Itsensä työllistävien työttömyysturvaa ei saa heikentää!

Itsensä työllistävien työttömyysturvaa ei saa heikentää! / Tiedotteet / Mielenilmaus maanantaina 14.12. klo 16 Kansalaistorilla Helsingissä / Kommentit


Vieras

#1

10.12.2015 03:02

Kiitos kun olet tämän takana ja keulakuvana viemässä viestiä eteenpäin Melina. Tulisin mielelläni, mutta en pääse maanantaina Kuopiosta kurssiesteen takia, jollei ihmeitä tapahdu. Ihmettelen monien kanssa suuresti tätä kehitystä ja tämän hallituksen tapaa toimia sekä tietoperustaa freelancereiden asiassa. Miten tämä ehdotus edistää itsen ja yhteistyökumppaneiden työllistämistä?
JH

Vieras

#2

10.12.2015 06:01

On tää vaan niin syvältä näiden kolmen kovanluokan terroristin (3 'ässää') touhut, asioita valmistellaan ja viedään jopa läpi vaivihkaa, köyhiä ja pienituloisia köyhdytetään vaan kokoajan lisää - kun toisaalla maahanmuuttajille kyllä löytyy rahaa miljoonittain kokoajan lisää - nyt sitten itsensä työllistävääkin suorastaan rangaistaan :(

Vieras

#3

10.12.2015 06:07

Olen työskennellyt yli kymmenen vuotta teatteri-ilmaisun ohjaajana. Minulla on ollut vain yksi yli 6kk kestänyt työsuhde. Pitkiä työjaksoja ei yksinkertaisesti tällä alalla ja varsinkaan lapissa juuri ole.
Anki

#4 tuhoisaa politiikkaa

10.12.2015 06:16

Esitys on  käsittämättömässä ristiriidassa suhteessa työllisyystavoitteisiin. Toteutuessaan se passivoi,  lisää työttömyyden kustannuksia ja pimeän työvoiman käyttöä, kun ihmiset eivät pysty tarttumaan pätkä- ja keikkatöihin. Kaikilta osin moraalisesti ala-arvoista sisältöä ja menettelyä esityksen valmistelussa. Tällainen politiikka tuhoaa Suomen!

olen vakavasta sairaudesta kuntoutuva pienyrittäjä, työllistänyt itseni vuosia asiantuntijatyössä ennen sairastumistani. Uskallanko suunnitella paluuta pitkältä tauolta sillä vie aikansa ennen kuin laskutus on jälleen päätoimesta elävän palkan tasolla vai siivoanko yritykseni pöytälaatikosta  roskikseen ja ilmoittaudun työttömäksi, joka ei voi käytännössä vastaanottaa alle puolen vuoden työsuhteista pestiä?


Vieras

#5

10.12.2015 06:43

Teen itse kaiken toimeentuloni freelancerina. Työnantajani ovat tosi vaihtelevia. Teen projekteja ja kirjoitan lehtiin. Minulla on yli 6 kk työsuhde vain yhteen paikkaan. Olen pienen pojan yh ja arki on jo nyt haastavaa ja epävarmaa. Tämä lakimuutos toi tosi voimakkaan pelon että paperisota vain pahenee. Käytän jo nyt kohtuuttomasti aikaa paperien täyttelemiseen, saan soviteltua työttömyystukea välillä. En yksin kertaisesti voi menettää työn teon oikeutta freelancerina tai vastaavasti myöskäön työttömyysturvaa. Se olisi perheessäni täysi katastrofi ja romauttaisi sen minkä olen meille vaivalla rakentanut.

Vieras

#6

10.12.2015 07:00

Napapiiriltä Jänismaalari tervehtii Etelän kollegoita ja kiittää mielenilmaisun tehokkaasta aikaansaamisesta. Rakkaudella: Nina Maria Veini, Rovaniemi / Lapin taiteilijaseura - "Tulta munil" tuubin täydeltä ja Voitto pojan nimeksi! -

