Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #13835

19.05.2013 09:59

http://www.kotisatama.net/fi/raamattujasana/viikonsana/sana.php?paivays=2008-11-07
Lainaus: Ihmisen sana vai Jumalan sana?

Efesolaiskirjeen ja Heprealaiskirjeen tekstien käyttämässä sanaliitossa 'Jumalan sana' esiintyy kreikan kielen sana 'logos' eli 'sana'. Se ei viittaa Johanneksen teologiasta tuttuun 'logos' -käsitteeseen Kristuksesta lihaksi tulleena Sanana, vaan se tarkoittaa yksiselitteisesti 'kirjoituksia' eli Raamattua.

Jumalan sanan arvoa kuvaa se, että se on "elävä ja väkevä {voimallinen, KR1933/38}". Jumalan sana poikkeaa ihmisen sanasta siinä missä ihminen poikkeaa Jumalasta. Sanan voimaa ja mahdollisuuksia rajoittaa aina sen sanonut persoona. Jos sanoja on ihminen, on sanojen mahtikin inhimillinen. Jos sanoja on Jumala, on sanojen mahti sanojansa mittainen eli Jumalallinen.

Jumalan sana on sanojansa luonnon mukaisesti aina elävä, aina toimiva, ikuinen, totuudellinen, erehtymätön, absoluuttinen jne. Ihmisen sana on taas sanojansa luonnon mukaisesti rajallinen, aikaan sidottu, katoava, erehtyvä, ei absoluuttinen tosi, suhteellinen jne.

Eli Jumalan sana kantaa samoja ominaisuuksia kuin sen lähde eli Jumala itse. Tämän osoittaa Heprealaiskirjeen kirjoittajan rinnastus tekstissään: "Jumalalta ei voi salata mitään" ja "sana paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme". Kirjoittaja osoittaa miten Jumala näkee kaiken - ja samalla hänen sanansa ovat hänen itsensä mittaiset ja näin ollen kykenevät paljastamaan kaiken.

Meidän on siis syytä suhtautua Jumalan sanaan – aseeseemme – samalla kunnioituksella kuin suhtaudumme Jumalaan itseensä. Kun Luoja sanoo, mitä luodulla on siihen enää lisättävää tai pois otettavaa? - Ei mitään.

Jumalan Sana ei ole Jumalan antama kirjain, absoluuttinen direktiivi, mahtisana tai säädös, vaan se on ennen kaikkea elävä sana. Ihmisen sana ei ole elävä siinä merkityksessä, mitä Jumalan sana on. Ihmisen sanat ovat kuolleita Jumalan sanan elävyyteen verrattuna.

Jumalan sana on elävyys on omaa luokkaansa. Se ei kerro ainoastaan totuutta, vaan Jumalan sanan totuus "iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet". Toisin sanoen Jumalan sana tutkii kaiken olemuksen perin pohjin. Jumala tuntee ja näkee jokaisen ihmisen, kaiken luodun aivan syvintä myöten.


"Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme." (Hepr. 4:12)