Kansalaisadressi telakkateollisuuden turvaamiseksi Suomessa

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kansalaisadressi telakkateollisuuden turvaamiseksi Suomessa.

Osmo Rantanen, aluetoimitsija, Metalliliitto

#1 Asia on laajempi kuin yleensä ajatellaan

11.01.2013 15:28

Suomen nousussa lamasta tarvitaan vientiteollisuuden ulkomailta tuomia euroja. Sisämarkkinoilla pyörivä raha ei riitä lamasta nousemiseen. Lisäksi telakkateollisuuden säilyttäminen Suomessa vaikuttaa välillisesti myös työtekijöiden perheiden hyvinvointiin. Työttömyyden aiheuttamat kustannukset näkyvät paitsi menetettyinä verotuloina ja maksettuina työttömyyskorvauksina, niin myös lasten syrjäytymisenä ja perheiden pahoinvointina. Telakkateollisuuden säilymistä Suomessa pitää tukea kaikin tavoin!

Veijo Mikola

#2 Mitä miljadilla eurolla saa?

11.01.2013 15:37

Kysymys on paljon enemmästä kuin 2000 rautakourasta, kysymys on koko maakunnan teollisuuden, kaupan ja palveluiden tulevaisuudesta!

Vieras

#3

11.01.2013 15:46

Metalliliitolla on sanottu olevan 100 miljoonan sijoitusvarallisuus. Miksi sitä ei ole hyödynnetty tässä tilanteessa?
Yrittäjä

#4 Voisiko Laulumaa tarkentaa?

11.01.2013 16:02

Adressin alullepanija kirjoittaa, että myös yrittäjien pitää tukea telakkateollisuutta. Näinhän se on, mutta suurin osa 900 alihankintayrityksestä on PK- yrityksiä, joilla ei ole mahdollisuutta pääomasijoituksiin. Sitähän tässä ajetaan takaa - vai ajetaanko?. Moni toimija on kannattavuuden alarajan tuntumassa, suuryritykset ovat eri asia, niillä on enemmän muskeleita. Verkosto on yrittänyt monin tavoin edesauttaa asiaa ja tässäkin halutaan olla mukana, muttei kohtuuttomin odotuksin. Vai onko tämä demarileirin pyykinpesua, Urpilainenhan se joutui viimeisen naulan arkkuun laittamaan.
Veijo Mikola

#5 Re: Voisiko Laulumaa tarkentaa?

11.01.2013 16:18

#4: Yrittäjä - Voisiko Laulumaa tarkentaa?

Vastaan koska jotain siitä muistan. Wärtsilän Meriteollisuuden konkan yhteydessä '89 Saarikangas kokosi porukan rahoittamaan tilatuttujen laivojen valmiiksi rakentamisen, siinä olivat pankkien lisäksi mukana mm Wärtsilä, Strömberg, tilaajavarustamoja ja oli siinä muutama alihankkijayrityskin.

m,p

#6 Hallitus kuria tämä on

11.01.2013 16:21

Jos hallituksessa olisi kepu,kok,vihr ja tietysti iän ikuinen rkp niin tukisiko vas puolueet tälläistä haalituksen päätöstä oppositiosta käsin?
Voisi olla että sdp ja vas ryhmät ja heidän tämän hetken istuvat ministerit, puolueenjohtajat, sekä muut kellokkaat parkuisivat suorin kitarisoin toisenlaisen päätöksen puolesta. Tämä 6 puolueen hallitus kumoaa toinen toisensa esitykset tekien kompromisseja ja vaatien uskollisuutta hallituskumppaneille. Verot nostetaan niin että ostovoima katoaa siitä ollaan yhtämieltä ja sanotaan sen olevan aivan välttämätöntä. Minusta tämä tukipäätös olisi ollut pakko tehdä meriteollisuuden hyväksi täällä suomessa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

11.01.2013 16:56



Vieras

#8 Re: Inga språkbarriärer!

