Adressi yhdenvertaisemman Kotkan kaupunkitilan puolesta

Allekirjoituksellani pyydän Kotkan kaupungin virkamiehiä ja luottamushenkilöitä tarkastelemaan ja muuttamaan toimintatapojaan fyysisen ympäristön esteettömyyden suhteen, erityisesti huomioiden tämän erilaisia lupia myöntäessään. Esteetön kaupunkiympäristö on paitsi kuntalaisten yhdenvertaisuuden edistäjä, se myös lisää kaupungin vetovoimaisuutta matkailijoille.

Suomi on ratifioinut YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista, jonka artikla 9 käsittelee esteettömyyttä ja saavutettavuutta. Artiklan mukaan jokaisella tulee olla yhdenvertainen pääsy fyysiseen ympäristöön, mukaan lukien rakennukset, tiet sekä muut sisä- ja ulkotilat. On myös varmistettava, että yksityiset toimijat, jotka tarjoavat yleisölle avoimia tiloja ja palveluja, huomioivat esteettömyyden ja saavutettavuuden osatekijät vammaisten henkilöiden kannalta.

YK:n yleissopimus on tärkeä väline asenteiden ja lähestymistapojen muuttamiseksi vammaisia henkilöitä kohtaan. Sopimus vahvistaa, että vammaiset henkilöt ovat yhdenvertaisia yhteiskunnan jäseniä ja heillä on oikeus vaatia oikeuksiaan. Esteettömyys on ymmärrettävä ihmisoikeuskysymyksenä.

Rakennetun ympäristön esteettömyyden edistämisessä on ymmärrettävä, että vammaisuus on samanlainen ominaisuus kuin esimerkiksi oikea- tai vasenkätisyys. Esteet eivät synny ihmisen ominaisuuksista vaan ympäristön ominaisuuksista. Joillekin esteettömyyden tarve on tilapäistä, toisille pysyvää, mutta kaikki tarvitsevat sitä jossain vaiheessa elämäänsä. Esteettömyyden tulee olla osa jokapäiväistä arkea, jotta kenenkään ei tarvitse olla eristyksissä kotonaan, vaan lähteminen ulos ja osallistuminen yhteisöön on vaivatonta.

Kotkassa apuvälineiden kanssa liikkumisen haasteet nousevat vuosittain esille. Näihin haasteisiin kuuluvat muun muassa invapaikat, jalkakäytävien kaltevuudet ja suojateiden korkeat reunakivet, sekä yrityksille myönnetyt luvat rakentaa terasseja jalkakäytäville siten, että apuvälineiden kanssa ei pääse kulkemaan ohi.

Tänä kesänä esiin on noussut ongelma, jossa jalkakäytäville levittäytyvät terassit estävät apuvälineiden kanssa kulkemisen. Kymen Sanomat uutisoi, että kyseinen terassi on kaupungin ohjeiden mukainen. Kommenttikentissä on kehotettu siirtymään tien toiselle puolelle, jos terassi haittaa kulkemista. Tällaiset kommentit osoittavat ymmärtämättömyyttä esteettömyyden tarpeista.

Me, tämän adressin allekirjoittaneet, vaadimme, että Kotkan kaupunki:

1. Tarkistaa nykyiset ohjeistukset ja toimintatavat esteettömyyden parantamiseksi.
2. Varmistaa, että terassien ja muiden tilapäisten rakenteiden myöntämisprosessissa otetaan huomioon esteettömyys terassin ohi kulkiessa, terassille pääsyssä, sekä terassilla liikkuessa.
3. Parantaa tiedotusta ja koulutusta esteettömyyden tärkeydestä sekä virkamiehille että yleisölle.
 

Saila Hoxha & Emmi Inberg    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että Saila Hoxha & Emmi Inberg näkee kaikki tällä lomakkeella antamani tiedot.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.


Annan suostumukseni siihen, että tällä lomakkeella antamiani tietoja käsitellään seuraavissa tarkoituksissa:




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…