Eläkeikä 65

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Eläkeikä 65.

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#26 Kaikki ihmiset eivät toimi sääntöjen ja "oikeiden mallien" mukaisesti

08.03.2009 15:26

Sekaan sattuu "Aku Ankkoja" kuten äänestyslippuihinkin - nuo "nimet" tullaan poistamaan.

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#27 "Vanhat ihmiset vievät nuorten työpaikkoja!?"

08.03.2009 19:58

Naishenkilö Sisä-Suomesta, teksti oli tullut adressin laatijan sähköpostiin,

Lainaus:

"Vastustan eläkeiän nostamista, koska pidän epätodennäköisenä, että elän 96-vuotiaaksi. Sanotaanhan, että työikä tulisi olla n. puolen elämän mittainen. Kun on aloittanut matalapalkatussa” valkokaulustyössään”, joka on myös fyysisesti raskasta 17-vuotiaana, on aika kohtuutonta, että ensin kymmeniä vuosia leikataan eläkettä kerryttävää työikää alkupäästä ja sen jälkeen ruvetaan vielä nostamaan eläkeikää. Lisäksi olen jo nykyiselläkin ”kannustavalla” eläkemallilla nähnyt tilanteita, jolloin vanhuuden höpertämät ihmiset eivät ahneuksissaan (tai yksinkertaisesti matalista palkoista kertyvien kohtuuttoman pienten eläkkeiden takia) malta jäädä työstä pois ajoissa, vaan ovat täysin sopimattomia tehtäviinsä ja jarruna kaikelle. Olen myöskin aina ollut sitä mieltä, että miljonääreille ei eläkettä tarvitse maksaa (näihin kuuluvat myös poliitikot), tässä säästöehdotus."

m.m
Aira Hasu
Helsinki

#29 Kommentti viestiin #25

10.03.2009 14:30

Tein saman huomion. Aku Ankka tai Roope Ankka ovat usein mukana vaaleissa ja adresseissa, mutta ehkä eivät nyt jaksaneet paneutua tähän asiaan.
Silmiinpistävää on myös se, että monet pelkäävät näyttää nimeään julkisesti. Se toki on jokaisen oikeus, kunnioitan sitä, mutta se kertoo myös paljon siitä, että he eivät tosi elämässä uskalla tuoda mielipiteitään julki. Johtuen varmaankin ympäristön paineista, työyhteisön reaktion pelosta (epämiellyttävä työyhteisö?), epäitsenäisestä ajattelusta tai epävarmuudesta.

Jos ihminen on rehellisesti jotain mieltä ja uskoo asiaansa, kyllä sen voi ihan omalla nimellä allekirjoittaa. Eikä kukaan syytä siitäkään, jos/kun muuttaa mielipidettään. Itseasiassa mielipidettä kuuluukin muuttaa sitä mukaan, kun saa lisää tietoa. Se on luonnollista ja toivottavaa. Ikäväähän olisi juuttua niihin mielipiteisiin mitä joskus 30 -vuotta sitten piti varmoina ja oikeina. Tai se mitä ajatteli viime viikolla, voikin tällä viikolla näyttää ihan toisenlaiselta. Joskus jopa yön yli nukkuminen riittää vahvistamaan omaa mielipidettään tai sitten saa siihen uusia näkökulmia.

Niin tai näin, nykyään, kun on jo laki eläkeiästä olemassa, vapaaehtoisena jatkaa työelämässä 68v. asti, ei siihen mitään pakkolakia tarvita. Ja tässä on nimenomaan kysymys pakkolaista. Pakolla ei saada mitään hyvää aikaiseksi. Porkkana toimii aina paremmin kuin keppi.

Ja se mikä sopii toisille ei sovi kaikille. Ihmisillä taitaa olla melkoisen huono käsitys kanssaihmisten terveydentilasta ja työoloista, kun joudutaan tällaisiin vastakkain asetteluihin. Minulle riittää tieto siitä, että osa ihmisistä on uupunut henkisesti tai fyysisesti työelämässä eikä kaksi vuotta lisää työaikaa millään muotoa helpota heidän oloaan, päinvastoin.
Näin hyvin ihmiset sitten tuntevat työolosuhteita suomalaisissa yrityksissä. Puhumattakaan mitä he tietävät ihmisten töiden sisällöstä, rasittavuudesta jne.

