Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #18308 Ihmissusia ja kuuhulluutta

02.08.2013 15:01





Täysikuu on erottamaton osa kauhutarinoita ja synkänsävyisiä maalauksia. Täysikuu loihtii maagisen voiman näyttämölle, jossa ihminen muuttuu sudeksi tai karhuksi. Vampyyrit ja muut verenhimoiset olennot tuntuvat täysikuulla saavan erityistä nostetta öisille retkilleen. Raivoisana kuutamolla riehuvan ihmissuden ainoa surmantuoja kuuluu olevan hopealuoti. Pohjolassa kuuhulluudesta kärsi tarujen mukaan kuningas Alting, joka käyttäytyi täysikuun aikoihin mielipuolisen eläimen tavoin. Egyptissä puolestaan uskottiin käärmeenlihasta tehtyjen lihapullien olevan oiva lääke kuun sekoittaman mielen parantamiseksi.

Sitkeimpiä väittämiä lienevät myös ne, että täysikuulla mielisairauspotilaat olisivat normaaliakin sekavammalla mielellä ja rikostilastoissa näkyisi selkeitä piikkejä varsinkin intohimo- ja väkivaltarikosten kohdalla. Tämä tarkoittanee sitä, että esimerkiksi tietyillä jalkapallofaneilla ja täysikuulla lienee jokin mystinen otteluidenjälkeinen yhteys. Historianlehdiltä löytyy merkintöjä erityisesti siitä miten salamurhia, rotumellakoita ja verisiä kapinoita sattuu kuun sijaitessa kiertoratansa maata lähimmässä pisteessä täysikuulla.

Hilpeitä taruja liittyy myös kuun ja hedelmällisyyden yhteyteen. Kuulla uskottiin olevan taikavoima kasvattaa pientä penistä isommaksi. Erään miehen rakkaus kuuhun oli niin voimakas, että hänen elimensä kasvoi kertomuksen mukaan useiden metrien pituiseksi. Miesparka joutui kantamaan elintään kerällä kantokorissa joka paikkaan. Eräänä yönä miehen nukkuessa penis lähti itsestään luikertelemaan sopivaa naista etsiäkseen. Peniksellä oli kuitenkin huonoa tuuria mukanaan, sillä tämän havainnut nainen ei heittäytynytkään riemusta selälleen vaan katkaisi peniksen keskeltä halki. Elin muuttui käärmeeksi ja luikersi matkoihinsa, jättikalun entisen omistajan kuollessa verenvuotoon. Naiset tapasivat Italiassa loitsia kuun voimilla rintojaan isommiksi. Tämä tapahtui alasti kuunvalossa chanttaamalla ”Santa Luna, Santa Stella, fammi crescere questa mammella” (Pyhä kuu, pyhä tähti, anna rintani kasvaa). Riimi piti toistaa yhdeksän kertaa peräkkäin ja maitorauhasten kasvu oli taattu, sillä kasvoihan kuukin taivaalla.

Kuuhun liittyvistä uskomuksista vahvimmat taitavat liittyä kuunpimennykseen. Pimennyksen on katsottu olevan murroskohta, joka taittaa todellisuuden ja petaa asetelman isolle muutokselle, käännekohdalle tai haasteelle. Satoja vuosia sitten pimennys tiesi suurta tuhoa, kuten hallitsijan tai karjan kuolemaa, sodan tai kulkutautien puhkeamista. Olihan pimennys itsessään jo pelottava tapahtuma, kun kuu katosi varoittamatta pimeyteen lohikäärmeen nielaistessa sen. Mutta mitä sitten, kun kuu katoaa kokonaan? Skandinaavisen mytologian mukaan se tietää maailmanlopun porteista astumista, sillä viimeisten päivien koittaessa Fenris-susi syö kuun. Myös Raamatussa sanotaan maailmanlopun koittaessa kuun muuttuvan pimeäksi.

Uutta kuuta edeltävä pimeän kuun aika on usean magiaperinteen parissa ollut vaihe, jolloin maagisten energioiden on ajateltu olevan kaaoksen voimien vallassa. Tämä aika voi olla otollista lepoon, sisäisten tuntemusten tarkkailuun ja magian tekemisestä pidättäytymiseen. Toisaalta pimeän kuun kaaoksen voimissa voi olla otollista virettä voimakkaille rituaaleille, jotka liittyvät karkottamiseen tai tuhoamiseen.

Kuunpimennys on erityisesti kuoleman eukon hallitsema tapahtuma. Pimennykseen ei liity viisaan vanhuksen lempeyttä, siinä missä vähenevään kuuhun, vaan nimenomaan tuhoava ja kuolemaa petaava voima. Vihreän noituuden kirjat suosittelevat pimennyksen aikaa erityisesti varjotyöskentelylle ja omien pelkojen kanssa työskentelyyn. Yrttituotteista pimennykseen liitetään absintti, koiruoho ja pujo. Koltansaamelaiset uskoivat, että kuunpimennyksen aiheutti kuuta syövä peikko. Peikkoa saatettiin hätistellä pois kuun kimpusta esimerkiksi rautapataa hakkaamalla.

Elämä soljuu eteenpäin syklisten tanssiaskelten tahtia. Kuu vartio taivaalla öisiä viljapeltoja ja laivojen äänetöntä keinumista valtamerten sylissä. Olipa kuu sinulle yhdentekevä möhkäle maan kiertoradalla tai kohtuun elämän punova, hedelmällisyyden ja viisauden jumalatar, niin yhdestä asiasta me lienemme samaa mieltä: täysikuun hypnoottiseen loisteeseen on mukava nostaa silmänsä ja antaa katseen sulaa kuunsäteisiin. Tutkitpa kuun mysteerejä vähän tai paljon, niin pidä maalaisjärki mukanasi kuukirjojen ohjeita lukiessasi. Seuraavan kolmen päivän kuunvaiheelle kirja neuvoo allekirjoittanutta esimerkiksi maalaamaan keittiön sähkönsiniseksi ja ostamaan uuden tietokoneen. Taidanpa jättää väliin.