Vieras

#7

10.12.2015 07:16

Osallistuin muinoin Joensuussa mm. sittemmin työministerinä toimineen Tarja Cronbergin vetämän ja ideoiman "puotiska" (sittemmin SiPa, SijaisPalvelu) mallin koulutukseen. Ideana oli löytää pienille, usein naisvaltaisille yrityksille jonkinlainen loma- sairaspäivä- ja sijaisjärjestelmä. Minulla oli 5-6 pientä yritystä joissa sijaistin tarpeen mukaan, sain itseni täysin työllistettyä haastavassa Pohjois-Karjalassa aikana jolloin työtä oli tarjolla vain tällä tavoin piilossa, ei MOL:issa ilmoitettuina avoimina työpaikkoina. Tämä onnistui vain ja ainoastaan freelancer-verokortin turvin. Nyt, kun Helsingissä asuessani, lapseni ovat viimein kyllin isoja viipyäkseen muutaman tunnin illasta yksinkin kotona, olin ajatellut yrittää palata tähän työllistymisen malliin, alkaa myydä osaamistani keskustan pienille käsityö- ym putiikeille, mutta eihän siitä tulekaan mitään jos free-kortilla työskentelevällä on vaara tulla tulkituksi yrittäjäksi. Sitäkin olen kokeillut, ja todennut että lapsellisella ihmisellä ei ole varaa pieneen yrittämiseen, ellei yritys ole jo ennestään niin vahvalla pohjalla että se kestää niin omistajan sairastumiset kuin muutkin hankaluudet. Pienyrittäjällä ei Suomessa ole nykyiselläänkään minkäänlaista sosiaaliturvaa, ei vaikka firmalla olisi parhaat mahdolliset vakuutukset. Tästäkinkö vielä ollaan hankaloittamassa itsensä työllistämistä?

Eikös hallituksen pitänyt olla POISTAMASSA työllistymisen esteitä eikä rakentamassa uusia entistä suurempia esteitä?

E Korppi

#8

10.12.2015 08:38

Hienoa että olette tämän addressin laittaneet liikkeelle, koetan värvätä allekirjoituksia.


Vieras

#9

10.12.2015 11:50

On aivan järjetöntä "heittää" itsensä työllistäjiä työttömyysturvan ulkopuolelle! Nykyään "suositellaan yrittäjyyttä" , jolloin itsensä työllistäjälle lankeaa kaikki sosoaalikulut ym ja työttömyys-turva häipyy samantien. Yrittäjän pitää lopettaa yritys, jotta pääsisi työttömyysturvan piiriin. Tämäkoskee varsinkin sellaisia, jotka keräävät toimeentulonsa silpputyöläisenä. Vastustan!

Vieras

#10

10.12.2015 14:12

Yrittäjän ja itsensä työllistäjän tai palkkatyössä olevan sosiaaliturvan ja verotuksen eroja tulisi kaventaa, ei syventää. Ongelma on nyt siinä, että yrittäjän sosiaaliturva on olematonta, ikään kuin yrittäjyys automaattisesti tarkoittaisi riittäviä tuloja.


Vieras

#11

10.12.2015 14:13

Joinain viikkoina tienaan kokouksissa istumisesta enemmän kuin oikeista palkkatöistä.

Kohta ei varmaan saa olla aktiivinen kansalainenkaan sosiaaliturvan menettämisen uhalla.


Vieras

#12

10.12.2015 14:19

Taiteilijana minulle tulee aidosti harkittavaksi, onko parempi nostaa Kelasta työttömyystukea ja tehdä taidettaan ilmaiseksi. Mahdolliset tulolliset keikat tietenkin pimeänä, ettei vain tulkittaisi yrittäjäksi. Vasta kun on luottavainen, että työtulot olisivat tarpeeksi yli tuen, mikä on hyvin epävarmaa ja epäsäännöllistä, uskaltaisi avoimesti harjoittaa ammattiaan rahasta. Tätäkö halutaan?


Vieras

#13

10.12.2015 14:35

Hyvä, minä tulen paikalle. Lakiehdotus on puutteellinen ja sitä ei saa hyväksyä sellaisenaan.

Vieras

#14

10.12.2015 18:53

Kiitos kun järjestät tämän. Itse olen laittanut toiminimeni pöytälaatikkoon juuri siksi koska töitä ei ole niin paljon että sillä eläisi ja maksaisi kalliin yrityksen pyörittämisen saatikka vielä jäisi palkkaa itselle. Olen tehnyt sovitellulla päivärahalla freeverokortilla koska on peloteltu että laskutusosuuskuntaa käyttämälläkin katsotaan yrittäjäksi. Nyt se vaikuttaisi silti tapahtuvan. Harva yritys haluaa verokortilla maksaa, mieluummin ottaisivat laskun. Nyt tulossa umpikuja, peruspvraha ei riitä elämiseen, yrittäjyys ei kannata, omia töitä ei saa tehdä??
PeeGee

#15 Selkokielinen ohjeistus TE-toimistoihin.

