Suomi ei saa luovuttaa tosiasiallista päätösvaltaa kansanterveydestään Maailman terveysjärjestölle / Finland får inte ge bort sin faktiska beslutsrätt angående folkhälsan till WHO
Ota yhteyttä adressin tekijään
Sano EI WHO:n hyväksymille IHR:n muutoksille
2025-02-20 06:27:43Hei,
77. WHO.n yleiskokouksessa hyväksytyt kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) muutokset ovat nyt lausuntokierroksella.
Esitän alla 10 tärkeintä syytä hylätä WHO:n hyväksymät IHR:n muutokset. Anna oma - vaikka vain lyhyt - lausuntosi 7.3.2025 mennessä osoitteessa: https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=8b855f70-6263-4b31-a67a-51f9c9124cc5.
Kiitokset panoksestasi tähän tärkeään, kaikkia koskevaan asiaan!
Ystävällisesti,
Jarkko Silvola
***
Sosiaali- ja terveysministeriö
PL 33
00023 Valtioneuvosto
Asia: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle Maailman terveysjärjestön kansainväliseen terveyssäännöstöön (2005) tehtyjen muutosten hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi, diaarinumero VN/34241/2024
Hallituksen esitys Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainväliseen terveyssäännöstöön (International Health Regulations, IHR) tehdyistä muutoksista ehdottaa, että Suomen eduskunta hyväksyisi WHO:n 77. yleiskokouksessa 1.6.2024 hyväksytyt IHR:n muutokset. (1)
Tarkasteltaessa asiaa suomalaisten terveyden ja perusoikeuksien, Suomen talouden sekä demokratian näkökulmasta IHR:n muutoksiin liittyy kuitenkin huomattavia ongelmia.
1. WHO hyväksyi IHR:n muutokset epädemokraattisesti ja terveyssäännöstön vastaisesti
Jäsenvaltioilla tulisi olla voimassaolevan IHR:n (2005) artikla 55:n mukaan neljä kuukautta aikaa harkita niitä IHR:n muutosehdotuksia, joita on määrä käsitellä yleiskokouksessa. (2) Määräajasta piittaamatta WHO salli IHR:n muutosten neuvotteluiden jatkua aina yleiskokouksen viimeisiin hetkiin asti ja hyväksyi muutokset ilman jäsenvaltioiden mahdollisuutta äänestää. (3-5)
Juha Mäenpää teki 20.12.2024 kirjallisen kysymyksen artikla 55:n rikkomiseen liittyen. Kysymykseen vastannut sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen ei kieltänyt, että rikettä ei olisi tapahtunut. (3)
2. Hallitus ei kerro, kuinka paljon IHR:n muutosten hyväksyminen maksaisi veronmaksajille
Hallituksen esityksen mukaan "IHR:n muutoksesta ei [...] arvioida syntyvän merkittäviä uusia kustannuksia Suomelle". (1) Suomi on siten hyväksymässä sopimuksen, jonka kustannukset paljastuvat jälkikäteen.
WHO:n ja Maailmanpankin arvion mukaan pandemiaan varautuminen ja vaste maksaisivat maailmanlaajuisesti vuosittain 41,6 miljardia dollaria, mikä on noin 10 kertaa suurempi kuin WHO:n budjetti vuonna 2021. (6,7) Veronmaksajat maksaisivat suurimman osan kyseisestä summasta. (8)
Osana WHO:ta Suomen tulisi IHR:n muutosten myötä "löytää rahoitusvaroja" myös kehitysmaiden valmiuksien kehittämiseen (Artikla 44, kohta 2 b). (9) Suomen osuutta kustannuksista nostanee WHO:n pandemianhallintatoimia kritisoivien Yhdysvaltojen ja Argentiinan eroaminen WHO:sta. (10)
3. WHO kohdistaa huomionsa kansanterveydelle lähes merkityksettömiin ongelmiin
IHR:n muutoksia puoltavan hallituksen esityksen keskeinen väite on, että "kansainvälisen terveyssäännöstön muutokset antavat kansainväliselle yhteisölle paremmat välineet ehkäistä ja torjua pandemioita ja muita terveysuhkia". (1) Kansanterveyden hätätilanteiden osalta WHO on asettanut etusijalle seuraavat taudit: lassa-kuume, ebola, marburg, Krimin-Kongon verenvuotokuume, mers, sars, nipah, Rift Valley -kuume, zika, Covid-19 ja tauti X. (11)
Verrattaessa WHO:n priorisoimien tautien kuolleisuutta tavallisen kausi-influenssan kuolleisuuteen, joka on WHO:n mukaan vuosittain 290 000-650 000, havaitaan, että WHO kuluttaisi 41,6 miljardia dollaria kansanterveyden näkökulmasta lähes merkityksettömiin tauteihin. (7,12-16)
-
Lassa-kuume aiheuttaa noin 500 kuolemaa vuodessa. (12)
-
Ebola ilmenee vain tietyillä Afrikan alueilla ja suurimmassa taudinpurkauksessa se on aiheuttanut 11 000 kuolemaa. (7)
-
Marburg on aiheuttanut vuoden 2005 jälkeen korkeintaan 35 kuolemaa vuodessa. (13)
-
Krimin-Kongon verenvuotokuume aiheuttaa pääasiassa muutamia kuolemia vuosittain. (14)
-
Mers ja sars ovat aiheuttaneet kumpikin alle 900 kuolemaa. (7)
-
Nipah-virustaudin suurimmassa taudinpurkauksessa on kuollut 105 ihmistä. (15)
-
Viime vuosina Rift Valley -kuumeen taudinpurkaukset ovat aiheuttanut suurimmillaan 11 kuolemantapausta. (16)
-
Zika-viruksen suurin taudinpurkaus on aiheuttanut 362 kuolemaa. (7)
-
Tauti X viittaa patogeeniin, jota ei ole vielä tunnistettu.
Luonnollisesti syntyneistä taudeista lassa-kuumeen ja ebolan lisäksi yksikään WHO:n listan tauti ei ole aiheuttanut yli tuhatta kuolemaa vuodessa koko ihmiskunnan historian aikana.
Covid-19:n alkuperästä kiistellään yhä. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallinto julkaisi kesäkuussa 2023 koosteen SARS-CoV-2:n alkuperään liittyvistä tutkimuksista, joiden perusteella ei tiedetä, oliko patogeeni peräisin luonnosta vai laboratoriosta. (17) Johns Hopkins -yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professori Marty Makaryn mukaan ylivoimaiset aihetodisteet viittaavat SARS-CoV-2:n laboratoriovuotoon. (18) Vaikka Covid-19 oli todennäköisimmin peräisin laboratoriosta, WHO:n tuoreimmasta pandemiasopimusluonnoksesta käy ilmi, että WHO velvoittaisi jäsenvaltiot valvomaan ja tunnistamaan erityisesti luonnosta peräisin olevia mahdollisia taudinaiheuttajia. (19)
Jos WHO olisi aidosti kiinnostunut kansanterveyden edistämisestä, se asettaisi 1,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain aiheuttavan tuberkuloosin etusijalle kansanterveystoimissaan.
4. Pandemiahätätilanne voitaisiin julistaa vain uhan mahdollisuuteen vedoten ilman kriteeriä patogeenin aiheuttamasta kuolleisuudesta tai sairastuneisuudesta (Artikla 1, kohta ”pandemiahätätilanne”). (9)
Näin löyhän määritelmän mukaan pandemiahätätila voitaisiin julistaa mistä tahansa kulkutaudista. Kyseessä on jo toinen kerta, kun WHO pyrkii madaltamaan kynnystä pandemian julistamiseen.