Suomi on nopeasti muuttunut 24/7 yhteiskunnaksi. Se on paljon rasittavampaa elämää kuin 7-15, 8-16 tai 9-17 työaikaa tehdessä. Usein perheissä toinen tekee vuorotyötä ja toinen käy töissä virka-aikana. Perheen yhteinen aika kärsii tästä monella tapaa ja lasten kanssa joutuu tekemään enemmän säätöjä, koska molemmat vanhemmat ei tule kotiin klo 16 jälkeen. Tällainen elämä vaatii paljon enemmän säätöjä kuin vanhassa 8-16 työaikakulttuurissa. Näyttää siltä, että moni on tainnut tyystin unohtaa tämänkin asian.
Maailma on muuttunut ja siksi myös työelämän rasittavuus on lisääntynyt, halusi sitä eli ei. Tätä ei monikaan ole tainnut ottaa huomioon...
Aira Hasu
Helsinki

#30 Viitaten kommenttiin #27

10.03.2009 14:46

Olen samassa tilanteessa itsekin. Aloitin työt 16 -vuotiaana keskikoulun päätyttyä ja menetin tietysti työeläkkeen 23 ikävuoteen asti. Olihan se katkera kalkki tajuta jälkeenpäin, mutta oli niissä vuosissa niin paljon rikasta yksityiselämää ja inter-railaamista, että se kompensoi tuota menetystä.
Myöhememin ei sitten olekaan juuri ollut mahdollisuutta matkustella.

Yksinhuoltaja perheessä kukaan kolmesta lapsesta ei voinut jäädä kotiin funtsimaan mitähän sitä tekisi. Oli itsestään selvää hakeutua jonnekin töihin tai opiskelemaan. Yleensä ne työt olivat lastenhoitoa, ravintola- ja hotellisiivousta minimipalkalla, herätys kukonlaulun aikaan 6 päivänä viikossa.

Opiskelut on hoidettu, mutta en silti usko, että pystyisin jatkamaan työelämässä 65 -vuotiaaksi asti. Sukurasitteet huomioon ottaen en luultavasti tule edes elämään 75 -vuotta kauemmin, jos pääsen tuohonkaan ikään.
Ikävää, että monikaan ei ota tällaisia asioita huomioon.

Taidan tulla yhteiskunnalle jossain vaiheessa hyvinkin edulliseksi. Säästivät eläkettäni alkupäästä ja tulevat säästämään sitä myös loppupäästä. Siitähän päättäjät pitävät, mitä vähemmän maksettavaa sitä parempi.
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#31 Hallituksen vetäytyminen ei muuta tosiasioita

11.03.2009 11:52

Nyt käytiin kädenvääntö arvovallasta ja menettelytavoista - jäljelle jäi tiukka tosiasia lisätä työntekovuosia siihen kykeneville kansalaisille. Kaikki päätökset eivät ole miellyttäviä, ne ovat vain pakollisia.

Vastuun hinta on työnteko enenevästi. Meidän on kaikissa olosuhteissa vastattava kansalaisyhteiskunnan keskinäiseen toimeentuloon ja siihen liittyy yhä suurempien eläkeläismäärien eläkkeiden maksu.

Nuoremmilla on vastuu vanhemmista, tässä olemme samassa "junassa" kuin kaukoidän maat, jotka perhe- ja sukukohtaisesti huolehtivat vanhuksensa - meillä se tehdään yhteiskuntajärjestelmien kautta.

Entä silloin, kun raha on loppu - tuon estämispäätökset on tehtävä nyt!

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#32 "escapialaisia on 27"

11.03.2009 19:45

Aku Ankat on poistettu - meissä ihmisissä on sellaisia huumoriheikkejä, jotka haluavat lyödä kaikki asiat leikiksi. Tosiasia on se, että eläkeikä tulee nousemaan ja huomenna tehdään enemmän työvuosia - vastuu on maksettava.

Kiitän kaikkia tämän adressin kirjoittajia, teillä oli rohkeutta katsoa totuutta silmiin - jäämme odottamaan konsensusryhmän ehdotuksia, jotka saattavat olla "rankempia" kuin Matti Vanhasen hallituksen ensimmäinen ulostulo. Ehkä yhteiskuntamme kiperin ja tärkein asiakokonaisuus on nyt käynnistetty laajan neuvottelun ja suunnittelun alle.

Ilkka Luoma
Matti Naapuri
Pori

#33 "Vanhuuseläkeikä uudistus" ei mennyt ihan nappiin!

11.03.2009 21:58

Suomikuvan kirkastaminen meni ns. reisille vaikka tavoite oli EU perheen sisällä vallan muuta. Hallituksen herrat miettivätkin nyt kuumeisesti, mitä EU illallispöydissä mallivaltiosta taas sepittävät.

