Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

fundis

/ #13815 p. :lle lupaamani referointi

19.05.2013 05:06

Mielenkiintoisin kohta tekstissä, jota pyysit referoimaan on: ’’Koskevatko Raamatun syytökset sitoutunutta homoseksuaalista liittoa’’
Kirjoittaja on siis Robert A. J. Gagnon, Ph.D.
Associate Professor of New Testament, Pittsburgh Theological Seminary

Kirjoittaja käsittelee Paavalin suhtautumista asiaan kuuden argumentin perustalla.
1.
Room 1. 1:23, 26-27 1Moos 1 26-27
-näissä hän kiinnittää huomionsa Jumalan rooliin Luojana ja siihen tietoon, joka meillä on Jumalasta ja meistä itsestämme ja suhteestamme luontoon Raamatun Sanan perusteella.
1 kor 6:9 ja 5-7 1 Moos 2:24
-Paavalin ensimmäinen huomio oli se, että homoseksuaalinen käytäntö loukkaa Jumalan tahtoa naisen ja miehen yhteydestä, joka perustettiin ja vahvistettiin luomistapahtumassa.
-Paavali käyttää kahta samaa VT:n kohtaa kuin Jeesus inhimillisen seksuaalietiikan määrittelemisessä. Mark 10:6-9 Matt 19:4-6 viittaa 1 Moos 1:27 ja 1 Moos 2:24. Näiden tekstien perusteella Paavali hylkää kaikenlaisen homoseksuaalisen yhteyden Jumalan tahdon vastaisena.
2.
Room 1:26
-’luonnollinen yhteys’ /’luonnoton yhteys’ sisältää osan naiseuden ja miehisyyden määritelmästä ja näin se antaa selvän todisteen Jumalan tahdosta ihmisen pariintumisessa
3.
Room 1:27
-’exchanging’ ja ’leaving behind’ the other sex for the same sex = englantilaisen Raamatun tapa sanoa ’samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa’
=’vaihtaneet’ ja ’jättäneet taakseen’ toisen sukupuolen saman sukupuolen vuoksi
-kaikenkattava lausunto homoseksin luonnottomasta luonteesta
4.
Room 1:26
-antiikin aikana miehet eivät hyväksyneet naisten välisiä lesbosuhteita, vaikka itse olivat enemmän tai vähemmän nuoruudessaan opetetut homoerottiisiin suhteisiin.
-tämä teksti varmentaa ikäänkuin kaiken homoseksuaalisen yhteyden hylkäämisen, ei vain hyväksikäyttävät suhteet
5.
-argumentti käsittelee sanaa’malakoi’ (1 Kor 6:9)
1) soft, soft to the touch 2) metaph. in a bad sense 2a) effeminate 2a1) of a catamite 2a2) of a boy kept for homosexual relations with a man 2a3) of a male who submits his body to unnatural lewdness 2a4) of a male prostitute
-sanaa malakoi voidaan selittää monella eri tavalla:pehmeä koskettaa; naismaista poikaa käytetään homoseksiin; tai hän alistaa kehonsa luonnottomaan irstauteen; tai on miesprostituoitu.
-ja sanaa ’arsenokoitai’ jonka kirjoittaja sanoo otetuksi käyttöön vasta myöhäisellä antiikin ajalla, mutta se vastaa 3 Moos 18:22 ja 20:13 käyttämiä muinaisia rabbien sanoja ’mishkav zakur’ (male lying down with a male for sexual contact= mies on seksuaalisessa kontaktissa miehen kanssa). Näissä raamatunpaikoissahan teko mainitaan kauhistukseksi ja ’’heidät rangaistakoon kuolemalla’’.
6.
-kirjoittaja mainitsee, että Paavali ’törmäsi’ matkoillaan myös kiinteisiin homosuhteisiin ja hänen suhtautumisensa niihin perustui juutalaiseen perinteeseen, joka on VT:ssä mainittu. Sen lisäksi Paavali oli Jeesuksen opetuslapsi ja Jeesushan opetti miehen ja naisen välistä suhdetta Jumalan luomana mallina.

Seuraavaksi kirjoittaja käsittelee sellaisten tiedemiesten, jotka itse kannattavat homoseksuaalisia suhteita, suhdetta Paavalin kirjoituksiin.
-parhaimmisto tiedemiesten edustajista tunnustavat Paavalin täydellisen homoseksuaalisuuden kieltämisen.
-Louis Crompton: Homosexuality and Civilization (Harvard University Press 2003)
-- Hän toteaa: Joidenkin mukaan Paavalin sanat eivät olleet kohdistettu ’’bona fide’’ vilpittömiin, aidoissa homosuhteissa eläviin ihmisiin, mutta sellainen tulkinta, vaikka hyvää tarkoittaen, näyttää kuluneelta ja ei tukeudu historiallisiin tosiasioihin. Paavali eivätkä muut juutalaiset kirjoittajat tältä ajalta eivät missään anna ymmärtää omaavansa vähintäkään hyväksymistä samaa sukupuolta olevien suhteisiin missään olosuhteissa. Se ajatus, että homoseksuaalit olisivat armahdettu keskinäisen kiintymyksen vuoksi, on ollut täysin vierasta Paavalille tai muille juutalaisille tai alkukristityille.
-Bernadette Brooten, joka on kirjoittanut tärkeimmän kirjan antiikin lesbosuhteista ja alkukristittyjen suhtautumisesta siihen (erityisesti Room 1:26) vähintäänkin homosuhteita puolustaen, kritisoi John Boswellia ja Robin Scroggsia heidän käyttämistään väitteistä... esim Boswell:... ’’Alkukirkko ei näytä vastustaneen homoseksuaalisia suhteita sinänänsä’’

Seuraavaksi kirjoittaja käsittelee Paavalin suhtautumista lesbosuhteisiin. Paavali tuomitsee kaikki homoeroottiset suhteet sellaisten ihmisten luonnottomina toimina, jotka ovat kääntyneet pois Jumalasta.

Lopuksi kirjoittaja tekee joitakin huomioita T K Hubbardin, W Schoedelin, Martti Nissisen, Dan O Vian ja Walter Winkin kirjoituksista (kaikki nämä kuuluvat homoseksuaalisuuden puolustajiin) kirjoittajan oma teoksen ’’The Bible and Homosexual Practice’’ valossa.

Gagnon: ’’Lyhyesti sanoen, käsitys siitä, että Paavali - tai kukaan Raamatun kirjoittajista tai Jeesus itse - olisi suosiollisesti suhtautunut samaa sukupuolta olevien seksuaaliseen kanssakäymiseen sitoutuneessa ihmissuhteessa, osoittaa suurta väärinkäsitystä Kirjoitusten teksteistä niiden historiallisessa kontekstissa.’’

http://www.robgagnon.net/HowBadIsHomosexualPractice.htm

Sorry, kun vähän kesti :) ...vierailuja, puutarhatöitä ja omaa opiskelua