Noin kuukausi ennen sikainfluenssapandemian julistamista, 5.5.2009, WHO helpotti influenssapandemian julistamista poistamalla sen määritelmästä kohdan, "maailmanlaajuiset epidemiat aiheuttavat valtavan määrän kuolemantapauksia ja sairastumisia", ja korvasi sen lauseella, "pandemioiden aiheuttamat sairaudet ja kuolemantapaukset voivat olla joko lieviä tai vakavia, ja pandemian vakavuus voi muuttua pandemian aikana." (20-23) Rokotetutkija Heath Kellyn mukaan ilman määritelmän muutosta rokotetta ei olisi tarvittu tai sitä olisi käytetty huomattavasti vähemmän. (24)
Määritelmien muutokset ovat edesauttaneet täydellisen arvostelukyvyttömyyden kehittymistä pandemioiden julistamisessa. WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus julisti apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi vuonna 2022 vastoin WHO:n hätäkomitean asiantuntijoiden enemmistön näkemystä, kun vain viisi henkilöä oli kuollut tautiin maailmanlaajuisesti. (25) Yhdeksän kuukautta myöhemmin WHO lopetti hätätilan, kun tautiin oli kuollut vain 140 henkilöä. (26)
5. Pandemiahätätilan julistamista olisi mahdollista käyttää väärin (Artikla 15, kohta 1 ja 2). (9)
IHR:n muutosten mukaan WHO:n pääjohtaja voisi suositella pandemiahätätilan julistamisen seurauksena jäsenvaltioille "terveydenhoitotuotteiden", kuten lääkkeiden, rokotteiden, maskien, testien sekä solu- ja geeniterapian käyttöä. (9) Perinteisesti neuvoja antanut WHO on muuttunut yhä voimakkaammin kaupallisia tuotteita pandemian vasteena suosivaksi tahoksi ja voisi jatkossa käyttää hätätilan julistamista väärin ”terveydenhoitotuotteiden” kysynnän edistämiseksi.
6. ”Terveydenhoitotuotteet” voisivat sisältää vakavia haittavaikutuksia aiheuttavaa solu- ja geeniterapiaa (Artikla 1, kohta ”tarvittavat terveydenhoitotuotteet”). (9)
Useat markkinoilla olevat geeniterapiaan perustuvat lääkkeet aiheuttavat käyttäjilleen vakavia haittavaikutuksia. (27,28) Covid-19-mRNA-rokotteet, jotka aiheuttivat rokotehaittailmoitusten perusteella valtavasti enemmän vakavia haittavaikutuksia kuin mitkään muut rokotteet ihmiskunnan historiassa, voidaan luokitella geeniterapiaksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n määritelmän mukaan. (29-37)
7. Suomi rajoittaisi kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta ja liikkumisvapautta (Liite 1, kohta A 2 c; Artikla 24). (9)
Sananvapautta heikentävän ”virheellisen tiedon” ja "disinformaation" määritelmä tulee WHO:lta, joka suositteli koronapandemian aikana WHO:n vuonna 2019 laatiman ja laadukkaimpaan tutkittuun tietoon perustuvan influenssapandemiaohjeistuksen vastaisesti karanteeneja, tulo- ja lähtötarkastuksia sekä tartunnan jäljityksiä, joita ohjeistuksen mukaan ei tule toteuttaa missään olosuhteissa. (38-40)
Kansalaisten liikkumisvapautta rajoitettaisiin vaatimalla kuljetusliikenteen harjoittajilta WHO:n suositusten noudattamista kuljetuksen aikana sekä liikennevälineeseen noustessa ja sieltä poistuttaessa. (9)
8. "Koordinoivaa rahoitusmekanismia", jota Suomenkin tulisi rahoittaa, voitaisiin käyttää muun muassa "terveydenhoitotuotteiden" saatavuuden edistämiseen ja WHO:n määrittelemän "virheellisen tiedon ja disinformaation" torjumiseen (Artikla 44, kohta 1 c, 2 bis, 2 ter; Artikla 44 bis, kohta 1). (9)
On kyseenalaista, että mekanismia käytettäisiin ihmiskunnan terveyden edistämiseksi, koska jäsenvaltiot päättävät yhteisesti enää 16 prosentin osuudesta WHO:n budjetista. 84% WHO:n saamasta rahoituksesta on korvamerkitty rahoittajan mieltymysten mukaisesti, mikä mahdollistaa WHO:n maineen, henkilökunnan ja infrastruktuurin hyödyntämisen yksityisiä etuja edistäviin hankkeisiin. (41-42)
Vielä vuonna 1950 jäsenvaltioiden korvamerkitsemättömän rahoituksen osuus WHO:n budjetista oli lähes 100%, mikä loi hyvät edellytykset edistää ihmiskunnan terveyden etua. (43)
9. WHO:n olisi jatkossa mahdollista koordinoida vastatoimia hätätilojen aikana (Artikla 13, kohta 7). (9)
Päätöksenteon keskittäminen ja kaikkialla samanlaisina toteutetut toimenpiteet pandemian aikana eivät ole perusteltuja, koska olosuhteet, kansanterveyden tila sekä väestöjen ikärakenteet eroavat WHO:n jäsenvaltioissa merkittävästi toisistaan.
Covid-19 oli vaarallinen pääasiassa korkean tulotason maissa elävälle ja aineenvaihduntasairauksia sairastavalle vanhusväestölle. (7) Silti esimerkiksi Ugandassa, jonka väestöstä yli puolet on alle 20-vuotiaita, toteutettiin koronapandemian aikana samat, voimakkaat ja köyhyyttä aiheuttavat sulkutoimet kuin valtioissa, joiden väestöstä merkittävä osa on vanhuksia. (44-46)
10. WHO lisäisi kontrollia ja valvontaa (Artikla 1, kohta "kansallinen IHR-viranomainen"; Artikla 4 ja 54 a) (9)
IHR:n muutosten seurauksena perustettaisiin terveyssäännöstön tehokasta toimeenpanoa edistävä komitea sekä säännöstön toimeenpanoa jäsenvaltiossa koordinoiva "kansallinen IHR-viranomainen". (9)
Yksi huolestuttavimpia IHR:n muutosten ongelmia on, että ei ole olemassa tahoa, joka valvoisi vaikutusvaltaansa voimistavan, valvontaa lisäävän ja itsekritiikkiin kykenemättömän WHO:n toimia.
IHR:n muutokset on hylättävä, sillä ne eivät palvele kansan terveyttä, vaan teollisuutta
Vuonna 1948 perustetun WHO:n rahoitus on rakentunut vuosi vuodelta yhä enemmän kansainvälisten yksityisten organisaatioiden ja lääketeollisuudeltaan suurimpien jäsenvaltioiden varaan. WHO:sta on tullut yhä suuremmissa määrin sitä rahoittavien työkalu.
Hallituksen esityksen mukaan "IHR:n tarkoituksena on tautien kansainvälisen leviämisen ehkäisy, torjunta ja hallinta". Koska luonnollisesti syntyvät taudit aiheuttavat pääosin paikallisia, hitaasti leviäviä taudinpurkauksia ja niiden aiheuttama kuolleisuus ei yllä lähellekään kausi-influenssan aiheuttamaa kuolleisuutta, voimassaoleva IHR (2005) on tarkoitukseensa nähden täysin riittävä. IHR:n muutosten hyväksymisen sijaan Suomen tulisi vaatia perusteellista selvitystä sellaisista tutkimuksista, missä taudinaiheuttajia manipuloidaan laboratorioissa niiden tartuttavuuden tai taudinaiheuttamiskyvyn lisäämiseksi, mitä kutsutaan myös gain-of-function -tutkimukseksi.
Suomen ei tule hyväksyä 1.6.2024 esitettyjä kansainvälisen terveyssäännöstön muutoksia, sillä ne eivät paranna kansanterveyttä, vaan ohjaavat kansallisia terveydenhuoltoon kuuluvia varoja yksityisille edunsaajille. Suomen tulee hylätä kyseiset IHR:n muutokset WHO:n pääjohtajalle osoitetulla kirjeellä viimeistään 19.7.2025.