Nykyinen, voimassa oleva eläkejärjestelmä on kiistattomasti todettu hyväksi ja luotettavien tietojen perusteella toistaiseksi riittäväksi, monessa eri foorumissa laajalla kansanvallalla.
Sitävastoin toisinajattelijat, jotka ovat asiasta kommentoineet, näyttävät olevan perin ujoja. Varmaan myös vastuuttomiakin, kun eivät kantaansa rohkene esittää omalla nimellään. Epäilen etteivät nauti kansalaisoikeutta, seuraavissa vaaleissakaan.

Eläkeikä 63-68v ei sinäänsä ole itseisarvo, kuten ei mikään tavoitekaan. Työssä voi jokainen jatkaa vaikka pidempäänkin, kunhan terveyttä ja TYÖTÄ riittää. On älytöntä kuitenkaan tehdä lakeja, joita ei kyetä toteuttamaan. Hallituksen esitys nyt vaan karahti karille ja se on syytä myös tunnustaa, kun annetut perustelut eivät kansalle riittäneet.

Palkansaajat, joista onneksi suurin osa ovat vielä Suomessa järjestäytyneitä, vieläpä oikeisiin ammattiliittoihin, jotka neuvottelevat myös työpaikoilla työehdoista. Työehtojen edunvalvojan rooli on työpaikan järjestäytyneiden edustaminen, joka on avointa toimintaa.
Nyt ollaan tehty merkittävä yhteiskuntateko. Tähän porukkaan kuuluu ihmisiä kaikista puolueista, mikä osoittaa asian olevan enemmän kuin poliittinen kannanotto, se on kansalaismielipide.

Onko hallitukselta nyt odotettavissa työpaikoille myllykirjeitä, työhyvinvoinnin kehittämiseksi, odotetaan mielenkiinnolla. Vastaavia yritelmiä on yksi jos toinenkin yritys polkaissut vuosien aikana käyntiin, vaihtelevalla menestyksellä. Tavoite on harvinaisen kirkas, ihmisen työssäoloaika on saatava pidemmäksi. Työolosuhteen laadun paraneminen tarkoittaa terveenä eläkkeelle pääsyä.
Pitkän työuran edellytyksenä on myös, miten nuorten aikuisten työllistyminen hoidetaan, josta myös odotan hallitukselta jotain käytännön näyttöä.

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#34 Työtä riittää - riittääkö tekijöitä?

12.03.2009 10:02

Ylihuomenna meillä on työvoimapula, silloin tekijät ovat arvossaan. Kokeneita työntekijöitä tullaan houkuttelemaan sellaisilla arvoilla, että moni kuntonsa säilyttänyt "katkaisee" eläkkeen ja palaa työelämään joustotavalla - ja yhteiskuntamme eduksi. Kiitos vielä äänensä antaneille!

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#35 Raha loppuu?

12.03.2009 22:28

Tänään YLE:n A-talk keskusteli, kun raha loppuu, eläkevastuurahoitus nousee ja eläkevakuutusyhtiöiden tuotot laskevat, jopa pakkaselle. Edessämme on pidempi työrupeama, myöhennetty eläkeikä - vastuu on edelleenkin kannettava - tämä on kansalais- ja toisesta huolehtimisen yhteiskunta.

Ilkka Luoma
Mikko Saari
Vantaa

#36

14.03.2009 01:42

Et taida Ilkka Luoma ainakaan palomies tai muun raskaan työn pitempiaikainen raataja olla, muuten varmaan ymmärtäisit sympatisoida niitä jotka tekevät pitkän uran raskaissa ammateissa tai kuluttavissa työajoissa, vaikka itse ehkä jaksaisitkin siellä.

Ja se että kaikista puolueista löytyy asialle tukea, ei välttämättä tarkoita että kansa tukisi itse asiaa. Vai uskotko tosissasi että kansa tuki viimekertaista kansanedustajien palkkojen korottamista?

Tukisin eläkeiän nostoa jos työaikoja inhimillistettäisiin (vuorotyöt, raskaat sellaiset), työtaakkaa kevennettäisiin (aikataulun kevennys, ei käy pelastus -ja hoitoaloilla joissa aika on suhteessa pelastettuihin ihmishenkiin), sekä yksinkertaisesti tuotaisiin & ensisijaisesti tuotettaisiin kotimaassa lisää työntekijöitä aloille joissa on akuutein tarve parannukseen. Itse olen töissä raskaaksi luokitellussa metallityössä (vuorotyö), ja vaikka nuori olenkin, teen mielelläni tätä hommaa niin kauan kuin kroppa antaa periksi. Sekä lähtisin sitten vanhana mieluusti eläkkeelle omilla jaloillani enkä pyörätuolissa. Orjuushan on Suomessa kiellettyä, ja yhteiskunnalla on velvoite huolehtia niistä jotka eivät pysty enää itsestään huolehtimaan.

