IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

JS
Vieras

#391 Turveteollisuuden sananen tähän keskusteluun

31.01.2011 10:25


Kiitämme tätä adressia siitä, että kansantaloudellemme tärkeä suoluonto ja kotimainen energia on nostettu agendalle. Aihe on sellainen, josta jokaisen suomalaisen soisi olevan tietoinen. Toivoisimme, että keskustelu ei kapenisi liiaksi, vaan siinä huomioitaisiin maamme kannalta tärkeä laajempi perspektiivi:

Turve on puhtaasti kotimaista energiaa. Suomi on nyt huomattavan riippuvainen tuontienergiasta. Maamme energiantarpeesta katetaan peräti 70 prosenttia ulkomaisilla lähteillä, Ruotsissa vain 37,5 %. Vaikutukset tuntuvat meistä jokaisen kukkarossa. Onko meillä oikeasti tähän varaa?

Turvetuotanto kantaa aiheetonta taakka takavuosikymmenten tuotantotavoista, jolloin vesienpuhdistusmenetelmät eivät millään toimijataholla (esim. metsäteollisuus, suo-ojitukset, turvetuotanto) olleet nykyisellä, korkealla tasolla. Sittemmin menetelmiin on panostettu valtavasti ja kehitystä jatketaan koko ajan.

Turvetuotannon osuus vesistökuormituksesta on nykyisellään vain prosenttien luokkaa – myös kiintoaineen osalta ja paikallisestikin tarkasteltuna. Muunlaisia väitteitä on esitetty, mutta ilman minkäänlaista todennettua tutkimustietoa.

On hyvä huomata, että tänä päivänä muiden maankäyttömuotojen kuormitus vesistöihin voi olla jopa monikymmenkertainen!

Energiaturpeen tuotanto tuo Suomen talouteen vuosittain satoja miljoonia euroa. Turve myös työllistää vuosittain suoraan tai epäsuorasti 12 000 ihmistä – maamme eri puolilla. Kuntatalouden synkkinä aikoina tämä on tärkeää.

Toisinaan esitetään, että turve pitäisi korvata puulla. Eikö järkevämpää kuitenkin olisi korvata ulkomailta maahamme tuotavaa fossiilista tuontienergiaa – kivihiiltä ja öljyä – ja käyttää entistä enemmän kotimaista energiaa?

Turvetuotantoalueet muuten voidaan tuotannon jälkeen myös palauttaa esimerkiksi metsä- tai viljelysmaaksi - tai vaikkapa lintujärviksi kuten Limingan Hirvinevalla. Turveteollisuus haluaa saada entisiä tuotantoalueita paikallisten asukkaiden ja ympäristön kannalta toivotunlaiseen käyttöön. Sen vuoksi turvetuotanto tekeekin aktiivista yhteistyötä mm. viranomaisten ja eri kansalaisjärjestöjen kanssa tämän päämäärän toteutumiseksi.

Ystävällisin terveisin


Jaakko Silpola
toimitusjohtaja
Turveteollisuusliitto ry

Vastaukset

Päivi Koskela
Vieras

#397 Turveteollisuus vähättelee vesistöille aiheuttamaansa vahinkoa

2011-01-31 23:47:57

#391: JS - Turveteollisuuden sananen tähän keskusteluun 

Hyvä toimitusjohtaja Jaakko Silpola,
 
On erittäin masentavaa vuodesta toiseen todeta, että Turveteollisuusliitto ei tunnusta tosiasioita. Te myös levitätte edelleen täysin väärää tietoa turvetuotannon työllistävyydestä. Suomalaisen Tiedeakatemian turvetuotannon työryhmä on kumonnut liioitellun ilmoituksenne. Ilmoittamassanne luvussa on 5000 henkilötyövuotta liikaa! Ja kun puhutte työllistämisestä, niin voisitte samalla todeta, että valtio tukee turvetuotantoa pilviähipovilla summilla: tuki oli 109 miljoonaa euroa vuonna 2009.

Viime marraskuussa valtakunnan ykköslehdessä, Helsingin Sanomissa, oli kiivasta kirjoittelua turvetuottajia vastaan. Tuohon keskusteluun myös Te ja Vapo otitte osaa kirjoituksillanne.  Sanomattakin lienee selvää, että ne olivat myös ainoat turveteollisuutta puolustavat kirjoitukset. Väitteenne ammuttiin alas kovin panoksin. Alla mieleennepalauttamiseksi lehdessä julkaistut kirjoitukset:
 
Mielipidekirjoitukset Helsingin Sanomissa, marraskuu 2010
 
1.11. Turpeennosto mitätöi vesiensuojelun hyödyt / - Lasse Koskenniska, filosofian maisteri, Turku
4.11. Miten Vapo aikoo korjata vesistöille aiheuttamansa vauriot? / - Iiro Viinanen, ministeri, Lahti
4.11. Järviä ei saastuta turpeennosto vaan ojitus / - Jarl Ahlbeck, ympäristötekniikan dosentti, Turku
5.11. Turpeennosto uhkaa Uudenmaan tärkeintä suota / - Ismo Tuormaa, toimittaja, eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän sihteeri 1979-86, Vantaa
5.11. Raha ratkaisee turveteollisuudessa / - Seppo J. Ojala, Lapua
6.11. Suo, kuokka - ja Vapo / - Tuija Nieminen, emäntä, Tohmajärvi
9.11. Turvetuotannon jäljet ovat järvien pohjassa / - Hannu Aarnio, Imatra
9.11. Ravinteiden kuorma on paikallista / Juhana Hiironen - diplomi-insinööri, Helsinki
9.11. Vapon olisi viisasta ottaa lusikka kauniiseen käteen / - Iiro Viinanen, ministeri, Lahti
10.11. Turvetuotantosuunnitelma romahdutti rannan arvon / - Leila Kontturi, Valkeakoski
13.11. Kansalaisen on voitava luottaa siihen, että ympäristöä suojellaan / - Päivi Koskela, Hyvinkää
15.11. Kuntien ääni ei kyllin kuulu turvelupa-asioissa / - Kalevi Puukko, kunnanhallituksen puheenjohtaja, Hirvensalmi
15.11. Turpeen humuspäästöt, aiheuttavat paljon rehevöitymistä / - Hannu Hyvönen, tiedottaja, Ekometsätalouden Liitto

Viime syksyn aikana tuli myös TV:stä tuli useita ohjelmia turvetuotannon vahingollisista vaikutuksista vesistöihin, ihan uutisia myöten.

Turveteollisuus sai myös valtakunnallista häpeää, kun Vapo "palkittiin" Luonto-Liiton Siilin piikki –palkinnolla luonnonsuojelun vastaisesta toiminnasta. Palkinto on tunnustus ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista. Luonto-Liiton liittovaltuusto vaatii, että Vapo ottaa vakavasti kansalaisten huolen vesistöjen pilaantumisesta ja kalakantojen vaarantumisesta. Suomen Luonnonsuojeluliitto myös nimesi Vapon vuoden ympäristönpilaajaksi. Toivottavasti viestit ymmärretään pikkuhiljaa ihan Turveteollisuusliittoa myöten.

Päivi Koskela