Jarkko Silvola, TtM
Viitteet
-
Hallituksen esitys eduskunnalle Maailman terveysjärjestön kansainväliseen terveyssäännöstöön (2005) tehtyjen muutosten hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi. https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=8b855f70-6263-4b31-a67a-51f9c9124cc5
-
World Health Organization. International Health Regulations (2005). Third edition. https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/246107/9789241580496-eng.pdf?sequence=1
-
Eduskunta. Asian käsittelytiedot KK 473/2024 vp. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_473+2024.aspx
-
World Health Organization. International Health Regulations: amendments. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/international-health-regulations-amendments
-
Brownstone Institute. WHO IHR modifications were illegally approved. https://brownstone.org/articles/who-ihr-modifications-were-illegally-approved/
-
World Health Organization & the World Bank. Analysis of Pandemic Preparedness and Response (PPR) architecture, financing needs, gaps and mechanisms. https://thedocs.worldbank.org/en/doc/5760109c4db174ff90a8dfa7d025644a-0290032022/original/G20-Gaps-in-PPR-Financing-Mechanisms-WHO-and-WB-pdf.pdf
-
Bell, D. Brown, G. Tacheva, B. Agris, J. 2004. Rational Policy over Panic. Re-evaluating Pandemic Risk within the Global Pandemic Prevention, Preparedness and Response Agenda. https://essl.leeds.ac.uk/downloads/download/228/rational-policy-over-panic
-
United Nations. Political Declaration of the United Nations General Assembly High-level Meeting on Pandemic Prevention, Preparedness and Response. https://www.un.org/pga/77/wp-content/uploads/sites/105/2023/06/Zero-draft-PPPR-Political-Declaration-5-June.pdf
-
World Health Organization. Ilmoitus sopimusvaltioille muutoksista kansainväliseen terveyssäännöstöön (2005). https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/DownloadProposalAttachment?proposalId=8b855f70-6263-4b31-a67a-51f9c9124cc5&attachmentId=24049
-
Yle. Argentiina eroaa Maailman terveysjärjestö WHO:sta. https://yle.fi/a/74-20141791
-
World Health Organization. Prioritizing diseases for research and development in emergency context. https://www.who.int/activities/prioritizing-diseases-for-research-and-development-in-emergency-contexts
-
World Health Organization. Influenza (seasonal). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
-
Doohan, P. Jorgensen, D. Naidoo, T. McCain, K. Hicks, J. McCabe, R. Bhatia, S. Charniga, K. Cuomo-Dannenburg, G. Hamlet, A. Nash, R. Nikitin, D. Rawson, T. Sheppard, R. Unwin, H. van Elsland, S. Cori, A. Morgenstern, C. Imai-Eaton, N. Lassa fever outbreaks, mathematical models, and disease parameters: a systematic review and meta-analysis. The Lancet 2024, 12. https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(24)00379-6/fulltext#app-1
-
World Health Organization. Marburg virus disease. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/marburg-virus-disease
-
Ergönül, Ö. Crimean-Congo haemorrhagic fever. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7185836/
-
World Health Organization. Rift Valley fever - Kenya. https://web.archive.org/web/20210212170727/https://www.who.int/csr/don/12-february-2021-rift-valley-fever-kenya/en/
-
Office of the Director of National Intelligence. Potential links between the Wuhan Institute of Virology and the origin of the covid-19 pandemic. https://www.dni.gov/files/ODNI/documents/assessments/Unclassified-Summary-of-Assessment-on-COVID-19-Origins.pdf
-
New York Post. 10 myths told by COVID experts - and now debunked. https://nypost.com/2023/02/27/10-myths-told-by-covid-experts-now-debunked/
-
Proposal for the WHO Pandemic Agreement. https://apps.who.int/gb/inb/pdf_files/inb9/A_inb9_3Rev1-en.pdf
-
World Health Organization. Pandemic preparedness. 2009a. https://web.archive.org/web/20090503221306/http://www.who.int/csr/disease/influenza/pandemic/en/index.html
-
World Health Organization. Pandemic preparedness. 2009b. https://web.archive.org/web/20090505221413/http://www.who.int/csr/disease/influenza/pandemic/en/index.html
-
World Health Organization. Pandemic influenza. 2014. https://web.archive.org/web/20140925200628/https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/pandemic-influenza
-
Yle. 2009. WHO julisti sikainfluenssan pandemiaksi. https://yle.fi/a/3-5266535
-
Kelly, H. The classical definition of a pandemic is not elusive. Bulletin of the World Health Organization 2011, 89: 540-541. https://apps.who.int/iris/handle/10665/270942
-
Reuters. WHO declares global health emergency over monkeypox outbreak. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/monkeypox-outbreak-constitutes-global-health-emergency-who-2022-07-23/
-
CNN. WHO says mpox is no longer a global health emergency. https://edition.cnn.com/2023/05/11/health/mpox-global-health-emergency-who/index.html
-
European Medicines Agency. Zolgensma. https://www.ema.europa.eu/documents/overview/zolgensma-epar-medicine-overview_en.pdf
-
European Medicines Agency. Luxturna. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/luxturna
-
Extremely American - Worldwide. 2.1.2022. Vaccine hesistancy explained in a single VAERS pie chart: Deaths by vaccine type (1988-2021). https://www.extremelyamerican.com/post/vaccine-hesitancy-explained-in-a-single-vaers-pie-chart-deaths-by-vaccine-type-1988-2021
-
Open VAERS. https://www.openvaers.com/vaersapp/reports.php
-
National Vaccine Information Center. Search the VAERS database. https://www.medalerts.org/vaersdb/index.php
-
EudraVigilance. Tozinameran. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+42325700
-
EudraVigilance. MRNA Vaccine Moderna. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+40983312
-
EudraVigilance. COVID-19 vaccine AstraZeneca. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+40995439
-
EudraVigilance. Janssen. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages
-
Food and Drug Administration. What is gene therapy? https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/cellular-gene-therapy-products/what-gene-therapy
-
Food and Drug Administration. Design and Analysis of Shedding Studies for Virus or Bacteria-Based Gene Therapy and Oncolytic Products. https://www.fda.gov/media/89036/download
-
World Health Organization. Global influenza programme - Non-pharmaceutical public health measures for mitigating the risk and impact of epidemic and pandemic influenza. https://www.who.int/publications/i/item/non-pharmaceutical-public-health-measuresfor-mitigating-the-risk-and-impact-of-epidemic-and-pandemic-influenza
-
World Health Organization. WHO advice for international traffic in relation to the SARS-CoV-2 Omicron variant (B.1.1.529). https://www.who.int/news-room/articles-detail/who-advice-for-international-traffic-in-relation-to-the-sars-cov-2-omicron-variant
-
World Health Organization. Contact tracing and quarantine in the context of COVID-19: interim guidance, 6 July 2022. https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Contact_tracing_and_quarantine-2022.1
-
Iwunna, O. Kennedy, J. Harmer, A. Flexibly funding WHO? An analysis of its donor's voluntary contributions. BMJ Global Health 2023, 8. https://gh.bmj.com/content/8/4/e011232
-
World Health Organization. How WHO is funded. https://www.who.int/about/funding
-
Vaughan, J. Møgedal, S. Walt, G. Kruse, S-E. Lee, K. de Wilde, K. WHO and the effects of extrabudgetary funds: is the organization donor driven? https://academic.oup.com/heapol/article/11/3/253/607591?login=false
-
Statista. Uganda: age structure from 2013 to 2023. https://www.statista.com/statistics/447698/age-structure-in-uganda/
-
Statista. Distribution of the population in France as of January 1, 2024, by age group. https://www.statista.com/statistics/464032/distribution-population-age-group-france/
-
All Africa. Ugandans applaud government's covid-19 response but suspect pervasive corruption. https://allafrica.com/stories/202409300430.html
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman, Ari Parikka
Eduskunta päättää pian WHO:n kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) muutoksista
2025-01-26 11:03:36Hei,
WHO:n kansainvälisen terveysäännöstön (IHR) muutokset tulevat pian eduskunnan käsittelyyn. IHR:n muutokset astuvat voimaan 19.9.2025 ellei Suomi hylkää niitä 19.7.2025 mennessä WHO:n pääjohtajalle osoitetulla kirjeellä.
