Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #18287 Kuu elämän ja kasvun valtiattarena

02.08.2013 09:25




Vilja orastaa pelloilla, puhkeaa täyteen runsauteensa vain lakastuakseen talven tullessa tai päätyäkseen niittäjän viikatteen kaatamaksi. Vuodenaikojen sykli, kasvien syntymän, kuoleman ja uudelleensyntymän ketju on nähty heijastuvan kuun syklittäisessä kierrossa taivaankannella. Yhtäläisyys on kruunannut kuun luonnon ja elämän valtiattaren asemaan. Kuun vaiheet yhdistetään eri puolilla maailmaa kasvien istuttamiseen, sadonkorjuuseen ja kaikkeen siltä väliltä. Myös ihmisen syntymän ja kuoleman väliseen elämänkirjoon kuun on katsottu merkittävästi vaikuttavan. Erityisesti kuu liittyy naiseuden mysteereihin: kuukautisiin, synnytyksiin ja hedelmällisyyteen. Liekö assosiaatio kummunnut siitä, että kuun on ajateltu säännöllisesti synnyttävän itsensä uudelleen.

Fyysisellä tasolla kuulla on katsottu olevan yhteys naisen kuukautisiin, jotka luonnollisesti kulkevat suunnilleen samanmittaista kiertoa kuin kuu. Keinovalo ja hormonilisät vaikuttavat nykyään kuitenkin paljolti kuukautiskierron pituuteen ja syklisyyteen. Enemmän hengentieteiden puolelle taidetaan keikahtaa uskomuksissa, joissa kuun asema taivaankannella hedelmöityshetkellä määrittää syntyvän lapsen sukupuolen. Feminiinisiksi merkeiksi lasketaan härkä, rapu, neitsyt, skorpioni, kauris ja kalat. Maskuliinisia merkkejä ovat oinas, kaksonen, leijona, vaaka, jousimies ja vesimies. Perhesuunnittelun yhdistäminen kuukalenteriin takaa myös sen, että siittämishetken tähtääminen juuri tiettyyn merkkiin tuottaa kuulemma lapselle tämän merkin perusominaisuudet luonteeseen.

Uusikuulla syntyneestä lapsesta pitäisi uskomusten mukaan tulla vaalea ja täysikuun kajossa maailmaan putkahtaa todennäköisemmin tummakutrinen pienokainen. Epäilen kyllä, että kyseiset väittämät ovat syntyneet aikoinaan neuvokkaiden vaimojen keksiessä selityksiä, miksi tuore perheenjäsen näyttää enemmän tummalta renkimieheltä kuin oljenvaalealta isännältä. Liekö samanlainen selitystarve ollut luomassa uskomusta, että täysikuun valossa on ollut naisen vaarallista levätä; kuulla on ollut maagisia voimia saattaa nainen raskaaksi.

Myös syntymähetken kuumerkin katsotaan vaikuttavan ihmisen luonteeseen. Kuun vaikutus ulottuu sisäiseen minään, tunnepuoleen, ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen kommunikointiin. Sen sanotaan kertovan ihmisen syvimmistä tarpeista ja tunteista. Jotta vielä vähän sekoitettaisiin pakkaa, mainittakoon vielä, että luonteesi tunteaksesi sinun tulisi perehtyä vielä siihen, missä vaiheessa kuu oli syntyessäsi. Täysin pimeällä kuulla syntynyt lapsi menestyy ja kukoistaa elämässään huomattavasti nuoremmalla iällä kuin vähenevän kuun haaleassa kajastuksessa syntynyt – tai ainakin näin kuuhoroskooppeihin pureutuvat opukset väittävät.

Kuun sanotaan hallitsevan ihmisen kehon nesteitä, kuten siemennestettä ja verta. Siemennesteen yhteys kuuhun heijastuu sen vaaleassa värissä ja hedelmällisyydessä. Veren sanotaan virtaavan täysikuulla ja kasvavalla kuulla vuolaammin. Useilla heimokansoilla onkin ollut tapana ajoittaa kaikenlaiset leikkaustoimenpiteet ja hampaiden poistot vähenevälle kuulle. Veri on silloin tihkunut niukemmin ja haavat helpommin saaneet suojaavan, hyytyneen peitteen päällensä.

Palataanpa ihmisen kehosta takaisin kasvien maailmaan. Kuupuutarhurille on useissakin kuuta käsittelevissä astrologian opuksissa vinkkejä eri kasvien hoitoa ja kuunvaiheita koskien. Oli näistä apua tai ei, niin kirjat tarjoavat ainakin hiukan erilaista inspiraatiota puutarhanhoitoon. Sielun silmät nauttivat katsellessaan pään sisällä ideoita omasta kuupuutarhasta, jossa kasvaisi vain valkeita ja hopeisia kasveja. Kuupuutarhurin saatavilla on kattavia taulukkoja siitä, mikä kasvi kannattaa istuttaa missäkin kuunvaiheessa ja kuun ollessa tietyssä astrologisessa merkissä. Jätän edelleen tällaiset vastaavuudet aiheesta enemmän kiinnostuneen oman tutustumisen varaan ja summaan hiukan yleisemmin puutarhanhoidon ohjeita.

Kasvavalla kuulla istutetaan yksivuotiset kasvit, kun taas kaksivuotiset ja perennat pitäisi saada multiin täydenkuun aikaan ja hiukan sen jälkeen. Rikkaruohojen kitkeminen sujuu parhaiten kuun ollessa ohut kapeneva sirppi ja mieluiten kaksosen, leijonan tai neitsyen merkissä. Kasvit tulisi siirtää paikasta toiseen kasvavalla kuulla, jolloin niiden juurtuminen uuteen paikkaan on voimakkaimmillaan. Kaikki siemenet tulisi pääsääntöisesti kerätä täydellä kuulla. Helppo nyrkkisääntö on muistella, että kasvavalla kuulla lisätään uutta ja vähenevällä kuulla otetaan pois vanhaa. Kuitenkin poikkeuksen tekee peruna, jonka istutusajankohdaksi annetaan eri kuunvaiheita riippuen missä päin Suomea ollaan. Jotkut jopa neuvovat istuttamaan potut pimeällä kuulla.

Omaan puutarhaan ja kotiin kuun vaikutusta saa loihdittua kieloilla, lumpeilla, valkoisilla unikoilla, valkoisilla ruusuilla, lootuksilla ja monella muulla valkeasta hopeiseen taittuvalla kasvilla. Moni kuun hallitsema kasvi on luonnostaan kosteilla paikoilla viihtyvä ja vesihän tuo oman lisänsä kuuhun ja tunteisiin yhdistyvänä elementtinä. Pensaskasveista puutarhaasi voisit valita valkoisen sireenin tai jasmikkeen. Puista kuun kunniaksi latvansa kohottavat saarni, haapa, selja, oliivipuu, itkuraita, vaahtera ja selja. Jos mielit kasvattaa myös syötävää satoa tuottavia kasveja, kasvaisi kasvimaallasi melonia, kurkkua, kurpitsaa, vesimelonia, sipulia, vesikrassia ja lehtisalaattia. Yrteistä sopivia ovat iisoppi, rosmariini, sitruunamelissa, kamomilla ja timjami.