IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Oikeudenmukaisuutta kaikille toimijoille

/ #2152 Maa- ja metsätalouden päästöt

15.04.2013 07:40

 

Suomen metsissä on turvetta ja humusta joka paikassa. Metsäojituksen yhteydessä maakerrokset luonnollisesti rikotaan. Aukaistun ojan kohdalta sadevedet ja tulvat huuhtovat maalajeja ojaan. Humus ja turve ovat hiekkaa kevyempää, joten ne kulkeutuvat ojaveden mukana pitkiäkin matkoja. Humus vähintäänkin värjää vettä.

Suomen Tilastokeskuksen mukaan maassamme on turvetuotannon piirissä 84 400 hehtaaria. Ojitettua metsää on puolestaan 1 034 000 hehtaaria Valtion ympäristöhallinnon mukaan.

Metsäojat on kaivettu siten, että 'vesi lähtee hyvin pois'. Ojat voivat laskea suoraan jokeen. Metsäojissa ei ole toimivia vesiensuojelurakenteita. Rakenteet vaativat toimiakseen jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa. Mistä löytyy ojanaukaisijat noin 1 400 000 kilometrin matkalle? Ojat ja rakenteet pitäisi tarkastaa vähintään kerran vuodessa.

Esimerkiksi Jäälin järvessä on vettä pari metriä ja turpeen sekaista humusta pari metriä. Valuma-alueella ei ole laisinkaan esimerkiksi turvetuotantoa.

Turvetuotantoa seurataan tarkasti. Lainsäädännöllä määrätään tuotantoalueille toimivat vesiensuojelurakenteet. Lisäksi läpi päässeen veden laatua seuraavat riippumattomat tahot. Mutta miten on metsäojien ja myös maatalouden vesiensuojelurakenteet? Miten on metsä- ja maatalouden tarkkailuvelvoitteet? Noille sektoreille, joista valtaosa vesistöpäästöistä tulee, pitäisi nopealla aikataululla laatia laki joka velvoittaisi myös nämä toimijat tarkkailun piiriin!