IHR:n muutokset tekisivät ”terveystuotteista” yhä kannattavamman bisneksen ja mahdollistaisivat niihin liittyvän päätösvallan väärinkäytön. Alla esitetyssä tiivistelmässä listataan IHR:n muutosten tärkeimpiä ongelmia. Eduskuntaan 24.1.2025 lähetetyn tiivistelmän ovat laatineet dosentti Sylvi Silvennoinen-Kassinen, erikoislääkäri Rauli Mäkelä ja TtM Jarkko Silvola.
Kannatatko IHR:n muutoksia ja haluatko että verovarojasi käytetään niiden edellyttämiin tarkoituksiin? Jos haluat vaikuttaa asiaan, ota yhteyttä kansanedustajiin ja kerro näkemyksesi. Viestin lopussa on lista kansanedustajien sähköpostiosoitteista.
***
MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖ WHO:N 77. YLEISKOKOUKSESSA 1.6.2024 HYVÄKSYTYT MUUTOKSET KANSAINVÄLISEN TERVEYSSÄÄNNÖSTÖÖN (IHR)
1.6.2024 hyväksyttyihin IHR:n muutoksiin liittyy seuraavia ongelmia.
1. Pandemiahätätila voitaisiin julistaa vain uhan mahdollisuuteen vedoten ilman kriteeriä patogeenin aiheuttamasta kuolleisuudesta tai sairastuneisuudesta (Artikla 1, kohta ”pandemic emergency”).
Näin löyhän määritelmän mukaan pandemiahätätila voitaisiin julistaa mistä tahansa kulkutaudista.
2. Pandemiahätätilan julistamisen seurauksena WHO:n pääjohtaja voisi antaa jäsenvaltioille väliaikaisia suosituksia, jotka voisivat olla myös suosituksia ”terveystuotteiden” (health products) käytöstä (Artikla 15, kohta 1 ja 2).
Hätätilan julistamista olisi mahdollista käyttää väärin ”terveystuotteiden” kysynnän edistämiseksi.
3. ”Terveystuotteet” voisivat sisältää solu- ja geeniterapiaa (Artikla 1, kohta ”relevant health products”).
Useat markkinoilla olevat geeniterapiaan perustuvat lääkkeet aiheuttavat käyttäjilleen vakavia haittavaikutuksia.
4. WHO määrittelisi ”misinformaation” ja ”disinformaation”, jota jäsenvaltioiden tulisi torjua (Liite 1, kohtaA 2 c).
”Väärän tiedon” määritelmä tulee WHO:lta, joka suositteli koronapandemian aikana WHO:n vuonna 2019 laatiman ja laadukkaimpaan tutkittuun tietoon perustuvan influenssapandemiaohjeistuksen vastaisesti karanteeneja, tulo- ja lähtötarkastuksia sekä tartunnan jäljityksiä, joita ohjeistuksen mukaan ei tule toteuttaa missään olosuhteissa.
5. Suomi sitoutuisi merkittäviin pandemiaan varautumisen aiheuttamiin lisäkustannuksiin (Artikla 44, kohta 1 c, 2 bis, 2 ter; Artikla 44 bis, kohta 1).
Oman pandemiaan varautumisen rahoittamisen lisäksi Suomen tulisi tukea myös kehittyvien maiden valmiuksien rakentamista. WHO:n ja Maailmanpankin mukaan pandemiaan varautuminen ja vaste maksaisi globaalisti vuosittain 41,6 miljardia dollaria, kun WHO:n budjetti oli 3,8 miljardia dollaria vuonna 2021. Pandemiaan varautuminen ja vaste rahoitettaisiin pääosin julkisista varoista.
6. "Koordinoivaa rahoitusmekanismia" (Coordinating Financial Mechanism), jota Suomenkin tulisi rahoittaa, voitaisiin käyttää muun muassa "terveystuotteiden" saatavuuden edistämiseen ja WHO:n määrittelemän "väärän tiedon" torjumiseen (Artikla 44, kohta 1 c, 2 bis, 2 ter; Artikla 44 bis, kohta 1).
On kyseenalaista, että mekanismia käytettäisiin ihmiskunnan terveyden edistämiseksi, koska jäsenvaltiot päättävät yhteisesti enää 16 prosentin osuudesta WHO:n budjetista. 84% WHO:n rahoituksesta on korvamerkitty rahoittajan mieltymysten mukaisesti, mikä mahdollistaa WHO:n maineen, henkilökunnan ja infrastruktuurin hyödyntämisen yksityisiä etuja edistäviin hankkeisiin.
7. WHO:n olisi jatkossa mahdollista koordinoida vastatoimia hätätilojen aikana (Artikla 13, kohta 7).
Päätöksenteon keskittäminen ja kaikkialla samanlaisina toteutetut toimenpiteet pandemian aikana eivät ole perusteltuja koska paikalliset olosuhteet maailmalla eroavat suuresti toisistaan.
8. Suomen tulisi sitoutua valtioista riippumattomiin yhteistyökumppaneihin (relevant stakeholders) (Artikla 13, kohta 9 b).
On syytä pohtia, kuinka realistista on, että yhteistyössä 219 valtiosta riippumattoman kumppanin kanssa vältytään eturistiriidoilta.
IHR:N MUUTOKSET SITOISIVAT WHO:N LUJEMMIN YHTEEN LAAJAN RAHAN JA VALLAN TOIMINTAVERKOSTON KANSSA
Toimintaverkoston muodostavat sadat yhteistyökumppanit (relevant stakeholders). WHO toimii yhdessä ja koordinoi toimintaansa hallitusten välisten toimijoiden sekä jäsenvaltioiden ulkopuolisten kansainvälisten organisaatioiden ja toimijoiden kanssa tehden sopimuksia tai vastaavia järjestelyjä (Artikla 13, kohta a ja b; Artikla 14, kohta 1 ja 2).
Tässä laajassa verkostossa WHO:n pyörittämien rahavirtojen kulkua ja kumppanien kaupallista voitonhankintaa ei voida valvoa, eikä myöskään niitä kilpailukeinoja, joita voiton (kauppojen) saamiseksi käytetään. Toimijana on vaaleilla valitsematon finanssieliitti, ja järjestely on avoimuuden ja korruption torjunnan kannalta ongelma.
Uudistettu IHR tukeutuu terveyshätätilanteiden hallinnassa vahvasti teollisiin ”terveystuotteisiin”, joiksi luetaan lääkkeet, rokotteet, diagnostiikka, lääkinnälliset laitteet, tartunnan torjuntatuotteet, suojavarusteet, dekontaminaatiotuotteet, apuvälineet, vastalääkkeet, solu- ja geeniterapia sekä muu terveysteknologia (Artikla 1). WHO:lle luovutettaisiin laajat valtuudet ”terveystuotteiden” suositteluun, koordinointiin, jakamiseen sekä tuotannon ja saatavuuden edistämiseen (Artikla 13, kohdat 7-9; Artiklat 15 ja 16).
WHO:N KUMPPANIT RAHAVIRTOJEN TAUSTALLA
Jotta WHO:n toimintaa ja rahavirtojen kulun monimutkaisuutta voi ymmärtää, on hyvä tietää, että WHO:n toimintaan vaikuttavien luettelo on massiivinen ja vaikutusvaltainen. Näillä tahoilla on WHO:n hallitusten välisessä neuvottelukunnassa (Intergovernmental Negotiating Body, INB) läsnäolo-oikeus, puheoikeus ja myös oikeus antaa kokoukselle oma panoksensa.
INB neuvottelee WHO:n sopimuksista, joten neuvottelut eivät ole vain hallitusten edustajien välisiä, vaan mukana on satoja ulkopuolisia ”kumppaneita” ajamassa asiaansa. WHO:n 2.10.2024 julkaisema lista yhteistyökumppaneista sisältää YK:n ja muut valtioiden väliset organisaatiot, tarkkailijat ja muut tahot, jotka INB on hyväksynyt. INB:n itse kutsumia kumppaneita on yhteensä 127. Yhteistyökumppaneihin kuuluu lisäksi 219 virallista kumppania, jotka eivät edusta valtiota.
