Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kommentoitu viesti

Julli
Vieras

#284 Tapaus Tornio

02.12.2010 14:50

Tornion kaupungin ensihoitopalvelua on tuottanut vuodesta 2002 lähtien Punainen Risti Lapin piiri kahdella ambulanssiyksiköllä, joista toinen (T190) on vuonna 2007 päivitetyn sopimuksen mukaan vähintään H+P-yksikkö (välitön lähtövalmius 24/7) ja T191 tasoksi riittää sopimuksen mukaan P+P-yksikkö. Tämän lähtövalmius on päivittäin välitön klo 08-22 ja varallaolovalmius (15 minuuttia) klo 22-08. Terveyskeskukselle on riittänyt tähän mennessä hoitotasolle lähihoitajan ja lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan koulutus, valtakunnallisten perus- ja hoitotason tenttien suorittaminen sekä päätoimisuus ensihoitotyössä. Lisäksi hoitotasolle on vaadittu TK:n ensihoidon vastuulääkärin laatimien lääkehoitotenttien hyväksytty suorittaminen, kolme intubaatiota / vuosi ja näyttöä tieto-taidosta ensihoitotyössä. Käytännön testejä on järjestetty hoitotason elvytyksestä ja sen johtamisesta.

Päätoimisessa työsuhteessa on vuodesta 2007 ollut 14 työntekijää, joista viisi on sairaanhoitajaa (toukokuussa 2010 seitsemän). Tämän hetken kriteerien mukaisesti hoitotason työntekijöitä on kahdeksan ja näistä 4 sairaanhoitajia. Normaalioloissa (ei loma-aikoina) molempiin yksiköihin on riittänyt hoitotason kriteerit omaavaa henkilöstöä eli Punainen Risti on voinut tarjota kaksi H+P-yksikköä vaikka sopimus ei sitä edellytä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nykytrendin mukaisesti hoitotason ensihoitajalla pitää olla vähintään sairaanhoitajakoulutus (Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:32, Turvallinen lääkehoito) ja lisäkoulutusta ensihoitotyöstä, päätoimista työkokemusta riittävän pitkään perustason ensihoidosta kokeneen kollegan työparina sekä hyväksytysti suoritetut teoria- ja käytännön testit.

Punainen Risti on nostanut toimintavuosinaan Tornion ensihoitopalvelun profiilia huomattavasti jos verrataan aiempaan, jolloin palvelua tuotti Tornion palolaitos. Toiminnan laatu on tunnustettu mm. alueen hoitolaitoksissa. En kuitenkaan puolusta Punaista Ristiä, enkä muutakaan palvelun tuottajaa ainoana oikeana ensihoitopalvelun tuottajana, vaan tärkeintä on se miten palvelu käytännössä tuotetaan ja laadun keskeisessä asemassa ovat toiminnan asiantuva suunnittelu ja toiminnan tuotannon suorittavat työntekijät. Toiminnan ohjaus ja valvonta on myös hyvin tärkeä osa-alue, mutta lähes 15 vuoden ensihoitotyön kokemuksella voin todeta, että jos organisaatio itse ei suorita ns. sisäistä valvontaa niin ei sitä suorita mikään muukaan taho.

Vuonna 2006 Tornion kaupunki aikoi kilpailuttaa säästösyistä ensihoitopalvelun ja asetti kilpailutustyöryhmän suunnittelemaan asiaa. Laadin kahden kollegan kanssa tuolloin kunta-aloitteen (aloite 8.12.2006), jossa vetosimme tutkimaan ja laskemaan mahdollisuudet tuottaa ensihoitopalvelu terveyskeskuksen omana toimintana. Asiaa alettiin tutkimaan ja itse tein jopa ns. ”myyräntyötä” erillisestä pyynnöstä, laatien luettelon tarvittavasta kalustosta ja muusta palvelun tuottamiseen tarvittavasta materiaalista. Laadin myös tarjouspyynnöt kaluston ja välineistön toimittajille. Ilman mitään korvausta!

Näiden pohjalta Tornion kaupungin asettaman kilpailutustyöryhmän taholta päädyttiin siihen, että ensihoito olisikin edullisempaa tuottaa omana toimintana verrattuna Punaisen Ristin palveluun. Tämä esitys hyväksyttiin sosiaali- ja terveyslautakunnassa, mutta kaupunginhallitus kaupunginjohtajan kera kaatoi lautakunnan päätöksen vedoten terveyspiirisuunnitelmiin ym. utopiaan, jotka eivät ole toteutuneet tähän päivään mennessä. Kilpailutustyöryhmän jäsenenä oli tuolloin kaupunginvaltuutettu Pekka Pelttari, joka oli muiden mukana sen kannalla, että ensihoitopalvelu tuotetaan terveyskeskuksen omana toimintana. Hän oli myös kaupunginhallituksen jäsen ja oli yhtenä kumoamassa sos.ter.lautakunnan päätöksen. Tässäpä mallia "erinomaisesta" päätöksenteosta... Ilkka Kapraalia lainatakseni "varsinainen pässi on sellainen luottamushenkilö, joka ei käytä omaa järkeään vaan tekee niin kuin muut tahtovat..."

