Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#20142 Re: Re: Re: Re: Re:

07.09.2013 17:45

#20140: - Re: Re: Re: Re:

"Sattuma olisi jo siirtymisen toisella puolella,  jos olen ymmärtänyt oikein hänen ajatustaan. Siinä tulevat jo mukaan suuremmat arvot kun kysytään,  että miksi? "

Sattuma on olennainen osa maailman yleistä kosmologista rakennetta ja nimenomaan siten, ettei sattumalta voi kysellä miksi. Voimme toki rekonstruoida tapahtumia ja todeta, että juuri tämä asia sai lopulta aikaan tuon, mutta usein tämän ja tuon kohtaaminen on sattumanvarainen eikä yksittäistapauksessa mitenkään ennustettavissa. Tässä uskonnollisuus tekee erittäin usein virhepäätelmän, kun tämä sattuma tulkitaan johdatukseksi. Klassinen esimerkki on vaikka lento-onnettomuudesta selviävä ihminen, joka kokee pelastumisensa uskonnolliseksi ihmeeksi. Hän ei osaa tuossa järkyttävässä tilanteessaan hahmottaa sitä, että joku toinen, jolla ei ollut niin hyvä onni, ei voi vastaavasti hyvää onneaan/kaitselmustaan ihmetellä ja kiitellä. Ja että siihen ei liity mitään taustasyytä, esim. rukoilu edellisiltana tms.

Ihmeiden olemus on yleisesti ottaen samankaltainen. Ihmeen kohdalla juututaan yksittäistapaukseen eikä pohdita, millä todennäköisyydellä samanlaista olisi tapahtunut joka tapauksessa jollekin. Jotta olisi kyse oikeasta ihmeestä, tapahtuman pitäisi ylittää tämän normaalin todennäköisyyden. Tähän en nyt laskenut paseboparantumisia, se on taas ihan oma juttunsa.

Vastaukset


Vieras

#20147 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-07 18:38:20

#20142: - Re: Re: Re: Re: Re:

 

Ajattelinkin,  että sana" sattuma"  evoluutiossa on niin erilainen käsite,  etten tässä  tavoita sen tieteellisiä ulottuvuuksia,  mutta puhunkin siitä maallikon käsityksen mukaisena sanana,  joka pitää sisällään ne ulottuvuudet ja mahdollisuudet,  jotka tiedemies antaa esim. kosmologiselle tiedolle ja havainnolle.

Ihmeiden suhteen ei varmaan subjektiivisuutta voida karsia pois.  Kuuluu elämään.  Me uskovat olemme tietysti liian ihmekeskeisiä,  se on totta.  Ihmeet eivät kuitenkaan pysty synnyttämään uskoa,  mutta se vahvistaa jo syntynyttä uskoa.




Vieras

#20149 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-07 20:57:28

#20142: - Re: Re: Re: Re: Re:


Kyllä se on monille uskovaisistakin tuttua,  että koetaan jonkun ihastelu johdatuksestakin joskus aivan muuksi.  Ei tuo ajatus ole mitenkään outo.  Toisaalta vain juuri se ihminen itse,  ja ehkä nimenomaan myöhemmin,  osaa arvioida mistä oli kyse.  Parhaiten voisit sanoa tästä asiasta oman kokemuksen kautta.