Yhteistyökumppaneiden erityisasemaa WHO:ssa luonnehditaan seuraavasti. ”’Virallinen suhde’ on etuoikeus, jonka johtokunta voi myöntää valtiosta riippumattomille järjestöille, kansainvälisille liike-elämän järjestöille ja hyväntekeväisyyssäätiöille, joilla on ollut ja on edelleen jatkuvaa ja järjestelmällistä toimintaa järjestön etujen hyväksi”.
KESKEISET VIITTEET
1.6.2024 WHO:n 77. yleiskokouksessa hyväksytty IHR: https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA77/A77_ACONF14-en.pdf
Maailmanpankin ja WHO:n arvio pandemiaan varautumisen ja -vasteen kustannuksista: https://thedocs.worldbank.org/en/doc/5760109c4db174ff90a8dfa7d025644a-0290032022/original/G20-Gaps-in-PPR-Financing-Mechanisms-WHO-and-WB-pdf.pdf
WHO:n influenssapandemiaohjeistus (2019): https://www.who.int/publications/i/item/non-pharmaceutical-public-health-measuresfor-mitigating-the-risk-and-impact-of-epidemic-and-pandemic-influenza
BMJ:n tutkimus WHO:n rahoituksesta: https://gh.bmj.com/content/8/4/e011232
WHO:n yhteistyökumppanit (relevant stakeholders): https://apps.who.int/gb/inb/pdf_files/inb11/A_inb11_3-en.pdf?utm_source=substack&utm_medium=email
WHO:n ei-valtiolliset kumppanit: https://www.who.int/publications/m/item/non-state-actors-in-official-relations-with-who
***
Parhain terveisin,
Jarkko Silvola
Lista kansanedustajien sähköpostiosotteista (maalaa haluamasi määrä osoitteita, kopioi ja liitä suoraan sähköpostisi vastaanottajien kenttään):
pauli.aalto-setala@eduskunta.fi,
anders.adlercreutz@eduskunta.fi,
pekka.aittakumpu@eduskunta.fi,
li.andersson@eduskunta.fi,
otto.andersson@eduskunta.fi,
sanna.antikainen@eduskunta.fi,
marko.asell@eduskunta.fi,
heikki.autto@eduskunta.fi,
kim.berg@eduskunta.fi,
miko.bergbom@eduskunta.fi,
sandra.bergqvist@eduskunta.fi,
eva.biaudet@eduskunta.fi,
fatim.diarra@eduskunta.fi,
juho.eerola@eduskunta.fi,
markku.eestila@eduskunta.fi,
tiina.elo@eduskunta.fi,
ritva.elomaa@eduskunta.fi,
eeva-johanna.eloranta@eduskunta.fi,
seppo.eskelinen@eduskunta.fi,
sari.essayah@eduskunta.fi,
noora.fagerstrom@eduskunta.fi,
tarja.filatov@eduskunta.fi,
bella.forsgren@eduskunta.fi,
timo.furuholm@eduskunta.fi,
kaisa.garedew@eduskunta.fi,
elisa.gebhard@eduskunta.fi,
sanni.grahn-laasonen@eduskunta.fi,
maria.guzenina@eduskunta.fi,
tuula.haatainen@eduskunta.fi,
pekka.haavisto@eduskunta.fi,
jussi.halla-aho@eduskunta.fi,
timo.harakka@eduskunta.fi,
atte.harjanne@eduskunta.fi,
harry.harkimo@eduskunta.fi,
janne.heikkinen@eduskunta.fi,
timo.heinonen@eduskunta.fi,
eveliina.heinaluoma@eduskunta.fi,
anna-maija.henriksson@eduskunta.fi,
pia.hiltunen@eduskunta.fi,
hanna.holopainen@eduskunta.fi,
fatim.diarra@eduskunta.fi,
juho.eerola@eduskunta.fi,
markku.eestila@eduskunta.fi,
tiina.elo@eduskunta.fi,
ritva.elomaa@eduskunta.fi,
eeva-johanna.eloranta@eduskunta.fi,
seppo.eskelinen@eduskunta.fi,
sari.essayah@eduskunta.fi,
noora.fagerstrom@eduskunta.fi,
tarja.filatov@eduskunta.fi,
bella.forsgren@eduskunta.fi,
timo.furuholm@eduskunta.fi,
kaisa.garedew@eduskunta.fi,
elisa.gebhard@eduskunta.fi,
sanni.grahn-laasonen@eduskunta.fi,
maria.guzenina@eduskunta.fi,
tuula.haatainen@eduskunta.fi,
pekka.haavisto@eduskunta.fi,
jussi.halla-aho@eduskunta.fi,
timo.harakka@eduskunta.fi,
atte.harjanne@eduskunta.fi,
harry.harkimo@eduskunta.fi,
janne.heikkinen@eduskunta.fi,
timo.heinonen@eduskunta.fi,
eveliina.heinaluoma@eduskunta.fi,
anna-maija.henriksson@eduskunta.fi,
pia.hiltunen@eduskunta.fi,
hanna.holopainen@eduskunta.fi,
fatim.diarra@eduskunta.fi,
juho.eerola@eduskunta.fi,
markku.eestila@eduskunta.fi,
tiina.elo@eduskunta.fi,
ritva.elomaa@eduskunta.fi,
eeva-johanna.eloranta@eduskunta.fi,
seppo.eskelinen@eduskunta.fi,
sari.essayah@eduskunta.fi,
noora.fagerstrom@eduskunta.fi,
tarja.filatov@eduskunta.fi,
bella.forsgren@eduskunta.fi,
timo.furuholm@eduskunta.fi,
kaisa.garedew@eduskunta.fi,
elisa.gebhard@eduskunta.fi,
sanni.grahn-laasonen@eduskunta.fi,
maria.guzenina@eduskunta.fi,
tuula.haatainen@eduskunta.fi,
pekka.haavisto@eduskunta.fi,
jussi.halla-aho@eduskunta.fi,
timo.harakka@eduskunta.fi,
atte.harjanne@eduskunta.fi,
harry.harkimo@eduskunta.fi,
janne.heikkinen@eduskunta.fi,
timo.heinonen@eduskunta.fi,
eveliina.heinaluoma@eduskunta.fi,
anna-maija.henriksson@eduskunta.fi,
pia.hiltunen@eduskunta.fi,
hanna.holopainen@eduskunta.fi,
petri.honkonen@eduskunta.fi,
inka.hopsu@eduskunta.fi,
hannu.hoskonen@eduskunta.fi,
laura.huhtasaari@eduskunta.fi,
petri.huru@eduskunta.fi,
hanna.huttunen@eduskunta.fi,
saara.hyrkko@eduskunta.fi,
antti.hakkanen@eduskunta.fi,
juha.hanninen@eduskunta.fi,
anna-kaisa.ikonen@eduskunta.fi,
tomi.immonen@eduskunta.fi,
janne.jukkola@eduskunta.fi,
vilhelm.junnila@eduskunta.fi,
kaisa.juuso@eduskunta.fi,
arja.juvonen@eduskunta.fi,
aleksi.jantti@eduskunta.fi,
antti.kaikkonen@eduskunta.fi,
atte.kaleva@eduskunta.fi,
eeva.kalli@eduskunta.fi,
vesa.kallio@eduskunta.fi,
anne.kalmari@eduskunta.fi,
antti.kangas@eduskunta.fi,
mika.kari@eduskunta.fi,
pia.kauma@eduskunta.fi,
ville.kaunisto@eduskunta.fi,
mari.kaunistola@eduskunta.fi,
hilkka.kemppi@eduskunta.fi,
teemu.keskisarja@eduskunta.fi,
pihla.keto-huovinen@eduskunta.fi,
tuomas.kettunen@eduskunta.fi,
kimmo.kiljunen@eduskunta.fi,
marko.kilpi@eduskunta.fi,
teemu.kinnari@eduskunta.fi,
pauli.kiuru@eduskunta.fi,
krista.kiuru@eduskunta.fi,
mai.kivela@eduskunta.fi,
jani.kokko@eduskunta.fi,
anna.kontula@eduskunta.fi,
ari.koponen@eduskunta.fi,
jukka.kopra@eduskunta.fi,
jari.koskela@eduskunta.fi,
minja.koskela@eduskunta.fi,
johannes.koskinen@eduskunta.fi,