10.12.2015 19:59

Tästä uudesta lakiehdotuksesta tulisi tehdä selkokielinen ohjeistus TE-keskusten työntekijöille, jotta he voisivat antaa myönteiset päätökset sovitellun päivärahan hakijoille. Näitä päätöksiähän tulevat kyselemään esim. kaikki kevytyrittäjät ja osuuskuntien kautta tilapäistöitä laskuttavat.

Selkeytetään toimintaa ja karsitaan turhat byrokratian koukerot niin että työttömät voisivat helpommin työllistää itsensä !

Vastavalmistuva

#16 Eipä tarvii enää miettiä

10.12.2015 20:04

Olen valmistumassa kahden viikon päästä kulttuurialalle. Tulevaisuus on, kuten asiaan kuuluu, täydellisen epäselvä. Minulla ei ole työtä -ei oman eikä minkään muunkaan alan-, joten ilmottaudun työttömäksi. Pienen hullun hetken ajan harkitsin toiminimen perustamista, mutta koska olisi epärealistista olettaa tienaavani sillä paria tuhatta enempää vuodessa, koska minulla ei vastavalmistuneena ole vielä "nimeä" alallani, eikä sitä kautta maksullisia toimeksiantojakaan, hautasin idean. Eihän sillä eläisi, kun ei yrittäjänä mitään tukea saa.

Sitten ajattelin, että freelancerina minulla olisi mahdollisuus työttömyysturvalla tehdä niitä harvoja projekteja, joita onnistun saamaan -ja sitä kautta yrittää vähitellen päästä mukaan yhä useampiin projekteihin, ja lopulta toivottavasti elättää itseni kokonaan niillä. Tämä tietysti vie vähän aikaa, huipulle (tai edes puoliväliin) ei päästä hetkessä. Halua tehdä työtä sen eteen minulla kuitenkin on, ja taitoa myös. Kummallakaan ei vain valitettavasti makseta laskuja.

Tämä laki selvensikin kohdallani monta asiaa. Nyt tiedän, että viiden vuoden opiskelujen jälkeen voin turvallisesti jäädä työttömäksi, ja muotoilijan tutkintoni pätevöittämänä piirustella vaikka vessapaperiin. Innovaatiot pöntöstä alas.

Ope

#17 Vapaan sivistystyön opettajat

10.12.2015 20:07

Me vapaan sivistystyön(kansalais-ym. opistot) opettajat lyhyine työsopimuksinemme myös jäisimme turvan ulkopuolelle. Meillä silpputyöläisillä ei mitään muita oikeuksia ole ollutkaan kuin työttömyystuki ja mahdollinen ansiosidonnainen. Sen ulkopuolelle jos jään pitkinä työttömyysjaksoina huhtikuulta syyskuulle en tule enää opettamaan kieliä päivisin ja iltaisin opistoissa vaan jättäydyn kokonaan työttömäksi. Paperisota on kuuden työnantajan kanssa myös jo aikaavievää. Työnteko kannattavaksi. Ei näin. 


Vieras

#18

10.12.2015 20:20

Olen kuvataiteilja ja toimin viime lukuvuoden kuvataideopettajan sijaisena lasten kuvataidekoulussa. Tältä pohjalta saan ansiosidonnaista päivärahaa 810e/kk. Välillä, opettajien sairastuttua tarjotaan yhden-kahden illan sijaisuuksia viimevuotisissa ryhmissäni, 4-5 opetustuntia per ilta, joista tienaa n. 100-125e per kerta. Jotta selviäisin menoistani, sijaisuuksia on pakko ottaa, sekä myös ammattitaidon ylläpitämisen vuoksi, mutta yrittäjyys on tästä työstä kaukana. Taiteen tekemisestähän kukaan ei maksa, kuvataiteiljat ovat se taiteiljaryhmä, jotka joutuvat pääsääntöisesti maksamaan kaiken itse, galleriavuokria myöten. Apurahat ovat harvojen herkkua, eivätkä taiteiljat saa teoksiaan myytyä, varsinkan näinä aikoina. Haluaisin tiedustella, kuinka moni kansanedustaja teksi kulttuurityötä kutsumuksesta, ja pärjäisi tällä päivärahalla, joka putoaa peruspäivärahaan vuoden päästä ?