11.01.2013 17:16

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

11.01.2013 17:31


Azaid Hazard

#10 Suomen laivateollisuus

11.01.2013 19:08

Halonen puhui alkuaikoina jatkuvasti globasaatio kehityksestä ja nykyisin kestävänkehityksen tulemisesta.Työtekijät ja kaikki puhuvat nyt laivanrakentamisesta.Laiva,ehkä kaksi tai useampia Ranskaan ja aiemmin kaksi risteilijää Aasiaan.
jp

#11

11.01.2013 22:23

Erikoislaivat ovat Suomen erikoisosaamista.
Ottakoon STX France neuvoja Arevalta. Saadaan sisaralus Suomeen.
plm

#12

11.01.2013 22:48

Minusta SDP ja VAS pitäisi lähteä hallituksesta. AIna ollaan naureskeltu vihreitä, jotka pysyvät hallituksissa, jotka rakentavat ydinvoimaa. Tekevätkö "työväenpuolueet" nyt mitään, kun niiden ideologiaa vastaan hyökätää. Vai onko enää mitään ideologiaa? Meillä on tuhansia ihmisiä, jotka osaavat laivateollisuuden tekemisen, mihin nämä ihmiset sitten ajetaan, jos laivoja ei enää tehdä? Ei kaikki voi olla lähihoitajia ja miten sujuu hitserilta vaipan vaihto? Hallitus nurin tai uudet vaalit. Oikeesti jo pelottaa mihin kuntoon tämä hallitus ehtii SUomen työpaikat ja teollisuuden ajamaan ennen, kuin se seuraavissa vaaleissa menee vaihtoon.
Armo Ylppö

#13

12.01.2013 02:32

joo, valtion pitää "lainata" kaikille velkaisille yrityksille rahnaa??? EN Kreikan tukia ymmärrä, mutta en myöskään sitä, että velkaiselle ja pers`aukiselle firmalle "lainataan" rahaa... Kai sitä pankista saa, jos on takuita takaisin maksaa???ihme itkua taas, tehkää vaikka töitä "laivoja" ja lopettakaa se helvetin itkeminen...hittoako tähän politiikkaa sotkette...
Ei tukia missään nimessä

#14 Huvittavaa metalliliitto!

12.01.2013 04:45

Huvittavaa kommentointia metalliliiton edustajalta. Onko se nyt ihme, että kun työpaikka lähtee alta niin myös perheiden hyvinvointi kärsii. Eihän se voi olla kriteeri työpaikkojen maksamiselle kaikkien veronmaksajien kustannuksella. Tässä ei laivanrakennusala eroa millään lailla muista aloista. Turha siellä itkeä jos on itse ajanut palkat niin korkeaksi, ettei telakka pärjää kilpailutuksissa.

Jos Suomen laivanrakennus ei pysty kilpailemaan muiden maiden kanssa niin on tasan kaksi vaihtoehtoa: palkat alas telakoilla (tai lisää puolalaisia rakentamaan laivoja matalillla palkoilla) tai alan lopettaminen ja työvoiman ja osaamisen siirtäminen aloille, missä kilpailukykyä vielä on.

On naurettava ajatuskin, että valtion pitäisi ylipäätään ikinä tukea jotain yritystä yksittäisten asioiden yhteydessä tai ylipäätään. Mihin raja vedetään mitä yrityksiä pitäisi tukea? Jos perustan yrityksen, joka tekee hilavinkuttimien lisäosia ja palkkaan sinne 20000 työntekijää ja sitten ekan kuukauden jälkeen, kun pitäisi alkaa maksamaan palkkoja, itken, että valtion pitää antaa lainaa tai ihmiset jäävät ilman töitä, kun kiinalaiset tekee niitä lisäosioa hilavinkuttimeen niin paljon halvemmalla. Pitäisikö valtion antaa laina ja samalla maksaa mun palkka ko. kuukaudelta? Sitten voisin todeta, että yritys on konkassa ja laina jää maksamatta. Olisinpa tienannut täysin ilmaiseksi kuukauden palkan...
Janne Laulumaa
Adressin tekijä

#15 Re: Re: Voisiko Laulumaa tarkentaa?