hanna.kosonen@eduskunta.fi,
terhi.koulumies@eduskunta.fi,
katri.kulmuni@eduskunta.fi,
antti.kurvinen@eduskunta.fi,
johan.kvarnstrom@eduskunta.fi,
merja.kyllonen@eduskunta.fi,
suna.kymalainen@eduskunta.fi,
sheikki.laakso@eduskunta.fi,
milla.lahdenpera@eduskunta.fi,
mia.laiho@eduskunta.fi,
rami.lehtinen@eduskunta.fi,
jarno.limnell@eduskunta.fi,
jarmo.lindberg@eduskunta.fi,
aki.linden@eduskunta.fi,
antti.lindtman@eduskunta.fi,
mika.lintila@eduskunta.fi,
markus.lohi@eduskunta.fi,
mikko.lunden@eduskunta.fi,
lauri.lyly@eduskunta.fi,
mats.lofstrom@eduskunta.fi,
niina.malm@eduskunta.fi,
sanna.marin@eduskunta.fi,
helena.marttila@eduskunta.fi,
matias.marttinen@eduskunta.fi,
hanna-leena.mattila@eduskunta.fi,
timo.mehtala@eduskunta.fi,
leena.meri@eduskunta.fi,
laura.meriluoto@eduskunta.fi,
ville.merinen@eduskunta.fi,
anna-kristiina.mikkonen@eduskunta.fi,
krista.mikkonen@eduskunta.fi,
sari.multala@eduskunta.fi,
kai.mykkanen@eduskunta.fi,
juha.maenpaa@eduskunta.fi,
jani.makela@eduskunta.fi,
riitta.makinen@eduskunta.fi,
matias.makynen@eduskunta.fi,
veijo.niemi@eduskunta.fi,
mira.nieminen@eduskunta.fi,
saku.nikkanen@eduskunta.fi,
anders.norrback@eduskunta.fi,
ilmari.nurminen@eduskunta.fi,
maria.ohisalo@eduskunta.fi,
olga.oinas-panuma@eduskunta.fi,
johanna.ojala-niemela@eduskunta.fi,
mikko.ollikainen@eduskunta.fi,
petteri.orpo@eduskunta.fi,
jouni.ovaska@eduskunta.fi,
karoliina.partanen@eduskunta.fi,
aino-kaisa.pekonen@eduskunta.fi,
mauri.peltokangas@eduskunta.fi,
eemeli.peltonen@eduskunta.fi,
pinja.perholehto@eduskunta.fi,
jorma.piisinen@eduskunta.fi,
jenni.pitko@eduskunta.fi,
mikko.polvinen@eduskunta.fi,
mika.poutala@eduskunta.fi,
sakari.puisto@eduskunta.fi,
riikka.purra@eduskunta.fi,
susanne.paivarinta@eduskunta.fi,
lulu.ranne@eduskunta.fi,
mari.rantanen@eduskunta.fi,
piritta.rantanen@eduskunta.fi,
nasima.razmyar@eduskunta.fi,
minna.reijonen@eduskunta.fi,
anne.rintamaki@eduskunta.fi,
paula.risikko@eduskunta.fi,
jari.ronkainen@eduskunta.fi,
onni.rostila@eduskunta.fi,
wille.rydman@eduskunta.fi,
joona.rasanen@eduskunta.fi,
paivi.rasanen@eduskunta.fi,
annika.saarikko@eduskunta.fi,
aura.salla@eduskunta.fi,
tere.sammallahti@eduskunta.fi,
jussi.saramo@eduskunta.fi,
hanna.sarkkinen@eduskunta.fi,
sari.sarkomaa@eduskunta.fi,
arto.satonen@eduskunta.fi,
sami.savio@eduskunta.fi,
mikko.savola@eduskunta.fi,
sara.seppanen@eduskunta.fi,
pia.sillanpaa@eduskunta.fi,
jenna.simula@eduskunta.fi,
markku.siponen@eduskunta.fi,
saara-sofia.siren@eduskunta.fi,
ville.skinnari@eduskunta.fi,
joakim.strand@eduskunta.fi,
jaana.strandman@eduskunta.fi,
timo.suhonen@eduskunta.fi,
mari-leena.talvitie@eduskunta.fi,
sari.tanus@eduskunta.fi,
ville.tavio@eduskunta.fi,
pekka.toveri@eduskunta.fi,
tytti.tuppurainen@eduskunta.fi,
oras.tynkkynen@eduskunta.fi,
sebastian.tynkkynen@eduskunta.fi,
ville.valkonen@eduskunta.fi,
sinuhe.wallinheimo@eduskunta.fi,
oskari.valtola@eduskunta.fi,
elina.valtonen@eduskunta.fi,
paula.werning@eduskunta.fi,
heikki.vestman@eduskunta.fi,
henrik.wickstrom@eduskunta.fi,
joakim.vigelius@eduskunta.fi,
juha.viitala@eduskunta.fi,
pia.viitanen@eduskunta.fi,
sofia.vikman@eduskunta.fi,
eerikki.viljanen@eduskunta.fi,
sofia.virta@eduskunta.fi,
timo.vornanen@eduskunta.fi,
ville.vahamaki@eduskunta.fi,
ville.vayrynen@eduskunta.fi,
tuula.vaatainen@eduskunta.fi,
ben.zyskowicz@eduskunta.fi,
peter.ostman@eduskunta.fi
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman, Ari Parikka
Vastusta päätösvallan luovuttamista Suomesta kannattamalla kansalaisaloitetta
2024-09-24 15:34:16Hei,
Saimme kerättyä yli 12 000 allekirjoitusta WHO:ta koskevaan adressiimme. Toimitimme 5.4.2024 adressin eduskuntaan ja saimme asialle huomiota kansanedustajien keskuudessa.
Sydämellinen kiitos sinulle, että kannatit adressiamme!
Vastustuksestamme huolimatta WHO hyväksyi muutoksia kansainväliseen terveyssäännöstöön 1.6.2024. Suomella on kuitenkin 1.4.2025 asti aikaa estää muutosten astuminen voimaan maassamme.
Säännöstön muutokset sitouttaisivat Suomen valtaviin kustannuksiin, sitoisivat terveydenhuollon voimavaroja, antaisivat WHO:n pääjohtajalle lisää päätösvaltaa, lisäisivät byrokratiaa ja valvontaa Suomessa sekä vaatisivat Suomelta sananvapautta rajoittavia tekoja. Kuinka käy perusterveydenhuollon palveluiden, oikeuksiemme ja vapautemme, jos emme vastusta säännöstön muutoksia?
Olemme laatineet kansalaisaloitteen vastustaaksemme kyseisiä terveyssäännöstön muutoksia. Pyydämme, että kannattaisit aloitetta osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13805
Jos haluat olla aktiivisemmin mukana kampanjassamme, ota yhteyttä osoitteeseen: Sano_WHOlle_Ei@proton.me
Kiitos sinun, yhä useampi on tietoinen kestämättömästä tilanteesta, jossa Suomelle kuuluvaa tosiasiallista päätäntävaltaa keskitetään tahoille, joita ei ole demokraattisesti valittu tehtäväänsä.
Mitä valoisinta syksyä sinulle!
Ystävällisesti,
Jarkko Silvola
Seuraathan tiedotustamme:
- Facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550705901268
- Telegramissa: https://t.me/WHOnKainsainvalisetSopimukset
- Instagramissa: https://www.instagram.com/muuttunut_who
- X:ssä: https://x.com/whomuutoksessa?t=3Yg9C5Krzf0J-NOC2fKjLw&s=09
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman, Ari Parikka
Adressi on luovutettu päättäjille
2023-11-15 09:49:26Hei,
Luovutimme tänään adressin ja sen 9390 allekirjoitusta saatekirjeineen kaikille kansanedustajille ja tasavallan presidentille. Alla oleva teksti on kansanedustajille lähettämämme saatekirje.
