Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Marja-Liisa Mikkola
Vieras

#39 Re: Tasapuolista kritiikkiä kiitos

15.02.2014 00:06

#33: Kyläkoululaisen äiti - Tasapuolista kritiikkiä kiitos

Toiveemme onkin, että tarjolla olisi maistuvaa kotiruokaa aidoista aineksista.

Porvoossa raaka-ainehinta/annos on  1-1,5€ riippuen siitä onko kyseessä alakoululaisen vai lukiolaisen annos. Www.parempaakouluruokaa.fi sivustolla koulujen kokkijoukkueet valmistavat ruokaa 1€/annos. Hinta ei välttämättä aina ratkaise onko lopputulos maistuva. Porvoon kalliimpi hinta johtuu "suurkeittiötoimintaan liittyvästä jalostusasteesta, esim. salaattikomponenttien ja kypsän lihan käyttö." (kehittämissuunnitelma s.48) Porvoossa saataisiin raaka-aine hinta pienemmäksi, jos käytettäisiin perusraaka-aineita. Esim. Nurmijärven yhteiskoululla on valmistuskeittiö ja ruuan raaka-aineet maksavat siellä 0,85€/annos.

Södertäljen tapa laittaa useampi vaihtoehto tarjolle laskee ruokakustannuksia. "Aikuisten" lounasravintoloissa on yleensä 2-3 erilaista ja eri hintaista ruokaa tarjolla. Jos 500'lle oppilaalle tarjottaisiin 500'n lihakastikeannoksen vaihtoehtona 200 lihakastiketta, 100 salaattipöytää, 100 keittoa ja 100 kasvisruokaa olisivat päivän raaka-ainekustannukset alhaisemmat.

Lähituotteita pystytään käyttämään, mikäli Porvoo luopuu vaatimuksesta, että toimittajan on pystyttävä toimittamaan raaka-aineet 12 000 annokseen. Vaihtoehto on, että tuottajat lyövät hynttyyt yhteen ja keskittävät toimintansa. Se saattaa nostaa hintoja. Ruotsissa haluttiin antaa lähiruualle mahdollisuus ja palattiin valmistuskeittiöihin, joissa kokit voivat itse päättää mistä hankkivat raaka-aineet.

Kun käytetään lähiruokaa, tiedetään mitä syödään. Miten ruoka on kasvatettu. Miten ja kuinka kauan sitä on säilytetty.

Keskuskeittiön rakentamisesta huolimatta osa tavaroista tulisi suoraan kuumennuskeittiöihin (mm. tuore leipä, leikkeleet, ravintorasvat, perunat, salaattikomponentit, maitotaloustuotteet, kuiva-aineet jne.) osa keskuskeittiön kautta.

Design Lime Oy'n tekemä Porvoon ruokapalvelujen ja keittiöverkoston kehittämissuunnitelma esiteltiin tällaisenaan luottamushenkilöille ja tämän pohjalta heidän pitäisi tehdä päätös. Kehittämissuunnitelmassa on paljon puutteita ja puolueellisuutta.( Yhtälailla kuin meitä adressin alullepanijoita syytetään puolueellisuudesta. )

Esitimme meitä askarruttavat kysymykset Liikelaitos Porvoon tilapalveluille. Emme saaneet vastauksia. Sen sijaan sanottiin, että vastaukset selviävät kun hankesuunnitelma etenee. Olimme pakotettuja laittamaan adressin keskustelun herättämiseksi. Siinä olemme onnistuneet.

Toivomme, että asiasta päättävät luottamushenkilöt saavat kuulla jotain muutakin kuin suurkeittiöitä suunnittelevan yrityksen ja tulosvastuullisen liikelaitoksen selvitykset. Sen jälkeen he päättävät ja siihen on tyytyminen.

Tärkeää on kuitenkin myös miettiä miksi 36% yläkoululaisista ja lukiolaisista ei syö koululounasta. Ovatko he nirsoja? Eikö "ilmainen" ruoka kelpaa? Vai voisiko kouluruuassa sittenkin olla jotain parantamisen varaa?

Me pyrimme siihen, että kouluruuan arvostus kasvaa niin asiakkaiden, keittiöiden henkilökunnan, huoltajien kuin päättäjienkin keskuudessa.

