Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Unknown
Vieras

/ #350 Re: Re: luepa vähän johtajuudesta

24.02.2011 19:27

#347: Vieras - Re: luepa vähän johtajuudesta

Heh,"tieteellistä faktaa" tiedetoimittajan kirjoittamana :-) anteeks nyt vaan mutta sellaista ei ole olemassakaan, varsinkaan eläintutkimuksen alalla.

En viittis enää kommentoida tätä jo monta kertaa täälläkin esitettyä "faktaa" nää on jo sanottu ja löytyy tästä ketjusta.

Mutta itseasiassa tuo laittamasi linkin teksti vaan tukee laumakäsitystä:

(Sanotaanko tuolla jossain,että että susilaumalla ei ole johtajaa?Miksi susilaumaa sanotaan laumaksi?)

Ihmisen ja koiran/koirien välinen lauma on aina perheyhteisö!

"Susilauman arvojärjestyksestä

Susilauma on lähes aina perheyhteisö. Lauma muodostuu alfaparin ympärille, ja siihen kuuluu uusimpien pentujen lisäksi parin jälkeläisiä edellisiltä vuosilta. Osa aikuistuvista jälkeläisistä lähtee muualle perustamaan oman perheen, synnyinlaumaansa jäävät puolestaan eivät lisäänny itse vaan auttavat nuorempien sisarusten hoidossa. Monet aikuisten susien käyttäytymismuodot liittyvät pentujen hoitoon: mm. pienten pentujen alettua seikkailla pesäluolan ulkopuolella lauman muut sudet kuljettavat niitä hetkeksi kauemmas ja takaisin, jolloin pennut vähitellen tottuvat olemaan erillään muista.

Susilauman arvojärjestyksestä vallitsee paljon vääriä käsityksiä. Varhaisimmat susien käyttäytymistutkimukset tehtiin pienissä eläintarha-aitauksissa, ja niissä havaitut aggressiot ja alistumiset tulkittiin susien normaaliksi käyttäytymiseksi, vaikka ne tosiasiassa olivat enimmäkseen reaktiota liian pienen aitauksen aiheuttamaan stressiin. Vasta viime vuosikymmeninä aloitettu susien käyttäytymistutkimus luonnossa on antanut monipuolisemman kuvan susien elämästä.

Kuten olen jo aiemmin sanonut:Susien käytöstutkimus luonnossa ei kerro yhtään mitään koirien käyttäytymisestä vankeudessa(sitähän lemmikkikoirien elo on ihmisten hallinnassa!)

Varhaisissa tutkimuksissa havaitut agressiot ja alistumiset ja niistä tehdyt tulkinnat taas vertautuvat aika hyvin lemmikkikoiran elämään ihmisen vaikutuksen alaisena suljetussa elinpiirissä ja stressaavissa olosuhteissa!

Koira on henkisesti sudenpentu

Johtajasuden asema luonnonvaraisessa susilaumassa perustuu ennen kaikkea siihen, että se on muiden isä tai äiti, eli muilla on siitä hoivakokemuksia. Lisäksi johtajasuden aseman säilyminen perustuu myös siihen, että muita kokeneempana se kykenee tekemään sellaisia aloitteita (esimerkiksi metsästyksen yhteydessä), joiden seuraamisen lauman muut sudet huomaavat johtavan usein hyviin tuloksiin.

Sekä sudella että koiralla on voimakas sisäsyntyinen tarve sosiaalisuuteen ja tuttujen yksilöiden läsnäoloon. Molemmilla on myös yhteisiä synnynnäisiä käyttäytymistarpeita, joiden toteuttamiseen ne tarvitsevat tilaisuuksia voidakseen hyvin. Monet niistä liittyvät ruoan hankintaan, mutta niissä ei ole kyse vain keinoista hankkia vatsantäytettä, vaan niiden tekeminen on sudelle ja koiralle itsessään palkitsevaa silloinkin, kun ne eivät aina johda saaliin saamiseen, ja siksi sekä susi että koira aidosti tarvitsevat tilaisuuksia niiden tekemiseen. Muuten aivoissa syntyy mielihyväkemikaalien vajaus, jota esim. koira koettaa kompensoida tekemällä jotain samansuuntaista, kuten vaikka tavaroiden pureskelua, mikä taas ei välttämättä vastaa omistajan toiveita.

Suden ja koiran käyttäytymisessä on myös eroja:

Suden sosiaalinen käyttäytyminen on moniulotteisempaa kuin koiran: esim. susilauman metsästysretkillä muodostuva työnjako on ilmiö, jolle koirilla ei ole varsinaista vastinetta.

Koiran sosiaalinen käyttäytyminen ja kokemus maailmasta vastaavat monilta osin noin nelikuisen sudenpennun kuin aikuisen suden käyttäytymistä. Koirarotujen ja -yksilöiden välillä on jonkin verran erojasiinä, kuinka pitkälle koira ”aikuistuu”."

Tuohon tekstiin kun vaihdellaan sopiviin paikkoihin suden tilalle ihminen ja koira,niin päästään aivan identtiseen tulokseen ;-)

En viitsi lainata koko tekstiä:

koulutuksen onnistumista edistää jonkin verran suden johtajuutta muistuttava asenne eli turvallisena huolenpitäjänä ja kiinnostavien aloitteiden tekijänä toimiminen,

Susien maailmassa johtajan aseman saa kahdella ominaisuudella: vanhemmuudella eli huolehtimisella sekä kiinnostavalta vaikuttavien aloitteiden teolla. Sama pätee koiriin,

hyvä ja huolehtiva vanhemmuus on koiran silmissä vielä keskeisempi uskottavan johtajan kriteeri kuin suden silmissä.  Vanhemmuus=johtajuus

motivoiva vanhemmuus johtaa sekä parempiin suorituksiin että huomattavasti paremmin voivaan koiraan.

Vanhemmuus=johtajuus

Ongelmakäyttäytymisen analysoiminen

Ei siis ole olemassa kaikkiin koiriin toimivaa patenttiratkaisua

EMRA-analyysi

Jos viitsitte lukea koko tekstin (ja yrittää myös ymmärtää) niin huomaatte,että Millan käyttää juurikin noita keinoja ongelmakäyttäytymisen analysointiin ja ongelmien ratkaisuun.:-)

 

Saisko lisää faktoja :-)