12.01.2013 09:31

#5: Veijo Mikola - Re: Voisiko Laulumaa tarkentaa?

Kiitos Veijolle tätä juuri tarkoitin. Tietenkään ohuella katteella toimivat pk-yritykset eivät voi omaa tulevaisuuttaan heikentää. Toivottavasti Saarikankaan kaltaiset Vuorineuvokset alkavat toimiin asian puolesta. Pienyrittäjät voivat olla mukana muutenkin kuin rahallisesti. Keräämällä nimiä ja osallistumalla aktiivisesti adressin puolesta. Tahtotila on nyt enemmän kuin raha, tahdossa ja paineessa yleensä luovuuskin herää.

Petu

#16 Tahdon asia

12.01.2013 09:41

Hyvä adressi! Telakkateollisuuden pysyminen Suomessa alihankintaketjuineen on tahdon asia. Ei se ole ollenkaan typerimmästä päästä elinkeinoja, joita Suomessa tuetaan. Niitähän tuetaan jatkuvasti aikamoisilla summilla eri tavoin. Ehkäpä kapitalismi tulee joskus siihen pisteeseen, että vain osaaminen ja hinta ratkaisevat, eikä tukiaisia enää tarvita. Nyt ei ole niin.
Se on taas sitten toinen asia, kannattaako STX:ään rahaa syytää, tuskin. On kai niitä muitakin tapoja hoitaa asia. Tämä jos sössitään, käy kylmät.
kenen vastuulla

#17

12.01.2013 09:43

Hyvä asia. Mikäli olisimme saaneet tilaukset pitkällä aikavälillä positiiviset kerrannaisvaikutukset olisivat alkaneet näkyä ja piilovaikutukset; alihankkijattilaukset, vakuuttaminen ym. kanta olisi kasvanut, ammattitaidon, osaamisen ja työllisyyden säilyminen monessa " kerroksessa" projektissa.
kic

#18 Re: Tahdon asia

12.01.2013 11:06

Juurikin näin! Puit ajatukseni sanoiksi. Telakkateollisuus kyllä, mutta STX ehkei, vaan suomalainen ratkaisu. Mikä se sitten lienee....?

Jouni Valkonen

#19 Telakkateollisuus ei ole yhteiskunnalle tappiollista

12.01.2013 11:08

Telakan suoraan työllistämät 3600 ihmistä maksavat pelkästään veroa joka vuosi enemmän kuin 180 miljoonaa euroa. Tämä yksin on enemmän kuin telakan viiden vuoden aikana tekemä 180 miljoonan euron tappio korealaisille omistajilleen.

Telakka tekee siis tappiota sen vuoksi että suurin osa sen välillisesti työllistämästä 20 000 ihmisestä maksaa veroja ja ylläpitää kotimaista kysyntää. Siksi vientivetoisen telakkateollisuuden oikea ja luonnollinen omistaja on se taho joka siitä hyötyy eli kansalaiset ja valtio. Jos hyötyjä on sama kuin omistaja, niin intressiristiriitaa ei ole.

shamaani

#20 Re: Telakkateollisuus ei ole yhteiskunnalle tappiollista

12.01.2013 12:04

#19: Jouni Valkonen - Telakkateollisuus ei ole yhteiskunnalle tappiollista

Tällä periaatteella voimme avata uudestaan Saloran tv-tehtaan. Jatkamme sieltä mihin liukuhihnalla jäimme vaikkapa vuonna 1988,työllistämme vaikka 2000 henkilöä itse tehtaalla,mutta komponentien myyjiä ja muita alihankkijoita mukaan lukien 6000 henkilöä. Eihän ne telkkarit mene kaupaksi joten ne siirretään suoraan jätepisteeseen missä ne puretaan,osa komponenteista lähetetään takaisin saloralle,työllistämme täten myöskin jäte- ja kuljetusalaakin.Valtio saa suuria verotuloja työntekijöiltä ja 6000 henkilöä ylläpitää kotimaista kysyntääkin.

