Kotihoidon tuen jakaminen perheiden päätettäväksi

Kommentoitu viesti

RK

#185 Isillekin oikeus lastenhoitoon — ja naisille velvollisuus työntekoon

01.09.2013 18:56

Tämä adressi on mielestäni aivan tarpeetonta panikointia. Eikö ole toisaalta olemassa mahdollisuus, että kun kodinhoidon tuki olisikin tasapuolisemmin jaettavissa, se myös vaikuttaisi puolestaan työelämään? Miksi isällä pitäisi automaattisesti olla äitiä parempipalkkaisempi työ? Olisiko lapsen ja yhteiskunnan kannalta toisaalta tervettä, että niitä taaperoa paimentaisi osan ajasta kotona myös iskä? Osaavat äiditkin halutessaan töitä tehdä. Ja jos työnantajan ei tarvitse pelätä nuoren naisen katoavan lapsentekolomalle 3 vuodeksi, ehkä se vähän auttaisi siinä, että sen nuoren naisen uskaltaisi palkatakin. Ruotsissahan on tällainen malli, ja siellä se ilmeisesti myös toimii, eli miehet käyttävät paljon suuremman osan hoitovapaista kuin Suomessa. Sehän kuulostaa mahtavalta! Ei kai ole pelkästään äitien yksinoikeus jäädä lastensa kanssa kotiin ja saada näin huilitauko työelämästä ja paljon laatuaikaa uuden perheenjäsenen kanssa?

Ei naisten asema työelämässä muutu vain voivottelemalla, rakenteisiin on myös puuttuttava. Tuntuu, että tämän adressin takana ovat elämäntapakotiäidit, jotka haluavat kynsin ja hampain pitää kiinni oikeudestaan viettää lapsen ensimmäiset vuodet kotona. Monilapsisen perheen äiti saattaa kuitenkin tällä tavalla ajautua 10 vuodeksi syrjään työelämästä, eikä sinne sen jälkeen niin vain palatakaan. Tästä saattaa muodostua todellinen ongelma jo nyt vaikeuksissa olevalle työelämälle. Jos perheellä on siihen itsellä varaa, hehän voisivat yhä tulevaisuudessa päättää järjestellä asian aivan miten tahtovat, jäisi vain tämä pieni avustus kotona hoitamiseen ensimmäisen puolikkaan jälkeen kenties saamatta.

Mielestäni adressi on täysin turha ja hallituksen ehdotus kodinhoidontuen jakamisesta ehdottoman kannatettava.

Vastaukset


Vieras

#186 Re: Isillekin oikeus lastenhoitoon — ja naisille velvollisuus työntekoon

2013-09-01 19:08:24

#185: RK - Isillekin oikeus lastenhoitoon — ja naisille velvollisuus työntekoon

Isillä muuten on jo oikeus lastenhoitoon -samoin kuten naisilla työntekoon. Luepas ketjua pidemmälle niin saat vähän tuntumaa siihen mistä täällä on kirjoitettu. Jos olet lukenut jo, pysähdy hetkeksi miettimään mitä tämä tarkoittaa. Lähes jokaisessa perheessä on mietitty hyvinkin tarkkaan nämä kuviot, miten sen toteuttaminen missäkin onnistuu (siis: normaali arki eläminen ja taloudenhoito). Koska tilanteet perheiden välillä vaihtelevat paljonkin, on tarkoituksenmukaisinta että päätäntävalta siitä kuinka kotihoidon tuki ja hoitovapaa jaetaan säilyy edelleenkin perheillä itsellään. Muut tahot ovat siihen kykenemättömiä.