IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Töhnät tulee muualta kuin turvetuotantoalueelta
Vieras

/ #2294 Töhnät tulee muualta kuin turvetuotantoalueelta

27.06.2013 06:58

Allaoleva on kopio lehtijutusta. Olin itsekin mukana tuossa "tilaisuudessa" ja todella toteamuksenani on myös sama kuin tuossa jutussakin eräät kesäasukkaat toteavat, että todella on kirkasta ja puhdasta vesi joka tulee turvetuotantoalueelta. Hämmästelin myös samoin sitä, kuinka tummaa ja töhnäistä onkaan vesi, joka tulee muualta kuin  turvetuotantoalueelta.

 

 

 


Yhteisen asian puolesta

"Yllättävän kirkasta", oli yleinen kommentti, kun Pien-Saimaan suojeluyhdistys tutustui toukokuun lopulla siihen, millaista vettä Vapon Taipalsaaren Suursuolta lähtee.

Vapo on tehnyt useita vuosia yhteistyötä Pien-Saimaan suojeluyhdistyksen kanssa. 22.5. vuorossa oli tutustuminen Suursuon vesienkäsittelyyn ja sen tuloksiin. Paikalle oli tullut noin 40 kiinnostunutta.

Yksi kommentti toistui kerta toisensa jälkeen, kun vierailijat arvioivat turvetuotantoalueelta puhdistuksen jälkeen Pien-Saimaaseen kuuluvaan Maaveteen virtaavaa vettä. Se oli "yllättävän kirkasta".

Taipalsaaren Suursuo on noin 400 hehtaarin tuotantoalue, jonka vedet on puhdistettu kemiallisesti vuodesta 1995 lähtien. Kaikki tuotantoalueelta tuleva vesi siirretään pumpuilla kemikalointiin. Koska tuotanto-alue on metrejä alempana kuin ympäröivä maasto, vettä ei pääse alueelta ohi kemikaloinnin rankkojenkaan sateiden jälkeen tai keväisin.

Keskusteluissa todettiinkin, että asiat ovat vesiensuojelun kannalta ehkä nyt kunnossa, mutta Maaveden pohjassa oleva, yli metrin paksuinen humuskerros aiheuttaa ongelmia vielä pitkään.

Mielenkiintoista ja tarpeellista

Oman näkökulman keskusteluun toi yli 30 vuotta urakoitsijana Suursuolla toiminut Reijo Valtonen. Hän muistutti, että kesäaikana turvetyömaa työllistää useita urakoitsijoita ja 15–18 työntekijää, jotka kaikki ovat paikallisia. "Vapo on siten merkittävä työllistäjä täällä", hän arvioi.

Lappeenrantalaiset Taipalsaaren kesäasukkaat Marjatta ja Seppo Nikunen kehuivat puolestaan tilaisuutta mielenkiintoiseksi ja tarpeelliseksi.

"Saimme tiivistetysti tietoa Suursuosta ja Maaveden hyväksi suunnitelluista toimenpiteistä. Ja vesikin oli kohtuullisen hyvää", totesivat puhdistettua vettä maistaneet Nikuset.

Myös muut vedet puhdistettava

Muutamaa osallistujaa hämmästytti, kuinka tummia turvetuotannon ulkopuolisilta alueilta virtaavat vedet ovat verrattuna Vapon puhdistettuun veteen. Erityisesti osallistujia puhutti tuotantoalueen viereisen Halilanojan tila: Halilanojan vesi oli ruskeaa ja sameaa, mutta Vapon tuotantoalueelta tuleva kemikaloitu vesi kirkasta.

Suojeluyhdistys selvittääkin edelleen mahdollisuuksia rakentaa ojaan laskeutusaltaita ja kosteikkoja. Pirstaloitunut maanomistus on kuitenkin haaste hankkeen onnistumiselle.