Vieras

#19

10.12.2015 20:22

Joo ei saa alentaa mitään.
Saija

#20

11.12.2015 08:22

Tämä esitys on järjetön eikä sille ole mitään perustaa nykyisessä tuötilanteessa. Freelancerina toimivien etuja ja tilannetta on parannettava, ei vaikeutettava. Onko yksikään tämän lakiehdotuksen tekijöistä ollut freelancer? Ei yritystä prusteta Suomessa helposti, kulut aloittamiseen ovat isot. Freelancerina toimii usein henkilö joka ei esim. elämäntilanteensa takia työllisty vakituisesti tai ei löydä töitä. Suomen työllisyystilanne on todella haastava. Freelancer-tuloja saavia ihmisiä pitää kannustaa ja heidän sosiaaliturvaansa lisätä ja työnteko tehdä kannattavaksi. Mikään ei ole niin sortavaa kuin työnteon vähättely ja asioiden tekeminen lähes mahdottomaksi. Työnteon täytyy kannattaa ja siihen täytyy liittyä asianmukainen sosiaaliturva. Ihmisten passivoiminen ja työttömäksi pakottaminen on väärin ja sortaa ihan yleistä vapautta kannattavaan työntekoon ja itsensä työllistämiseen. 


Vieras

#21

11.12.2015 08:27

Tyypillistä Sipilän hallituksen sähläystä. Päätösten tekeminen on tärkeämpää kuin mitä päätetään.


Vieras

#22

11.12.2015 20:10

Kiitos vielä kerran, kommentit on hyviä, hyvä että luet niitä. Tulisin paikalle jos olisin lähempänä. Voimia taisteluun!

Vieras

#23

11.12.2015 20:18

En tajua tätä kohtaa:

"Työsuhteesta ulkoistetun, itsensä työllistävän työntekijän työnantajamaksut jäävät työntekijän itsensä kannettaviksi. Silpputyöläisellä on kuitenkaan harvoin työmarkkinoilla sellainen neuvotteluasema, että hän voisi vaatia palkkioihinsa 30 % korotusta niiden sosiaali- ja työttömyysturvamaksujen kattamiseksi, jotka työsuhteisessa työssä maksaa työnantaja ennen verotusta. Itsensä työllistäjien tulot koostuvat usein tekijänoikeuskorvauksista, käyttöoikeuskorvauksista, satunnaisista laskutuksista ja lyhyistä määräaikaisista työsuhteista."

Onko siis niin, että lakiuudistuksen myötä minun tulisi esim. freelancerina lehteä taittaessa huolehtia esim. TEL (tai YEL) -maksuista, kun aiemmin olen voinut ottaa palkkion työkorvauksena, josta näitä ei mene?

Ja onko niin, että TEL -maksut koskisivat myös tekijänoikeusmaksuja ja käyttökorvauksia?

Edelleen, olisiko tilanne uuden lain aikana se, että esim. hoitajasta tulee yrittäjä, joka hinnoittelee itse työnsä ja joko huolehtii tai ei huolehdi TEL / YEL -maksuista?

Eerikki Peltokorpi -Dj-

#24 Tämä on järkyttävää

11.12.2015 20:28

Siis lähinnä se että on näin monta ihmistä jotka eivät edes vaivaudu itse lukemaan sitä lakiehdotusta, saatikaan ymmärtämään mistä oikeasti on kysymys.

Ei ketään palkansaaja asemassa olevaa Freelanceria olla siirtämässä yrittäjäksi eikä varsinkaan sen takia et no se vaan tienaa niin monesta eri duunipaikasta noita palkkojaan et varmaan on yrittäjä, vaan joskus on ollut Käytössä tällainen "luokitus" kuin itsensä työllistäjät, joka on tarkoittanut y-tunnuksen omaavaa yleensä pelkästään oman työnsä laskuttavaa "yrittäjää" nyt tämä luokitus tullaan poistamaan samoin kuin mikroyrittäjä luokitelma, ja on vaan enään lakiteknisesti olemassa joko palkansaajia (ihmisiä joilla ei ole Y-tunnusta) tai Yrittäjiä (Ihmiset joilla on Y-Tunnus).

 

Ja Nyt myös tämän yrittäjän on mahdollista päästä työkkärin rahoille, jos hän vaan todistaa ettei yritys tuota tarpeeksi, tai se ei ole päätoiminen tulonlähde. Aikaisemmin päästäksesi työttömäksi on Y-tunnus ja firma käytännössä pitänyt lopettaa ennenkuin tämä on ollut mahdollista.


Vieras

#25

13.12.2015 16:06

Mikäli asia päätetään noin että jos ottaa vastaan työtä satunnaisesti ei saa työttömyyskorvausta sovitellusti, on hallitus tekemässä päätöstä jossa se heikentää työn vastaanottamisen kannattavuutta ja on myös tekemässä päätöstä joka sotii sen omia linjauksia vastaan, kuten yrittäjän työttömyysturvan parantaminen ja yrittäjäksi ryhtymisen kannustaminen.