IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Metsänhoitaja
Vieras

#330 Pohjanmeren öljyvarat vs Suomen turvevarat

17.01.2011 10:49

Pekka Hipille ystävällisesti:

Tyrmäsit kirjoitukseni ja kommenttini siitä, että Suomen turvevarat ovat suuremmat kuin Pohjanmeren tunnetut öljyvarannot. Sanoit kirjoituksessasi että Norjan viiden vuoden öljyntuotanto vastaa Suomen turvevaroja. Onkohan Pekka nyt käynyt niin, että tietosi Norjasta ja sen merialueista ovat kateissa ja vaativat hieman päivitystä.

Tässä lyhyt info/päivityspaketti sinulle Pekka Pohjanmeren sijainnista:

Pohjanmeri (lat. Mare Germanicum) on Atlantin valtameren reunameri, joka sijaitsee Euroopan mannerjalustalla Britteinsaarten ja Euroopan mantereen luoteisosien välisellä alueella. Pohjanmeri yhtyy Atlantiin Calais’nsalmen ja Englannin kanaalin kautta lounaisessa osassaan ja Orkney- ja Shetlandsaarten sekä Norjan välistä pohjoisessa. Kun taas idässä Pohjanmeri kapenee Skagerrakiksi ja yhdistyy Itämereen Kattegatin ja Tanskan salmien kautta.

Naapurimaallamme Norjalla on toimintaa öljytuotannossa koko mannerjalustallaan, eli myös Norjanmerellä ja Barentsinmerellä. En suinkaan kommentissani maininnut koko Norjan mannerjalustan öljyvaroja ja niiden tuotantoa vaan nimenomaan Pohjanmeren öljyvarantoja. Edelleen totean että Suomen turvesoissa on enemmän energiaa kuin Pohjanmeren oljykentillä.

Tässä vielä Pekalle lisää maantieto infoa niin ehkä sitten jatkossa tiedät mistä puhutaan jos kyseessä on Norjan eri merialueet:

Norjanmeri on Atlantin valtameren osa joka sijaitsee Norjan ja Grönlannin välisellä alueella. Etelässä Norjanmeren raja kulkee Norjan länsirannikolta Stadlandetista Shetlandinsaarten, Färsaarten ja Islannin kautta Blossevillenrannikolle Grönlantiin ja pohjoisessa Grönlannin Koillisniemestä Huippuvuorten ja Karhusaaren kautta Nordkappiin.

Barentsinmeri on Pohjoiseen jäämereen kuuluva reunameri Euroopassa, Norjan ja Venäjän rannikoista pohjoiseen. Barentsinmerta rajana on idässä Frans Joosefin maa ja Novaja Zemlja, pohjoisessa Huippuvuoret. Lännessä sen raja Norjanmerta vastaan seuraa mannerjalustan reunaa; toisen, käytännöllisemmän määritelmän mukaan länsiraja kulkee Huippuvuorten eteläkärjestä Karhusaareen ja siitä edelleen Nordkappiin.

Barentsinmeren kaakkoinen osa Venäjän rannikon ja Novaja Zemljan välillä on nimeltään Petšoranmeri. Etelässä Barentsinmereen aukeaa Vienanmeri, joka on Pohjoisen jäämeren lahti, mutta jota ei lueta osaksi Barentsinmerta. Barentsinmeren ja Vienanmeren raja kulkee Kaninin niemimaan kärjestä Kuolan niemimaan Svjatoi Nos -niemeen.

Vastaukset

Raimo Heikkilä
Vieras

#429 Re: Pohjanmeren öljyvarat vs Suomen turvevarat

2011-02-22 09:54:12

#330: Metsänhoitaja - Pohjanmeren öljyvarat vs Suomen turvevarat 

 Metsänhoitajalle tiedoksi, että Norjan valtion virallisten tilastojen mukaan Pohjanmeren öljyvarat ovat alunperin olleet 11,1 miljardia tonnia, ja niistä on jäljellä n. neljäsosa. GTK:n mukaan Suomen teknisesti hyödynnettävissä olevat turvevarat, jotka sisältävät mm. suojelualueet, armeijan ampuma-alueet ym. rajoitusten alaiset kohteet sekä taloudellisesti liian kaukana käyttökohteista olevat turvevarat, vastaavat 1,1 miljardia öljytonnia. Pekka Hippi on siis täysin oikeassa. Nimimerkki Metsänhoitaja ilmeisesti nojaa GTK:n raporttiin Suomen turvevaroista, jossa käsittämättömästi ja totuudenvastaisesti annetaan Pohjanmeren öljyvaroiksi 600 miljoonaa tonnia. Viime vuosina Pohjanmereltä on pumpattu keskimäärin 200 miljoonaa tonnia öljyä vuodessa.