Pelastetaan Turun Puolalan koulun suomalais-venäläinen kieliluokka

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#4

A1-valinnaisena venäjää ei pysty opiskelemaan yhtä syvällisesti kuin kieliluokalla.

Viola-Viktoria Koivulahti (Turku, 12.10.2023)

#20

Kunnollista selvitystä ei asiassa ole tehty. Kaupungin perustelut lakkauttamiselle eivät pohjaudu faktoihin, vain mutu-tuntumaan. Päätös loukkaa yhdenvertaisuutta, koska muita kieliluokkia ei kaupunki ole ottanut selvityksen alle.

Jenny Wihanto (Turku, 12.10.2023)

#27

Toivon, että asiaa tarkasteltaisiin kokonaisuutena sekä yhdessä muiden kieliluokkien, että muiden erikoisluokkien kanssa. Turun kaupungin tulee tehdä periaatepäätös opetetaanko venäjää vai ei. Laajennettu A1 malli ei ole tässä mahdollisuus, koska me tuskin tulemme saamaan yhdeltä opiskelu alueelta tarpeeksi halukkaita oppilaita. Myöskään, etäopetus ei tule kyseeseen pienillä lapsilla kielten kohdalla.

Johanna Teräsjärvi (Turku, 12.10.2023)

#38

seura.fi/asiat/ajankohtaista/kielitaito-yha-tarpeellisempi-venajan-kielen-osaajia-tarvitaan-tulevaisuudessa/?fbclid=IwAR14-J8s9NAnpw5OAFIcwhnD8b67zjr8UWFwS8OvCxjgLk_I_xMKrhczHoQ

Hyvin perusteltu ja kirjoitettu. En voi lisätä enempää kuin, että tulevien toimittajien, Maanpuolustuksen päättäjien on osattava venäjän kieltä. He ovat nyt kouluikäisiä, älkää viekö heidän oikeutta kielen opiskeluun.

Arsen Kaader (Turku, 12.10.2023)

#56

Kuulemistilaisuudessa toistettiin lukuisia kertoja että mitään päätöstä ei ole tehty ja heti perään kerrottiin syyt miksi luokka pitäisi lakkauttaa. Mitään keskustelua ei käyty vaihtoehdosta että luokkaa ei lakkautettaisi, joka olisi varmasti käyty jos väite siitä että selvitystä vasta oltaisiin tekemässä pitäisi paikkansa.

Tärkein syy lakkauttamiselle sanotaan olevan vähäinen hakijamäärä. Kuitenkin joka vuosi hakijoita on enemmän kuin paikkoja, joten miten tämä voi olla perusteena? Vanhempien keskuudessa on myös hyvin tiedossa, että paikkoja on vain 12 ja että naapurikunnista paikkoja ei edes kannata hakea. Tästä johtuen kaikki halukkaat eivät edes turhaan hae luokalle, johon ei ole mahdollista päästä.

Toinen syy lakkautukselle on korkeat kulut per opiskelija, joka johtuu suoraan luokan pienestä paikkamäärästä. Ensin siis luodaan luokka johon otetaan maksimissaan 12-13 oppilasta ja sitten sanotaan että oppilaita on liian vähän. Selkeä ratkaisu olisi luokkakoon kasvattaminen ja asiasta tiedottaminen niin että lasten vanhemmilla olisi luottamusta siitä että luokalle on mahdollista päästä ja siten kannattaa hakea.

Kolmantena syynä väitetään että luokan oppilaat eivät pärjää koulussa kieliongelmien vuoksi. Tämä on hyvin huolestuttavaa, koska heidän suomen kielen opetukseensa on koulun mukaan annettu lisäresursseja. Eli lapset eivät ylimääräisestä opetuksesta huolimatta muka opi suomea.. jos näin olisi niin vähemmällä opetuksellako oppisivat enemmän? Mitään lukuja mm. arvosanojen keskiarvoista ei esitetty väitteen tueksi, joten koko väite lienee keksitty tyhjästä.

Tärkeimpänä kuitenkin Turun Kaupungin voimassaoleva opetussuunnitelma sotii lakkautusta vastaan. Opetussuunnitelmassa toimintaa on luvattu kehittää ja lisätä entisestään. Opetussuunnitelma on laillisesti sitova ja sitä tulisi täten noudattaa vähintään sen voimassaolon ajan.

Lopuksi, vaikka suhteet Venäjään ovat kiristyneet, niin venäjän kielen tarve joka tapauksessa kasvaa tulevaisuudessa. Kehittyvät suhteet mihin tahansa suuntaan, niin Suomen rooli Venäjän naapurina Natossa tulee vain korostumaan ja tämä lisää kielitaidon tarvetta.

Mika Itkonen (Turku, 12.10.2023)

#59

Tavallinen kansa ei pitäisi eikä tule sotkea politikoiden peliin

Julia Korovin (Helsinki, 12.10.2023)

#62

Jokainen kieli ja kulttuuri on täkeä!
Ei lapsista saa viedä oikeus opiskella mitä opiskella!
Poliittiset pelit ei koskea lapsia!

Maija Suomalainen (Helsinki, 12.10.2023)

#92

Pelastetaan Turun Puolalan koulun suomalais-venäläinen kieliluokka

Anton Voronov (Vantaa, 13.10.2023)

#114

Kannustan ehdottomasti!

Yulia Reyngold (Turku, 13.10.2023)

#123

Kieliluokan sulkeminen on järkyttävä virhe jota tehdään vailla mitään todisteita. Selvästi näkyy että päätös on täysin poliittinen, mikä taas rikkoo perus ihmisoikeuksia.

