Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#35001 Re: Re: Re: Re: Re: Väliaikatietoja...

14.05.2014 11:54

#34999: - Re: Re: Re: Re: Väliaikatietoja...

Kirkon mielipide- ja puheoikeudesta...

Keskitalo Jukka, kansliapäälikkö

Frågetimme
Onsdagen den 15 maj 2013 kl. 15.30

Edustaja Sammeli Juntunen kysyy seuraavaa:
Viime aikoina kirkon johdon näkemys sukupuolineutraalista avioliitosta on noussut keskustelun aiheeksi medioissa. Uutisoinnista on syntynyt sellainen kuva, että kirkon kanta on tässä asiassa epäselvä. Kuitenkin, hyväksyessään hallitusohjelmatavoitteet kirkkohallitus piti tärkeänä avioliittolain säilyttämistä nykyisessä muodossa: ”Kirkko kannattaa historiallisista, kulttuurisista ja teologisista syistä avioliittolain säilyttämistä nykyisellään. Kirkon omien perustelujen osalta viitataan Kirkolliskokouksen 11.11.2010 hyväksymään perustevaliokunnan mietintöön, jossa kirkon näkemys avioliitosta on ilmaistu kootusti. Rekisteröidyn parisuhteen oikeudellisen aseman mahdolliset parantamistarpeet tulisi hoitaa rekisteröityä parisuhdetta koskevaa lakia täsmentämällä.” Kirkkohallitus viittaa kirkolliskokouksen marraskuussa 2010 tekemään päätöksen, jonka taustamietinnössä otettiin asiaan kantaa: "Viimeaikaisessa keskustelussa on esitetty ehdotus ns. sukupuolineutraalista avioliittolaista. Perustevaliokunta katsoo, ettei kirkko voi tältä osin muuttaa omaa avioliittokäsitystään, joka kuuluu sen uskonkäsitykseen ja ihmiskuvaan." Myös piispainkokous oli samaa mieltä: "Avioliiton laajentaminen sukupuolen tai lukumäärän puolesta neutraaliksi poikkeaa siitä ihmiskäsityksestä, jonka pohjalta avioliitto on perinteisesti ymmärretty kirkon hengellisessä elämässä ja yhteiskunnallisessa lainsäädännössä"


Kirkon kanta tähän asiaan on siis selkeä. Mihin toimenpiteisiin Kirkkohallitus on ryhtynyt tiedottaakseen siitä julkisuudessa?


Vastaukseni tähän kysymykseen:

Kirkko kannattaa parisuhteiden tasa-arvoa mutta ei avioliittolain muuttamista.

Kysymyksessä todetaan ensin, että kirkon kanta tähän asiaan – siis avioliittoon sinänsä ja avioliittolain muuttamiseen sukupuolineutraaliksi – on selvä. Ensin muutama ajatus kysymyksen tästä puolesta. Miten kirkon kanta tässä tai vastaavanlaisissa asioissa muodostetaan? Kirkossa keskustellaan monista kysymyksistä, ja kirkon työntekijöiden ja jäsenten keskuudessa esiintyy monista kysymyksistä erilaisia käsityksiä. Näin myös koskien avioliittoa ja avioliittolakia. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanta on kuitenkin sellainen käsitys, jonka on ilmaissut kyseisessä asiassa toimivaltainen kirkon päätöksentekoelin.

Kysymyksen aihepiirissä on kaksi tasoa. Kirkon käsitys avioliitosta sinänsä ja kirkon kanta nk. sukupuolineutraaliin tai tasa-arvoiseen avioliittolainsäädäntöön. Kirkon kanta avioliittoon on sellainen kirkon uskoon ja oppiin perustuva periaatteellinen kannanotto, jonka mahdollisesta muuttamisesta päättää kirkolliskokous. Piispainkokouksella on asian käsittelyssä keskeinen rooli. Kuten kysyjä toteaa, on kirkon kanta avioliittoon vanhastaan se, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Tämä ilmenee mm. kirkolliskokouksen hyväksymästä kirkollisten toimitusten kirjasta. Piispainkokous ja kirkolliskokous ovat todenneet tämän kirkon kannan kysyjän mainitsemissa viimeaikaisissa yhteyksissä. Kirkon kanta avioliittoon on näin ollen selkeä.


Avioliittolainsäädännössä on puolestaan kyse yleisestä lainsäädännöstä. Miten kirkon kanta tällaiseen lainsäädäntöasiaan muodostetaan? Lausunnon valtioneuvostolle voi antaa KL 20 luvun, 7 §:n mukaan kirkolliskokous. Toisaalta lausunnon voi kirkkolain ja kirkkohallituksen ohjesäännön mukaan antaa myös kirkkohallitus, joka vastaa kirkon suhteiden hoitamisesta valtioon ja muuhun yhteiskuntaan. Tähän perustuen kirkkohallitus, nimenomaisesti sen täysistunto, useimmiten lausuu kirkon kannan lainsäädäntöhankkeisiin.

Kuten kysyjä toteaa, kirkkohallituksen täysistunto otti kantaa hallitusohjelmatavoitteiden päättämisen yhteydessä muutamiin vaalikaudella todennäköisesti ajankohtaisiksi tuleviin lainsäädäntöasioihin, kuten varhaiskasvatuslainsäädäntöön ja avioliittolainsäädäntöön. Kirkkohallituksen yksimielisen päätöksen mukaan ”Kirkko kannattaa historiallisista, kulttuurisista ja teologisista syistä avioliittolain säilyttämistä nykyisellään. Kirkon omien perustelujen osalta viitataan Kirkolliskokouksen 11.11.2010 hyväksymään perustevaliokunnan mietintöön, jossa kirkon näkemys avioliitosta on ilmaistu kootusti. Rekisteröidyn parisuhteen oikeudellisen aseman mahdolliset parantamistarpeet tulisi hoitaa rekisteröityä parisuhdetta koskevaa lakia täsmentämällä.”


Ymmärrän tämän kannanoton niin, että kirkko kannattaa tasa-arvoa lain edessä erilaisille parisuhteille, mukaan lukien avioliitto ja rekisteröity parisuhde. Kirkon kanta on, että tasa-arvon toteuttaminen ei edellytä avioliittolain ja siten avioliittoinstituution muutamista, vaan samaan tavoitteeseen päästään muuttamalla rekisteröityä parisuhdetta koskevaa lakia. Kyseinen kirkkohallituksen kannanotto rakentuu kirkolliskokouksen ja piispainkokouksen ilmaisemaan avioliitto-kantaan ja on sopusoinnussa myös kirkkohallituksen aiemmin avioliitosta antamien kannanottojen kanssa. Kirkolla on siis kirkkohallituksen täysistunnon ilmaisema virallinen kanta ajankohtaiseen aloitteeseen avioliittolain muuttamisesta.

http://kappeli2.evl.fi/kkoweb.nsf/0d63845b13756f52c2256f5b0041eb5f/a2481b78cdba2421c2257b6d003925ad?OpenDocument

Vastaukset

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

2014-05-14 12:19:46


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

2014-05-14 12:21:29