TaiK ja Kauppis säilytettävä Helsingissä

Kommentoitu viesti

Antti Ikonen
Vieras

#32 Re: Re: Otaniemessä ei ole synergiaa nytkään - mistä sitä yhtäkkiä loihdittaisiin?

04.02.2011 09:34

#29: #18 - Re: Otaniemessä ei ole synergiaa nytkään - mistä sitä yhtäkkiä loihdittaisiin? 

Kuten yllä (viesti #29) todetaan, "TaiK ja HSE pystyisivät tuomaan insinööritieteiden yläpuolelle sen konseptitason, jolla synergiat sitten syntyisivät." Juuri niin. Tähän ei kuitenkaan tarvita yhteistä kampusta, johon väkisin siirrettyinä TaiK ja HSE menettävät oman identiteettinsä ja kiinnostavuutensa. Ongelma ei loppujen lopuksi mielestäni edes ole se, montako kampusta Aallolla on, vaan tämä utopistinen synergiapuhe, jolla yhteistä kampusta perustellaan. 

Ymmärrän hyvin, jos esim. Nokia ja KONE katsovat saavansa jonkinlaista helikopteriperspektiivin imagohyötyä siitä että kaikki Aallon toiminnot ovat niiden pääkonttorien "vieressä" Otaniemiessä. Varmaan Espoon päättäjätkin lobbaavat raivokkaasti yhden kampuksen puolesta. 

Paljon parempaa synergiaa - ja virkistävää vaihtelua opiskelijoille - saataisiin kuitenkin perustamalla kaikille kampuksille muiden korkeakoulujen sivutoimipisteet, kuten ylempänä jo ehdotinkin. 

Vastaukset

#18
Vieras

#33 Re: Re: Re: Otaniemessä ei ole synergiaa nytkään - mistä sitä yhtäkkiä loihdittaisiin?

2011-02-04 13:22:23

#32: Antti Ikonen - Re: Re: Otaniemessä ei ole synergiaa nytkään - mistä sitä yhtäkkiä loihdittaisiin?

Mitä tällainen "sivutoimipiste" sitten pitäisi sisällään? Kuka siellä toimisi? Tutkijat? Opiskelijat? Minkälaisia tiloja sivutoimipisteellä olisi? Pieni elokuvastudio Otaniemeen? Pieni laivalaboratorio Töölöön? Vai pitäiskö samantien tilat ja henkilökunta kolminkertaistaa, että opiskelijat voisivat "vaihtelun vuoksi" käydä välillä Arabiassa luennolla?

Yksittäisen alan sisällä parhaat synergiat ja toimintaympäristöt löytyvät aina kunkin alan omasta keskittymästä.  Sivutoimipisteen tulisi olla vähintään kokonaisen laitoksen kokoinen, mutta silloinkaan mitään uutta synergiaa ei syntyisi, vaan vanhat synergiat korvattaisiin uusilla.

Kampuskeskustelussa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota sisältöön, eli mitä kampukselta ja tiloilta oikeasti halutaan. Nyt se on juuttunut väittelyyn sijainnista, ja asemat ovat lukkiutuneet siilipuolustukseen Töölön ja Arabian ympärille. Teekkareillahan ei sinänsä olisi mitään sitä vastaan, että kampus sijaitsisi kokonaisuudessaan vaikka sitten Kalasatamassa tai Töölönlahdella. Teekkarit vain tiedostavat, että Otaniemen tutkimuslaitokset on pultattu sen verran tiukasti peruskallioon, että muutto ei olisi käytännössä mahdollista.

Nokia ja Kone tuskin ovat mitenkään erityisen kiinnostuneita kampuksen sijainnista, kiinnostus kohdistunee lähinnä tiiviiseen yhteistyöhön ja mahdollisimman hyviin synergioihin. Espoo toki lobbaa rajusti Otaniemen puolesta (kuten Helsinki hajautuksen), mutta minun mielestäni Espoolla ei ole mitään syytä olla olemassa, eikä siihen tulisikaan kiinnittää huomiota. Tietenkin kaikki rahat pitää ottaa pois, jos sitä lahjuksina tarjotaan.

Vieras

#43 Re: Re: Re: Otaniemessä ei ole synergiaa nytkään - mistä sitä yhtäkkiä loihdittaisiin?

2011-05-08 18:07:29

#32: Antti Ikonen - Re: Re: Otaniemessä ei ole synergiaa nytkään - mistä sitä yhtäkkiä loihdittaisiin?

Lisäksi: Taikissa ja Kauppiksessa puhutaan "meistä" ja "Aallosta" erikseen. "Me" emme siis ole "Aalto", vaan "Aalto" on se, joka käskyttää ja sanelee Otaniemestä käsin. Hyvin, HYVIN oireellista ja HYVIN kuvaavaa. Kannattaakohan nyt oikeasti panna väkisin, jos ei ne suosiolla antaudu?