Vastaukset

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#40 Re: Re: Tasapuolista kritiikkiä kiitos

2014-02-15 09:44:53

#39: Marja-Liisa Mikkola - Re: Tasapuolista kritiikkiä kiitos

Jos mainitsemasi sivun 48 virkkeen lukee kokonaan jättämättä tärkeitä kohti (tahallaan?) pois, lukee siinä:"Elintarvikkeiden osuus tulee PÄÄOSIN laadullisista tekijöistä ja OSIN suurkeittiötoimintaan littyvästä jalostusasteesta (esim. salaattikomponenttien ja kypsän lihan käyttö). Nämä laadulliset tekijät ovat esimerkiksi aiemmin selvityksessä mainittu kokolihan käyttö. Ja vaikka jalostetummat raaka-aineet ovat hieman kalliimpia, ovat ne helpompia käsitellä ja käyttää vähentäen työmäärää ja muita sekalaisia kuluja merkittävästi.

On ymmärrettävä, että jokaista kustannusta ei voi katsoa kapeasti yksitellen, sillä säästö jossain voi lisätä työmäärää toisaalla. Kun on monenhintaisia ruokia, voivat raaka-ainekustannukset olla halvempia, mutta monien erilaisten ruokien tarjoilussa työmäärä on todennäköisesti suurempi. Tärkeämpää on kuitenkin huomioida, että koululounaan tulee olla monipuolinen, ravitseva ja riittää kaikille niin ettei, viimeisille nälkäisille jää vain salaattia, mikä voi tapahtua, jos lihakastiketta on vain alle puolelle. Monesti kuulee, miten vaikka lukiossa ruoka on joskus loppu, mutta tarkemmin kysyessä selviääkin, että salaattia, leipää ja kasvisruokaa riittäisi ihan hyvin. Vain lihakastike sattui loppumaan.

Suomessa ruoan hankinna valvonta on hyvin tarkkaa, joten kyllä suuriakin tilauksia tehdessä tiedetään ruoan olevan puhdasta ja laadukasta. Ja tiedoksi vaan, juuri pienillä tiloilla on havaittu eniten hygienia- ja tuoteturvallisuusongelmia. Ei paljoa, mutta enemmän kuin suurilta tuottajilta.

Ja se jo useasti mainittu 36% joka ei syö koululounasta. Löysin sen uutisen josta olet todennäköisesti saanut lukusi: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194873117324/artikkeli/kysely+paljasti+ikavan+yksityiskohdan+ammattioppilaista.html Siinä sanotaan: "Peruskoululaisista koululounas voi jäädä syömättä 36 prosentilla, lukiolaisista 24 prosentilla ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista 30 prosentilla." VOI jäädä syömättä! VOI! Eli ei joka päivä. Ei varmaan joka viikko. Tuskin edes joka toinen viikko.Tämä on taas hyvä esimerkki sanonnasta: Vale, emävale, tilasto.

Ei ole kauaa siitä kun olen syönyt lounasta lukiossa, eikä se ole pahaa ruokaa. Joskus vain tulee se päivä kun on vaikka sitruunakalaa (sellainen uunivuoka), jota ei söisi, vaikka kuinka suurella rakkaudella se olisi tehty. Minä en vain juurikaan pidä kalasta.

Jos epäilette selvitystä puolueellisuudesta (onhan siinä pari outoa kohtaa) suosittelen ottamaan yhteyttä Design Limeen ja selvittämään näitä outouksia/epäselvyyksiä (kuljetuskärryt) heidän kanssa ja myös ottamaan uudelleen yhteyttä Liikelaitos Porvoon tilapalveluihin ja päästä puhumaan jonkun sellaisen kanssa, joka tietää asiasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että toimitusjohtajat ovat yleensä kiireisiä.

Ja kommenttini #38 lopulla tarkoitin siis sitä, että jos nykyinen selvitys tuntuu riittämättömältä tai puolueelliselta, tulisi vaatia uutta selvitystä tai nykyisen tarkennusta. Puolueellinen ja pääosin oletukseen nykyisen selvityksen virheellisyydestä perustuva adressi ei tuo lisää selvyyttä asiaan tai tuo uutta todistettua tietoa Porvoon ruokapalvelujen parantamiseksi. Eli järjestäkää vaikka toinen selvitys.

Pitsinnyplääjä

#44 Re: Re: Tasapuolista kritiikkiä kiitos

2014-02-15 12:22:52