Luovutamme adressin myös europarlamentaarikoille, kuntapäättäjille, Maailman terveysjärjestön kokouksissa neuvotteleville Suomen valtuuskunnan virkamiehille, oikeuskanslerille, eduskunnan oikeusasiamiehelle, sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, perustuslakivaliokunnalle, lakivaliokunnalle, korkeimmalle oikeudelle, korkeimmalle hallinto-oikeudelle ja aluehallintovirastoille.
Lisäksi lähetämme adressin tekstin vastaavanlaisella saatekirjeellä mm. medioille ja mediavaikuttajille.
Jatkamme allekirjoitusten keräämistä myös adressin luovuttamisen jälkeen ja adressi voidaan luovuttaa myöhemmin uudestaan lisätyin allekirjoituksin.
Olethan tietoinen käynnissä olevasta kannatusten keräyksestä kansalaisaloitteeseemme?
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12837
Lämmin kiitos osallistumisestasi!
Pyrithän edelleen lisäämään kansalaisten tietoisuutta tästä tärkeästä aiheesta. Voit edelleen jakaa tämän adressin linkkiä sekä myös kansalaisaloitteen linkkiä läheisillesi ja verkostoillesi.
Liity seuraamaan tiedotustamme:
- Facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550705901268
- Telegramissa: https://t.me/WHOnKainsainvalisetSopimukset
- Instagramissa: https://www.instagram.com/muuttunut_who
- X:ssä: https://x.com/whomuutoksessa?t=3Yg9C5Krzf0J-NOC2fKjLw&s=09
Ystävällisesti,
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman ja Ari Parikka
_________
15.11.2023
Hyvä kansanedustaja,
Lähestymme Sinua tällä avoimella kirjeellä ja adressilla tärkeästä aiheesta, joka koskettaa Suomen tosiasiallista päätösvaltaa ja suomalaisten ihmis- ja perusoikeuksia. Olemme laatineet adressin ensisijaisesti tietoisuuden lisäämiseksi, koska aiheesta ei käydä sen merkityksellisyyden edellyttämää avointa yhteiskunnallista keskustelua. Tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta asiasta ja sen vaietuista ongelmista sekä tuoda esille kansan mielipide asiaan. Adressi on laitettu vireille elokuussa 2023 ja tähän mennessä se on kerännyt jo lähes 10 000 allekirjoitusta.
Maailman terveysjärjestö (WHO) on aloittanut vuonna 2022 neuvottelut, joissa se tavoittelee merkittävää päätösvaltansa lisäämistä maailmanlaajuisten kansanterveystoimien osalta kahdella kansainvälistä lainsäädäntöä muuttavalla tavalla, pandemiasopimuksella ja kansainväliseen terveyssäännöstöön (IHR) tehtävillä muutoksilla. Neuvotteluiden on määrä päättyä kyseisten asiakirjojen hyväksyntään WHO:n yleiskokouksessa jo toukokuussa 2024. Suomi on mukana neuvotteluissa sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten johdolla.
Ehdotettujen IHR:n muutosten seurauksena Suomen tosiasiallinen päätäntävalta, kansalaisten oikeudet ja vapaudet sekä osin budjettivalta ollaan luovuttamassa kansainvälisten hätätilojen aikana WHO:n käsiin. WHO:n budjetista 84 % voidaan käyttää korvamerkittynä yksityisten etujen edistämiseen. IHR:n muutosehdotusten mukaan WHO:n pääjohtaja saisi valtuuden julistaa kansainvälisen hätätilan yksinvaltaisesti - jopa vain mahdollisen kansanterveyteen liittyvän uhan perusteella, ilman WHO:n asiantuntijakomitean konsultointia.
Hätätilan aikana WHO saisi vallan antaa oikeudellisesti jäsenvaltioita sitovia määräyksiä, jotka koskisivat kansalaisten kehollista itsemääräämisoikeutta, liikkumisvapautta, yksityisyyttä ja sananvapautta. WHO:n perinteinen rooli suosituksia ja neuvoja antavasta järjestöstä on muuttumassa perusteellisesti. Onko Suomi luopumassa kansalaistensa oikeuksista ja päätösvallasta yksityisten etujen edistämiseksi?
Erityisen huomionarvoista on, että WHO:n ehdottamat IHR:n muutokset poistaisivat velvoitteen kunnioittaa kansalaisten ihmisarvoa sekä ihmis- ja perusoikeuksia täysimääräisesti säännöstöä noudatettaessa. (ks. Viite 1, Artikla 3)
Katsomme, että ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista, että kansalaisten selän takana vailla julkista keskustelua tehdään oikeudellisesti Suomea sitovaan säännöstöön muutoksia, joilla on vaikutuksia kansalaisten ihmisarvoon ja perusoikeuksiin.
Luovutamme tämän adressin saatekirjeineen mm. tasavallan presidentille, kuntien päättäjille, Maailman terveysjärjestön kokouksissa neuvotteleville Suomen valtuuskunnan virkamiehille, sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, perustuslakivaliokunnalle, eduskunnan oikeusasiamiehelle sekä oikeuskanslerille.
Jatkamme adressin luovuttamisen jälkeenkin tietoisuuden edistämistä ja allekirjoitusten keräämistä tästä koko Suomen kansaa koskevasta tärkeästä asiasta.
Asiaan liittyen on laitettu vireille 31.10.2023 kansalaisaloite turvaamaan Suomen kansan ja kansalaisten perusoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta, koska perustuslaki ei nykyisessä muodossaan kykene takaamaan niiden koskemattomuutta. (ks. Viite 3)
Toivoisimme Sinulta vastauksia seuraaviin kysymyksiin ja toivomme saada vastaukset 30.11.2023 mennessä osoitteeseen silvolaja@murena.io.
Kannatatko WHO:n yleiskokouksessa toukokuussa 2024 äänestettäviä ehdotettuja muutoksia kansainväliseen terveyssäännöstöön? (ks. Viite 1)
Mikä on näkemyksesi WHO:n pandemiasopimukseen, kun se tulee eduskunnan ratifioitavaksi? (ks. Viite 4)
Kohteliaimmin,
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman ja Ari Parikka
Viitteet
-
World Health Organization. Article-by-article compliation of proposed amendments to the International Health Regulations (2005) submitted in accordance with decision WHA75(9) (2022). https://apps.who.int/gb/wgihr/pdf_files/wgihr1/WGIHR_Compilation-en.pdf
-
Suomi ei saa luovuttaa tosiasiallista päätösvaltaa kansanterveydestään Maailman terveysjärjestölle. https://www.adressit.com/who_ei_saa_suomen_paatosvaltaa
-
Suomen kansan ja kansalaisten perusoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta ei voida luovuttaa pois. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12837
-
World Health Organization. Proposal for negotiating text of the WHO Pandemic Agreement. https://apps.who.int/gb/inb/pdf_files/inb7/A_INB7_3-en.pdf
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman, Ari Parikka
Suomen adressin allekirjoittajia on jo lähes 10 000 ja kansalaisaloite keräsi viikon kuluessa julkaisusta 3 000 kannatusta
2023-11-10 09:48:11Sydämelliset kiitokset jo lähes 10 000 adressin allekirjoittaneelle ja erityisesti aktiivisille tiedon, linkkien ja flyereiden jakajille! Käynnistimme 3.11.2023 keräyksen myös kansalaisaloitteelle oikeuksiemme ja itsemääräämisoikeutemme suojelemiseksi.