Näkisin parhaana ratkaisuna, että saisi aikaisemmin siirtyä lievennetylle osa-aikaeläkkeelle, esim. yksi päivä viikossa tai kahdessa viikossa vähemmän, sekä vaihtoehtoisesti työtuntien vähentäminen. Annetaan niiden painaa jotka jaksavat ja mahdollisimman monelle mahdolliseksi pehmeämpi siirtyminen pois työelämästä. Olisi varmasti tietotaidon siirtymisen kannalta parempi, että eläkkeelle jäätäisiin 2-5 vuotta myöhemmin samalla kun osa-aikaeläkkeelle saisi jäädä aikaisemmin.

On hyvin valitettavaa jos hallitus sanelee kynäniskoille ja duunareille samat ehdot, palkka ja työ kun eivät ole ollenkaan samoja.
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#37 Ehkä tämä äänestys nousee pinnalle sittenkin

02.11.2009 17:06

Keskustelu on alkanut uudestaan, nyt ikä on 67 - mutta on helppo nähdä, että se "oikea" ikä tässä vaiheessa on siitenkin 65 ...

Jouko Heyno
Turku

#38 Eläkekeskustelun mahous

04.02.2010 12:53

Koko keskustekkyn mahous näkyy parhaiten siinä, että keskiössä ovat mielipiteet; Sailas sitä, Vanhanen tätä jne. Mitään asiaa koskevaa tutkimusta ei julkaista eikä oteta keskustelun aiheeksi, koska sellaista ei ole. Kaikki perustuu vain "on itsestään selvää" -tieteeseen.

Asia tulee parhaiten esiin historiallisella vertailulla: "Huoltosuhde" oli selvästi parempi vuonna 1900 kuin vuonna 2010. Kuka haluaisi vaihtaa vuoden 1900 elintasoon? Huoltosuhde on siis yhtä tyhjän kanssa, jos sitä ei sidota talousrakenteeseen.

Eläkeihän nostamisen satiirinen sisältä näkyy siinä, että sitä perustellaan tulevalla "eläkepommilla" - ts. eläkeläisiä varten tarvitaan aktiiviväestöä, joka elättää ja hoitaa itssensä lisäksi myös heidät. Ratkaisu on tyypillisen polulistinen: Pistetään "lähes-eläkeläiset" -hoitamaan eläkeläisiä.

Maan suurin talousongelma on työttömyys, ja siinä nuoriso- EI "kalkki"-työttömyys. Eläkeiän nostamisen sijaan pitäisi pyrkiä saamaan nuoret töihin. Jo nyt maassa on järkyttävä määrä yli 30-vuotiaita, jotka EIVÄT KOSKAAN OLE OLLEET SÄÄNNÖLLISESSÄ PALKKATYÖSSÄ!

Tään ongelman taustalla on tilastointimenetelmä. "Työtön" on Nyky-Suomessa henkilä, joka on viikon aikana palkkatyössä alle 4 tuntia (!). Neljän tunnin työrupeama siis poistaa hakijan työttömien joukosta koko viikoksi. Mikä vitsi!

Päivittäistyöttömyys maassa on tällä hetkellä yli 650 000, ja hallitus vain keskustelle erilaisista "lautakasoista", lentolipuista ja muista "tärkeistä".

No, kansan valitsema eduskunta, joten olemme saaneet, mitä olemme tilanneet. Toisinkin olisi voinut tilata.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

19.07.2010 23:35


Leevi Kousa
Vieras

#40 Eläkeikäkeskustelu ponnahti jälleen pinnalle!

17.08.2010 10:06

Kansa on tutkimusten mukaan nyt auliimpi 63:een, huomenna 65:een ja ylihuomenna 67:ään.
kolkeri

#41

26.03.2013 12:15

Jos joku on niin henkisesti köyhä ettei keksi elämää duunin ulkopuolella,niin puurtakoon vaikka hautaansa idioottina.
23

#42

26.03.2013 15:07

Työnteko on syvältä.
Työjaeläke

#43 Eläkkeelle ja töihin!

03.07.2013 17:32

Alkaen elokuun 1. pnä. 2013 jolloin täytän 66 ja ½ v. on statukseni oleva eläkeläinen, mutta työt (toivottavasti) jatkuvat, tosin huomattavasti vähentyneenä.