Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kommentoitu viesti

Naapuri
Vieras

#813

28.02.2011 13:00

Kovasti kummastuttaa meuhkaaminen Tornion ambulanssien tason laskusta. SPR aikana Tornion palolaitoksen palomiehet tekivät säännöllisesti töitä ambulanssissa mutta enään ei pätevyys riitä. SPR aikana lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat saivat antaa mm. sydänlääkkeitä. Vuodenvaihteen jälkeen tähän on vaadittu ammatikorkeakoulu tason koulutus sairaanhoitajaksi tai ensihoitajaksi. Uudet vaatimukset ovat kuulemma yhteneväisiä uusien lakien kanssa eikä SPR aikainen ollut.
Osa uusista työntekijöistä on nuoria alle kolmekymmentävuotiaita mutta korkeastikoulutettuja ja testattuja tehtäväänsä. Se että Torniossa käy työntekijöitä kauempaa taitaa kertoa enemmän työnviihtyvyydestä kuin mistään muusta. Ei kai huonoon paikkaan kukaan kauempaa lähde töihin tai sijaiseksi? Uudistuksien ja kehityksen jarruna ovat yleensä ne vuosikymmeniä tehneet työntekijät jotka eivät halua muutosta vanhaan. Tämä koskee yleisesti kaikkia ammatteja eikä pelkästään sairaanhoitoa. Aika näyttää kuinka korkealle ambulanssi toiminta menee torniossa sillä edellytykset ovat hyvät.

Vastaukset

Juha Buska
Vieras

#814 Re:

2011-02-28 14:40:01

#813: Naapuri -

Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan tuoda esille kuinka ensihoidon toimintaa pyrittiin kyllä viemään kaikkien voimassaolevien säädösten ja ohjeistusten mukaiseksi jo aiemman ensihoito-organisaationkin aikana. Tästä esimerkkinä seuraava linkki: #178

"Uudistuksien ja kehityksen jarruna ovat yleensä ne vuosikymmeniä tehneet työntekijät jotka eivät halua muutosta vanhaan."

Tämä näkemys on varmasti osaksi totta, mutta näkisin kuitenkin suurimmiksi "jarruiksi" seuraavat aiemmin esiin tuomani tekijät:

Eräitä perusongelmia ensihoitoalalla ovat:

1. Bisneksen teko ihmisten hädällä

2. Kuntapäättäjien asiantuntemattomuus ja sairaalloinen himo säästää perusturvallisuuspalveluissa

3. Ensihoitopalvelun tuottaminen varallaolovalmiudesta (=ei ole mahdollista jos tavoite on tarjota tehokasta ensihoitoa potilaille)

4. Yli-innokkaat sekä eduistaan piittaamattomat ja ymmärtämättömät työntekijät

5. Ammattijärjestön voimattomuus ja ehkä myös haluttomuuskin hoitaa yksityissektorin edunvalvontaa

6. Yksityisten ensihoitopalveluorganisaatioiden kattojärjestö (ei vähäisintäkään halua päästä eroon  varallaolojärjestelmästä = kilpailuvaltti ja työntekijöiden kiristyskeino)

Mitä ensihoitotyön kokemuksen merkitykseen tulee, niin sitä ei pitäisi kukaan pystyä kiistämään. Nykyisin vaikuttaa siltä, että tietty peruskoulutus ja teoriatentti on riittävää ensihoidon hoitotasolle. Muistutuksena SHP:n ensihoidon vastuulääkärin terveiset: #164

Vieras
Vieras

#815 Re:

2011-02-28 14:42:52

#813: Naapuri -  

 Tornion Ensihoidon piti jatkua korkeatasoisena 1.1. 2011 lähtien, mutta kuinka kävi? Nyt odotellaan, mitä, no sitä korkeaa tasoa missä on oltu. Kuinkahan kauan odotellaan?

Matti Suopajärvi
Vieras

#818 Re:

2011-02-28 16:34:57

"Vuodenvaihteen jälkeen tähän on vaadittu ammatikorkeakoulu tason koulutus sairaanhoitajaksi tai ensihoitajaksi. Uudet vaatimukset ovat kuulemma yhteneväisiä uusien lakien kanssa eikä SPR aikainen ollut."

Pitää osin paikkansa. Toinen asia on se että entisellä toimijalla oli enemmän nykyisetkin hoitotason vaatimukset täyttäviä työntekijöitä kuin nykyisellä. Piste.

"Se että Torniossa käy työntekijöitä kauempaa taitaa kertoa enemmän työnviihtyvyydestä kuin mistään muusta."

Toivottavasti. Mutta kertooko se sopimuksen vaatimuksen mukaisesta paikallistuntemuksesta?

"Juha Buska: Olen kokenut, että tämä Tornion ensihoidon tilanteeseen liittyvä julkisuus on henkilöitynyt hyvin pitkälle Mattiin ja minuun. Niin hyvässä kuin pahassakin."

Niinpä.

Väitän yhä että tässä asiassa on kuitenkin oltu myös nuorten työntekijöiden asialla. Uskokaa huviksenne. Pitää vaan yrittää, toisin kuin kaupungin likinäköisessä päätöksenteossa, nähdä asioita yli seuraavan talousarviokauden. Ja vaalikauden. Hieman kauemmas.

Nykyinen kilpailutusvimma ajattelemattomine tarjouspyyntöineen johtaa kiristyessään vääjäämättä siihen että:

a.) alalle ei halua kukaan

b.) alalla ei kukaan voi toimia saavutettuaan muutamankin palvelulisän

Kustaa Piha sanoo Pohjolan Sanomien lehtiartikkelissa 31.1.2011, ettei tunnista yhtiötä siitä lehtiartikkelista jossa väitetään yhtiön käyttävän halpatyövoimaa. Ja jatkoi..."Maksamme työehtosopimusten mukaista palkkaa."

Pitänee paikkansa.

Toinen asia, ja joka jäi sanomatta, on mikä ero on uuden ja kaikki kokemuslisät omaavan henkilön työehtosopimuksen mukaisessa palkkauksessa, sekä se käytettiinkö tätä optiota. Palkkakustannusten ero / kk. lisineen lienee 500€ luokkaa / työntekijä. Kun tämän kertoo parillakymmenellä ja 12 kuukaudella puhutaan vuositasolla summasta suuruusluokkaa 120 000€.

Millä voitetaan tarjouskilpailut alalla jossa 80% pisteytyksestä määrää hinta, kun ala on työvoimavaltainen.

Ihan kun omakohtaisesti miettii, asia seurannaisvaikutuksineen saattaa aueta. Ellei aukene, kannattaa ajatuksen tasolla soveltaa omalle kohdalle. Ja kommentoida sitten.

 

t:matti