Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa


Vieras

/ #639 Turvesähkö ei tarvitse tukea?

14.04.2013 18:12

Haapaveden turvevoimala

Vahva poliittinen tuki

Pudasjärven sijasta Suomen turvevoimaloiden rakentamisessa mittavin hanke toteutettiin 1980-luvun lopulla Haapavedellä, jonne rakennettiin maailman suurin yksinomaan lauhdesähköä tuottava turvevoimalaitos. Se pystyi tuottamaan sähköenergiaa täydellä teholla 150 MW.

Turvevoimala oli varteenotettava vaihtoehto 1980-luvun loppuvuosina, varsinkin Tshernobylin vuoden 1987 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Myös aluepoliittiset painotukset ja mittavat turvevarat puolsivat turvevoimalaitoksen rakentamista Pohjois-Pohjanmaalle, vaikka Pudasjärvi ei saanutkaan voimayhtiöitä innostumaan.

Sen sijaan Haapavedelle suunniteltu hanke sai vahvan poliittisen tuen valtiojohdossa, kun pitkään valtionvarainministerinä toiminut keskustalainen Ahti Pekkala kannatti 1980-luvun puolivälissä voimalan rakentamista. Valtio myönsi yhteensä noin 50 miljoonaa markkaa tukea voimalan rakentamiseksi Haapavedelle. Pekkala myös ajoi hanketta eteenpäin siirryttyään Oulun läänin maaherraksi vuonna 1986. IVO Oy:n rakentaman voimalan vuotuiseksi turpeenkulutukseksi laskettiin noin 2,5 miljoonaa kuutiota, joten siitä tuli valmistuttuaan Suomen suurin yksittäinen turpeen käyttäjä.
Ongelmina heikko hyötysuhde ja turvesähkön hinta

Ilman valtion tukea ei turvelauhdevoimalan toiminta ollut kuitenkaan kannattavaa. Myös itse voimalan sähköntuotanto oli hyötysuhteeltaan heikko. Ongelmia kasvatti 2000-luvulla vielä sähkömarkkinoiden vapauttaminen, sillä turve ei pystynyt kilpailemaan Pohjoismaissa tuotettua vesi- ja ydinvoimasähköä vastaan.

Pörssiyhtiönä IVO:n seuraajaksi tulleella Fortum Power and Heat Oy:lla ei ollut kiinnostusta Haapaveden turvevoimalaitoksen ylläpitämiseen, joten vuonna 2006 se myytiin alueelliselle energiayhtymälle Kanteleen Voima Oy:lle. Vuodesta 2007 lähtien turpeella tuotetulle lauhdesähkölle oli Suomessa käytössä syöttötariffi- eli takuuhintajärjestelmä, jossa sähköntuottajalle taattiin ennalta sovittu hinta tuotetusta sähköstä. Se nosti jälleen Haapaveden kilpailukykyä ja siten toimintaedellytyksiä.

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=25618&lan=fi

Jos nykyään kaavaillaan esim. tuulisähkölle (tai muulle uusiutuvalle) takuuhintajärjestelmää, niin se ei käy turveväelle - miksi?