Miksi valtio ei ole oivaltanut tätä hienoa tapaa nostaa työllisyyttä ?

Toimisi ihan samalla periaatteella kuin telakkakin !

Masa

#21 Kilpailukyky ahoi

12.01.2013 12:07

Telakkateollisuus on vain yksi teollisuudenala Suomessa, jossa yritysten kilpailukyky on hiipunut niin huonoksi, että niiden on ollut pakko löytää selviytymisratkaisuja mm. siirtämällä tuotantoa muualle tai lopettamalla toimintansa kokonaan. Viimeiset vuodet on saanut joka ikinen päivä lukea uutisia yt:istä ja irtisanomisista. Missä vika? Ainakin siinä, että meidän "ammattitaidottomat" poliittiset päättäjät eivät ole vuosiin olleet ajantasalla talouden ja teollisuuden ongelmista. Nämä itseensä uskovat kaikkivaltiaat huseeraavat mitättömien pikkuasioiden kanssa ja oman itsensä sekä klikkinsä tulevaisuuden turvaamiseksi. Näillä yhteiskunnan "loisilla" ei ole pienintäkään tajua asioiden priorisoinneista yhteiskunnan tulevaisuuden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi (esim. nuorisotyöttömyyden aiheuttama pahoinvointi ja kustannukset tulevaisuudessa). Nyt kun yritysten elinkelpoisuus on vuosien saatossa ajettu monella tavalla (esim. vaikka verotus) tukalaksi, pitäisi siis yritysten itsensä vielä ryhtyä pelastajaksi rahoittamalla jotain konkurssikypsää lypsylehmää. Mutta kuinka ollakaan, tämä valtiovalta ei vieläkään ymmärrä menettäneensä kasvonsa, mikä on itse asiassa kansalaisten silmissä tapahtunut jo moneen kertaan. Valta se sokaisee, ja pahimmillaan kun ei edes ymmärretä apuaan tarjoavien asiantuntijoiden neuvoja. Suuri vahinko, jos ja kun telakkaosaaminen häviää Suomesta. Näin on muuten jo käynyt muillakin teollisuuden aloilla.

Vieras

#22 Uusia avauksia

12.01.2013 12:33

Kansalaiselle ei ole ihan auennut ongelman ydin. 1) Konkurssikypsä telakka, jota ei sen vuoksi voi tukea
2) EU-säännöt kieltävät valtion tuen !!??

Eikö peli ole jo tällä selvä?
Pitää aloittaa tuo rahoitus/omistusjuttu täysin puhtaalta pöydältä. Perustetaan osakeyhtiö "Oy Suomi Telakka Ab". Olen valmis sijoittamaan pikkusumman 500-1000e. Mukaan toki tarvitaan muitakin, yhdellä tonnilla ei ole mitään merkitystä. Perustettava yhtiö ostaisi konkurssiin päästettävät Suomen STX -yksiköt. Eli konkurssipesään hyökätään kiinni kuin sika limppuun.
Siis meidät pikkuveronmaksajat mukaan henkilökohtaisella panoksella.
Mutta ... jos esittämäni skenaario olisi mahdollinen, olisivat demaritkin tämän jo keksineet.

Yst. PP
J. Partanen

#23 joo joo

12.01.2013 12:37

Tuo oli kuitenki tuommone helpon näköne numero.
beb

#24 Re: Re: Telakkateollisuus ei ole yhteiskunnalle tappiollista

12.01.2013 12:37

#20: shamaani - Re: Telakkateollisuus ei ole yhteiskunnalle tappiollista 

 

No ei ehkä ihan näin mutta ihmettelen vaan valtion rooli yleensä tällaisessa tilanteessa? Onko valtion kädet niin sidottu ettei se voi estä varsinainen katastrofi vaan sen tehtäväksi jää ainoastaan laastarin jako eli jälkihoito? Yritettiinkö todella löytää ratkaisua vai painoiko periaate enemmän?


Vieras

#25 Re: Asia on laajempi kuin yleensä ajatellaan

12.01.2013 12:59