Turun päivystävä eläinlääkäriasema vaihtoon!

Asiakas

/ #165 Pientä liioittelua

13.08.2013 20:32

En vaan voi olla ajattelematta, että näitä kauhustoorejaan täällä jakavat joko paisuttelevat tarinaa tai esittävät yksipuolisesti omien tuntemustensa kautta, tai molempia.

Monista tarinoista saa kuvan, että lemmikin omistaja jo päivystykseen mennessä tietäisi mikä on vialla, mutta lääkärit hoitavat silti jotain ihan muuta. Jos kuitenkin omistaja jo tietäisi missä vika piilee, niin kannattaisiko siitä vaikka kertoa lääkärille? Ja ihan reippaasti ääneen. Jos koette eläimenne saavan huonoa/virheellistä hoitoa niin sanokaa siitä HETI. Älkää odottako että lemmikki kuolee ja sitten itkekö asiasta jälkeenpäin netissä. Tuntuu kuin nämä ihmiset olettaisivat, että lemmikin voi vaivasta riippumatta tipauttaa klinikalle, ja lääkärit jotenkin maagisesti tietäisivät missä vika piilee? Koska eläimet eivät osaa itse vaivoistaan kertoa, on OMISTAJAN tehtävä tiedottaa lääkärille kaikki mahdollinen tarpeellinen informaatio eläimellä ilmenneistä oireista. Jos lääkärillä ei ole etukäteen tietoa mistä lähteä vikaa etsimään, on kaikki tutkiminen täyttä hakuammuntaa.

Toinen vaihtoehto on sitten se, että omistajalla ei ole ollut hajuakaan mikä eläintä vaivaa, mutta kertovat kuitenkin tarinan täällä ikäänkuin se olisi ollut ilmiselvää. Ah jälkiviisaus! Kuitenkin lukemattomat sairaudet oireilevat pintapuolisesti eläimillä samoin tavoin (esim apaattisuutena, syömättömyytenä jne) ja laboratoriotutkimukset ynnämuut ovat kaikki vain yksittäisiä työkaluja, ja niihinkin monet vaivat vaikuttavat samalla tavalla. Jonkun järkytys lääkärin kommentista, kuinka kaneista ei tiedetä, on lähes huvittavaa. Sehän oli vain totuus. Ell-opiskelijalla täytyy olla ihan henk.koht mielenkiinto näitä "erikoisempia" lemmikkejä ja niiden sairauksia kohtaan ja opiskella niitä omaehtoisesti, sillä yliopistossa tuollaisiin pikkueläimiin ei todellakaan paneuduta samalla syvyydellä kuin perinteisempiin koiriin. Ja vaikka paneuduttaisiinkin, niistä tiedetään silti varsin vähän verrattuna perus-eläimiin. On äärimmäisen epätodennäköistä, että päivystävällä (millä tahansa klinikalla) osuisi kohdalle joku kani-spesialisti tai vaikka undulaatti-expertti.

Suhtaudun myös epäileväisesti näissä "teurastus"-jutuissa esitettyihin tapoihin, millä päivystyksen henkilökunta olisi lopetustarpeesta/vaihtoehdosta ilmoittaneet. Sen kyllä uskon, että lemmikkien omistajat ovat KOKENEET kaikki eutanasiaan liittyvät kommentit näin. Oman vakuutuksettoman koirani tehohoidossa Yliopistollisessa eläinsairaalassa minulta kyseltiin useaan kertaan haluanko varmasti yrittää hoitoa, vaikkei ennusteesta ole tietoa. Herkempi varmasti kokisi tällaisen niin, että eläintä ei haluta hoitaa tai ettei sitä pidetä minkään arvoisena. Mutta se on vain todellisuutta, että eläinten sairauskulut voivat nousta hyvin korkeiksi. On asiallista varmistaa ja vielä toisenkin kerran varmistaa, että kulut ollaan valmiita maksamaan. Nehän tulevat maksettaviksi vaikka eläin menehtyisikin, ja se pitää pitää mielessä. Oma koirani onneksi toipui hyvin.

En muuten tiedä onko Tuhatjalassa vieläkään kyynmyrkyn antiseerumia, mutta tästäkin päivitelleelle huomauttaisin, että ko. seerumi on erityisluvan vaativa lääke ja Tuhiksessa ainakin vielä keväällä oli lupienhankintaprosessi kesken. Ei ole heidän syytänsä, ettei heillä sitä ole ollut tarjota. Oman koiran kyynpurematapauksessa minulle kyllä kerrottiin heti, ettei heillä ole antiseerumia, ja tiedustelivat onko meidän mahdollista ajaa esim Tampereelle jos tilanne sitä vaatii (kyseessä oli pyhäpäivä, joten muut klinikat Turussa eivät olleet auki). Muistuttaisin siitäkin, että myös klinikoilla joilta vasta-ainetta löytyy, punnitaan hyvin tarkkaan kannattaako sitä antaa. Huonolla tuurilla koira voi kuolla tuohon vastamyrkkyyn. Jos ei näytä siltä, että antiseerumia olisi tarpeellista antaa, mutta koiran tila romahtaakin pari päivää myöhemmin... ei vastamyrkky siinä kohtaa enää riitä, vaan koira todennäköisesti tarvitsee plasmansiirron. Sometimes shit just happens. Kuitenkin useimmat koirat toipuvat kyynpuremasta pelkällä nesteytyksellä, vaikka saattavatkin tarvita sitä useampana kuin yhtenä päivänä.