskuudessa sekä lasten oikeuden turvalliseen koulumatkaan? Miksi esimerkiksi Marja-Vantaan alueen kehittämiseen käytetään miljoonia euroja ja samalla erittäin laajasti arvostettu Hämeenkylän alue halutaan tuhota?

Urheiluseurojen toiminta on merkittävä osa lasten ja nuorten kasvua tukevaa toimintaa. Urheiluseurojen työ vantaalaisten lasten hyväksi on vapaaehtoista. Liikuntatilaresurssit Vantaalla ovat jo tällä hetkellä riittämättömät. Kouluja lakkauttamalla urheiluseurojen toiminta- ja lasten liikuntamahdollisuuksia heikennetään olennaisesti entisestään. Mikä on tämän kerrannaisvaikutus esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksiin?


Opetusviraston esittämät Tuomelan koulun lakkauttamisesta saatavat säästöt ovat kaupungin kokonaistalouden kannalta kestämättömät. Säästöjen seurauksena koituvat kustannukset kuten rakennuksen käyttötarkoituksen muutos ja teiden korjauskustannukset sekä kerrannaisvaikutukset kaupungin tulojen menetyksien kautta tulevat olemaan huomattavan paljon säästöjä suuremmat. Samalla Vantaan kaupunki vahvistaa profiiliaan pieni- ja keskituloisten ihmisten kaupunkina.

Lähtökohtana esitetyille säästöille on Vantaan kaupungin talouden parantaminen. Opetusviraston esittämä säätöesitys ei tähän vastaa. Kaupungin johto ja valtuusto eivät voi hyväksyä säästösuunnitelmaa, jolla kaupungin taloutta heikennetään, lyhytnäköisesti tuhotaan historiallista kulttuurimiljöötä, poistetaan lasten oikeus turvalliseen koulutiehen ja heikennetään edelleen lasten vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia. Näin suurista koko kaupunkiin ja sen asukkaisiin vaikuttavista kokonaisuuksista ja linjauksista sekä talouteen laajasti vaikuttavista asioista ei voida päättää opetuslautakunnassa. Asia on palautettava valtuuston käsittelyyn.