Vakuutuslääkärit on asetettava totuusvelvoitteen piiriin

Kommentoitu viesti

Laki vai mielivalta?

#383 Pienet, suuret edistysaskeleet

20.01.2016 19:44


Lakimuutos keväällä 2015: edelleen vakuutuslääkärit voivat säveltää lausuntonsa ilman kunniaa ja omaatuntoa, mutta viimekeväisen lakimuutoksen jälkeen vakuutusyhtiönkin päätökset on kuitenkin perusteltava, eli asiaan liittyvät tosiseikat ja asiaankuuluvat säädökset on otettava huomioon.

Vakuutusyhtiön hatusta vedetyt perustelamattomat päätökset ovat jo nyt lainvastaisia!

Alla on poimintoja hallituksen esityksestä uudeksi työtapaturma- ja ammattitautilaiksi sekä itse laista. Huomattava on, että vastaisuudessa vakuutuslääkärin lausunnon ja vakuutusyhtiön päätösten on täytettävä yleiset hallintolain mukaiset laillisen päätökset muotoseikat. Perusteluitta vakuutusyhtiölääkärin lausuntoja ja vakuutusyhtiön päätöksiä ei enää voi antaa. Se on toisin kuin maan tapa on ollut näihin viime päiviin asti.

Hallituksen esityksen HE 277/2014 tekstiin kannattaa paneutua tarkoin, koska se on yhtä kuin lain tulkintaohje.

=========================


HE 277/2014  -  Hallituksen esitys eduskunnalle työtapaturma- ja ammattitautilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140277.pdf


16 §. Lääketieteellisen syy-yhteyden arviointi.

[...] Lääketieteellisen syy-yhteyden arviointi on vakuutuslaitoksen lääkärin tehtävä ja hänen olisi merkittävä 121 §:n mukaisesti PERUSTELTU arvionsa korvausasiakirjoihin.
**** Jos vakuutuslaitos epää korvauksen, sillä olisi 124 §:n 2 momentin mukaisesti korostettu perusteluvelvollisuus päätökseen johtaneiden lääketieteellisten seikkojen osalta. ***


121 §. Lääkäriasiantuntijan osallistuminen korvausasian käsittelyyn.

Pykälässä säädettäisiin korvausasian käsittelyyn osallistuvasta vakuutuslaitoksen lääkäriasiantuntijasta. Voimassa olevassa laissa asiasta säädetään lain 41 d §:ssä. Sen mukaan, jos vakuutuslaitoksessa käsiteltävä korvausasia koskee lääketieteellisen seikan arviointia, laillistetun lääkärin on osallistuttava asian valmisteluun ja merkittävä kannanottonsa asiakirjoihin. Lisäksi säädetään, että *** vakuutuslaitoksen lääkäri voi merkitä kannanottonsa asiakirjoihin noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain säädettyjä lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.***

EHDOTETTUUN PYKÄLÄÄN LISÄTTÄISIIN MAININTA SIITÄ, ETTÄ VAKUUTUSLAITOKSEN ASIANTUNTIJALÄÄKÄRIN [vakuutuslääkärin] TULISI KIRJATA PERUSTELTU ARVIONSA ASIAKIRJOIHIN.

Muilta osin pykälä vastaisi voimassa olevan tapaturmavakuutuslain 41 d §:ää. Perusteltua arviota koskevalla kirjausvaatimuksella pyritään parantamaan vakuutuslaitoksen päätöksen lääketieteellisiä perusteluita. Asianosaiselle annettavan päätöksen perustelemisesta säädettäisiin erikseen lain 124 §:ssä.

Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkäri voi merkitä arvionsa asiakirjoihin
noudattamatta ammattihenkilölain 23 §:ssä säädettyjä lausuntojen muotovaatimuksia (ks. StVM 11/2004). Kun lausunto pyydetään vakuutuslaitoksen ulkopuoliselta lääkäriltä, lausunto tulisi sen sijaan laatia mainitun pykälän edellyttämiä muotovaatimuksia noudattaen.

Vastaukset


Vieras

#388 Re: Pienet, suuret edistysaskeleet

2016-01-31 14:20:26

#383: Laki vai mielivalta? - Pienet, suuret edistysaskeleet 

finanssialan keskusliiton naamakirjasivuilla Kolme väärinymmärrystä vakuutuslääkäreistä - video ja siitä keskustelua. Linkki toimi ainakin äsken.