Tornion kaupunki päätyi kuitenkin lopulta jatkamaan sopimusta ensihoitopalvelun tuottamisesta Punaisen Ristin kanssa vuoden kerrallaan ja nyt vuoden 2010 alusta alkoi jälleen kantautumaan huhua kilpailutuksesta. Kertaalleen virallisesti lakkautettu kilpailutustyöryhmä ilmestyi jälleen kuvioihin, täysin tyhjästä kuin ”feeniks-lintu” ja alkoi suunnittelemaan tarjouspyyntöä Tornion ensihoitopalvelusta. Asiantuntijaksi oli kutsuttu vt. johtava lääkäri (naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri). Perusteena ensihoitopalvelun kilpailutukselle kerrottiin hankintalaki, jonka mukaan palvelu on nyt pakko kilpailuttaa. Muutoin kaupungille lankeaa jotain sanktioita. Missään vaiheessa ei ole tullut esille mitä sanktiot voisivat olla, mikä taho sanktiot langettaa, kuka / mikä taho sanktiovaatimukset saa alulle? Jossain vaiheessa väitettiin, että Tornion kaupungin tilintarkastaja on huomauttanut ensihoitopalvelusopimuksesta Punaisen Ristin kanssa ja esittänyt kilpailutusta?

Laadimme uudelleen kunta-aloitteen (aloite 14.5.2010) ensihoitopalvelun järjestämisestä terveyskeskuksen omana toimintana. Perusteena esitimme vuonna 2011 voimaan tulevan uuden terveydenhuoltolain mukanaan tuomia muutoksia ensihoitopalvelun järjestämisvastuuseen. Vetosimme myös jo kertaalleen todettuun ensihoitopalvelun edullisuuteen terveyskeskuksen omana tuotantona. Kunta-aloitteemme sivuutettiin törkeästi vedoten siihen, että kilpailutus on jo päätetty järjestää.

Tarjouspyyntö laadittiin asiantuntemattomasti jättäen huomioimatta käytännön toiminnan laatuun vaikuttavat tekijät, kuten hälytysohje, hoitotason ensihoitajien käytännön pätevyysvaatimukset, vuoroesimiesjärjestelmä, lähiesimiehen käytännön pätevyysvaatimukset ym. Lisäksi varallaolovalmius olisi pitänyt unohtaa, koska Torniossa on merkittäviä riskikohteita ja alue on pinta-alaltaan laaja. Ensihoitoa ei voi missään muotoa toteuttaa tehokkaasti varallaolovalmiudesta. Torniossa olisi perusteltua olla vähintään kaksi H+P-yksikköä välittömässä lähtövalmiudessa 24/7. Toisessa yksikössä (T190) tulisi aina olla vankan kokemustaustan ja näyttöä omaava hoitotason ensihoitaja, jolla on todellinen valmius (lisäkoulutus ja kokemus) johtaa mm. monipotilas- ja suuronnettomuustilannetta.

Tarjouskilpailun voitti laajalti Suomeen ”lonkeroitaan levittänyt” yhtiö, joka nauttii eri rahoittajien tukea. Yhtiö saa sijoittajien kautta tukea mm. valtiolta ja kunnilta. Onko tämä reilua kilpailua? Yhtiölle ei kelvannut työntekijöiksi vankan koulutus- ja kokemustaustan omaavat ensihoitajat, joilla on näyttöä tieto-taidostaan. Nyt en tarkoita suuria puheita ja ”henkselien paukuttelua”. Esimieheksi yhtiö valitsi henkilön, jolla ei ole juurikaan kokemusta tai näyttöä edes perustason ensihoitotyöstä ja sen hallinnasta, puhumattakaan ensihoitopalvelun johtamisesta. Ei myöskään johtamiskoulutusta. Hoitotason ensihoitajiksi ollaan hyväksymässä sairaanhoitajia ja ensihoitajia(AMK), joiden ensihoitotyön kokemus on varsin vähäistä, ja jotka eivät ole toimineet päätoimisesti ensihoidon perustasolla kokeneen ensihoitajan työparina.

Tornion ensihoitotyöntekijät osoittivat huolensa mielenilmauksessa 18.11.2010 Tornion ensihoitopalvelun tulevaisuuden laadun puolesta ja toivat esille laatimansa julkilausuman. Julkilausumassa vaadittiin vastauksia ensihoidon laatuun liittyviin kysymyksiin, mutta vastauksia ei edelleenkään ole saatu. Aktiiviset kuntalaiset huolestuivat myös tilanteesta ja laativat vetoomuksen päätösten kumoamiseksi. Vetoomuksella kerättiin allekirjoituksia asian puolesta ja kaiken kaikkiaan adressin allekirjoitti reilussa viikossa yli 3200 henkilöä. Suuri Kiitos heille! Adressi luovutettiin 30.11.2010 klo 13.00 Tornion kaupunginjohtajalle. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi myöhemmin samana päivänä sopimuksen ensihoitopalvelun tuottamisesta uuden em. yhtiön kanssa. Ilmaan jäi ”roikkumaan” monet Tornion ensihoitopalvelun käytännön toteuttamisen laatuun vaikuttavat tekijät.

Mutta, mutta… kuten tulevan uuden "ensihoitopalvelu"organisaation toimitusjohtaja, kaupunginjohtaja ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja (toistaiseksi…) ovat todenneet ”ei tarvitse olla huolissaan…”

Viisaus ei ilmeisesti asu meissä…

Vastaukset

Vieras
Vieras

#285 Re: Tapaus Tornio

2010-12-02 15:49:22

#284: Julli - Tapaus Tornio 

Toivottavasti tämä kirjoitus löytää tiensä Pohjolan Sanomien, Kalevan ja Hesarin yleisönosastoon täydennettynä sillä, mitä tarkoittavat H+P ja hoitotaso, jotka eivät meille maallikoille ole täysin selviä, vaikka taidamme muuten olla asiasta paremmin perillä kuin Tornion päättäjät.

Myös tuo aiemmin esillä ollut avoin kirje saisi päätyä lehteen - nyt tässä vaiheessa jo vähän uudistettuna ja kohteena voisi olla koko sosiaali- ja terveyslautakunta.

Eihän se enää mitää muuta, mutta tulee ne vaalit muutaman vuoden päästä. Viimeksi lautakunnan jäsenet saivat 1105 ääntä...