Kansalaisaloite: "Suomen kansan ja kansalaisten perusoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta ei voida luovuttaa pois"
Suomi on sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten johdolla mukana neuvotteluissa, jotka koskevat Maailman terveysjärjestö WHO:n ehdottamia muutoksia kansainväliseen terveyssäännöstöön (IHR). Ehdotettujen IHR:n muutosten seurauksena kansalaisten oikeudet ja vapaudet, Suomen tosiasiallinen päätäntävalta ja osin budjettivalta ollaan luovuttamassa kansainvälisten hätätilojen aikana WHO:lle, jonka budjetista 84% voidaan käyttää yksityisten etujen edistämiseen.
Muutosehdotusten mukaan WHO:n pääjohtaja saisi valtuuden julistaa kansainvälisen hätätilan yksinvaltaisesti - jopa vain mahdollinen kansanterveyteen liittyvä uhka perusteenaan. Ollaanko kansalaisten oikeudet ja päätösvalta uhraamassa yksityisten etujen edistämiseksi?
Kansainvälisen terveyssäännöstön muutokset ovat pandemiasopimusta vaarallisempia
WHO:n pandemiasopimus on määrä hyväksyä WHO:n yleiskokouksessa toukokuussa 2024, jonka jälkeen eduskunta käsittelee sopimuksen ratifioinnin. Pandemiasopimuksen rinnalla neuvotellaan kansainvälisissä hätätiloissa noudatettavan IHR:n muuttamisesta, joka on myös määrä hyväksyä toukokuussa 2024.
Pandemiasopimus ja IHR täydentävät toisiaan, mutta juuri WHO:n ehdottamat IHR:n muutokset heikentäisivät kansalaisten oikeuksia ja kansan itsemäärämisoikeutta. IHR on oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä lainsäädäntöä WHO:n 194 jäsenvaltiossa - eivätkä siihen tehtävät muutokset vaadi eduskunnan käsittelyä.
Kansalaisaloite perusoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden puolustamiseksi
Eduskunnan on ryhdyttävä kiireellisiin lainsäädäntötoimiin kansalaisten oikeuksien ja Suomen kansan itsemääräämisoikeuden luovuttamisen estämiseksi, koska perustuslaki ei nykyisessä muodossaan kykene takaamaan niiden koskemattomuutta.
Esitämme Suomen perustuslain 2 §:n kansanvaltaisuuden vahvistamista lauseella, "Suomi on kaikkien kansalaistensa valtio, jonka olemassaolo perustuu Suomen kansan ja kansalaisten pysyvään ja luovuttamattomaan itsemääräämisoikeuteen ja jossa kansalla ja kansalaisilla on valta ja luovuttamattomat perusoikeudet”.
Suojellaan oikeuksiamme ja oikeutta päättää Suomen asioista yhdessä
Kansalaisaloitteeseen tarvitsemme 50 000 kannatusilmoitusta, jotta voimme toimittaa sen eduskunnan käsittelyyn. Aika on käymässä vähiin ja tarvitsemme jokaisen panosta, jotta tietoisuus asiasta lisääntyisi kansalaisten keskuudessa.
Kohta 10 000 tietoista ja valveutunutta adressin allekirjoittanutta kansalaista on liittynyt mukaan suojelemaan ihmisarvoa, perusoikeuksia sekä itsemääräämisoikeuttamme!
Ihmisarvon, perusoikeuksien ja itsemäärämisoikeutemme puolustaminen kuuluu meille kaikille. ❤️
Linkki kansalaisaloitteeseen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12837
Seuraa tiedotustamme
Facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550705901268
Telegramissa: https://t.me/WHOnKainsainvalisetSopimukset
Instagramissa: https://www.instagram.com/muuttunut_who
X:ssä: https://x.com/whomuutoksessa?t=3Yg9C5Krzf0J-NOC2fKjLw&s=09
Ystävällisesti,
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman ja Ari Parikka
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman, Ari Parikka
Sydämellinen kiitos kaikille adressin allekirjoittaneille
2023-10-23 15:42:52Meitä on jo yli 6 000 vaatimassa, että Suomi ei luovuta päätösvaltaa kansanterveydestä WHO:lle.
WHO:n ehdottamissa muutoksissa kansainväliseen lainsäädäntöön ei ole kyse ainoastaan päätösvallan siirtymisestä jäsenvaltioilta WHO:lle, vaan myös siitä, että kansainvälistä terveyssäännöstöä noudatettaessa ei täytyisi kunnioittaa täysimääräisesti kansalaisten ihmisarvoa, ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia (Artikla 3, kohta 1; https://apps.who.int/gb/wgihr/pdf_files/wgihr1/WGIHR_Compilation-en.pdf).
Jokainen adressin allekirjoitus on siten myös arvokas symboli sille, että haluamme suojella yhdessä ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta sekä perusoikeuksiamme, kuten liikkumisvapautta ja sananvapautta.
Haluamme kiittää erityisesti teitä, jotka ovat jakaneet adressin linkkiä, tiedotuskanaviamme ja tärkeää tietoa WHO:n sopimuksiin liittyen. Se on valtavan arvokasta, koska aiheesta vaietaan valtamedian ja päättäjien keskuudessa ympäri maailman. Jos me kansalaiset emme ole aktiivisia keskustelun herättäjiä, tätä välttämätöntä keskustelua ei käydä lainkaan.
Tiedotuskanaviltamme (Facebook, Telegram, Instagram ja Twitter) saatte runsaasti tietoa WHO:n ehdottamista muutoksista kansainväliseen lainsäädäntöön, sekä siitä, kuinka näitä muutoksia vastustetaan maailmanlaajuisesti. Tässä muutamia esimerkkejä:
Lähes 22 000 ruotsalaista vaatii eroa WHO:sta.
Yli 150 000 brittiä vaatii pandemiasopimuksesta kansanäänestystä.
https://petition.parliament.uk/petitions/614335
Yli 330 000 amerikkalaista vaatii eroa WHO:sta.
https://alignact.com/go/the-american-sovereignty-declaration
Katso myös Sveitsiläisen asianajajan Philipp Krusen selkeä esitys WHO:n suunnittelemista muutoksista kansainväliseen lainsäädäntöön: https://www.youtube.com/embed/fxumRLqB87E
Luovutamme adressin laajasti päättäjille ja virkamiehille marraskuun alussa, viikolla 45. On ensisijaisen tärkeää, että jatkamme ahkeraa tiedon jakamista ja nimien keräämistä adressiin, jotta tavoittaisimme aivan jokaisen suomalaisen. Tukemalla toisiamme voimme saada paljon aikaan!
Seuraavassa esimerkkejä, kuinka voit edistää tietoisuuden lisääntymistä WHO:n sopimuksiin liittyen.
-
Jakamalla adressin linkkiä ja sosiaalisen median kanaviemme julkaisuihin liittyvää tietoa verkostoissasi ja esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluiden yhteydessä.
-
Herättämällä keskustelua tästä tärkeästä aiheesta lähipiirissäsi.
-
Kirjoittamalla aiheesta paikallislehtiin.
-
Jakamalla adressin flyereita postilaatikkoihin, ilmoitustauluihin ja suoraan kanssaihmisille (ota yhteyttä: perusoikeudet@tutamail.com).
-
Ottamalla yhteyttä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiin sekä kansanedustajiin aiheeseen liittyen.
-
Ottamalla selvää, kuinka EU ja WHO tekevät yhteistyötä suunniteltujen kansainvälisen lainsäädännön muutosten osalta ja ottamalla yhteyttä asiassa Suomen europarlamentaarikkoihin.
-
Ottamalla kantaa tuleviin lausuntopyyntöihin.
Liity seuraamaan kanaviamme
Facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550705901268
Telegramissa: https://t.me/WHOnKainsainvalisetSopimukset
Instagramissa: https://www.instagram.com/muuttunut_who
Twitterissä: https://x.com/whomuutoksessa?t=3Yg9C5Krzf0J-NOC2fKjLw&s=09
Suomen adressi: https://www.adressit.com/who_ei_saa_suomen_paatosvaltaa
Toiveikasta syksyä! Yhteistyössä on voimaa.
Ystävällisin terveisin,
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman ja Ari Parikka
Jarkko Silvola, Kati Häkkinen, Salla Wilskman, Ari Parikka