Ivan Vinokurov (Turku, 13.10.2023)

#125

Minulla on 6-vuotias eskarilainen. Hänen äidinkielensä on suomi, jota hän puhuu pääsääntöisesti.
Hän ymmärtää venäjää, mutta ei puhu, sillä ympäristö on aikalailla suomenkielinen.

Meillä oli toiveena viedä hänet suomalais-venäläiselle luokalle ensi vuonna, jotta hän saisi tukea sekä sopivan ympäristön venäjän kielen opiskeluun.

Vanhemmat lapseni opiskelivat suomalais-venäläisessä kieliluokassa. Molemmat pääsivät jatko-opiskelemaan toivomansa lukioon. Luokan opetus- sekä oppilaiden taso on hyvä, eikä poikea muista luokista.

Pidän syyt luokan sulemiselle perusteettomina.

Evgeny Vinokurov (Turku, 13.10.2023)

#132

Monikielisyyttä ja monikulttuurisuutta on kehitettävä inhimillisessä maassa ja edistyksellisessä kaupungissa.

Svetlana Mironova (Turku, 13.10.2023)

#164

Venäjänkieltä tarvitaan tulevaisuudessa. Tåmä ei ole oikea keino.

Miska Rantamäki (Turku, 13.10.2023)

#166

Järki käteen! Venäjänkielen taitoa tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin!

Jukka Viitanen (Kaarina, 13.10.2023)

#171

Yhteistyössä Puolan koulun kanssa 2009-2013 vv.
Itsenäinen valtio ei loukkaa kansalaistensa oikeuksia.

Nina Sushina (Helsinki, 13.10.2023)

#179

Suomessa tarvitaan venäjän kielen osaajia

Turun kaupunki on ilmoittanut lakkautavansa suomalais-venäläisen kieliluokan ensi syksystä alkaen. Suomalais-venäläisen kieliluokan oppilaat opiskelevat pitkää venäjää A1-kielenä kielirikasteisen opetussuunnitelman mukaan, jonka tavoitteena on kasvattaa sujuvasti suomea ja venäjää puhuvia suomalaisia.

Kaupungin johtokunnan perustelut lyhytnäköiselle lakkausehdotukselle eivät perustu faktoihin ja tutkimukseen, vaan tunteisiin, populismiin ja rasismiin, joita venäjän aloittama hyökkässota on aiheuttanut. Venäjän kieleen kohdistuva lakkaus tukee Putinin propagandaa Lännen hyökkäyksestä venäläisiä vastaan.

Tälläkin hetkellä Maanpuolustuskorkeakoulussa on meneillään tutkimushanke ”Venäjä-ryhmä”, jossa tarvitaan ja koulutetaan venäjän kieltä ja kulttuuria tuntevia erityisasiantuntijoita. Puolustusvoimien tehtävissä tulee osata venäjä ja suomea sujuvasti ja olla suomen kansalainen.

Venäjän kielialueille suuntautuneisiin diplomaattitehtäviin vaaditaan suomen kansalaisia, joilla on natiivia vastaava kielitaito. Näitä taitoja ei saavuteta lukemalla muutama kurssi lukiossa. Venäjän kieli on tunnetusti vaikeaa.

Sujuvasti venäjää puhuvia suomalaisia ja venäjän kulttuuria syvällisesti ymmärtäviä asiantuntijoita tarvitaan nimenomaan lisää. Kaksikielisyys on rikaste.

Miksi Turun kaupunki ei ymmärrä Puolalan koulun tarjoaman korkealaatuisen kielirikasteisen opetuksen tärkeyttä tulevaisuudessa? Mielestäni Turun kaupungin päättäjien tulisi kyetä arvioimaan kielirikasteisen opetuksen lopettamisen vaikutuksia


Pauliina Räsänen, FM
Väitöskirjatutkija, kulttuurihistorian oppiaine, Turun yliopisto

Tuuli Pauliina Räsänen (Tbilisi, 13.10.2023)

#180

Vieraiden kielten oppiminen laajentaa näköaloja, opettaa ajattelemaan ja päättelemään, kehittää muistia ja kommunikaatiotaitoja. Vieras kieli liittyy epäsuorasti muihin oppiaineisiin ja edistää yksilön kokonaisvaltaista kehitystä. Ja vieraan kielen opiskelu auttaa sinua ymmärtämään paremmin omaa äidinkieltäsi. Siksi kieliä on aina pidetty pakollisena koulutuksen ja kasvatuksen osana, ja ne ovat osoitus ihmiskulttuurin tietystä tasosta. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että poikamme on koulutettu tällä luokalla monta vuotta sitten, suorittanut Ressun lukioon ja opiskelee parhaillaan menestyksekkäästi Aalto-yliopistossa Helsingissä nykyään.

Lilia Järvinen (Vantaa, 13.10.2023)

#186

Päätös on monella tapaa ongelmallinen ja erittäin lyhytkatseinen. Miksi olemme ajamassa alas vuosikymmenien uraauurtavan työn tuloksia, jota Puolalan koulun opettajat ja kannatusyhdistykset ovat Turussa tehneet? Eikö meidän kannata pitää kiinni asioista, joissa olemme selkeästi hyviä ja kehittää niitä pidemmälle? Olisi käsittämätöntä suhmurointia kaupungin päättäjiltä mikäli tämä päätös runnotaan läpi ilman asianmukaista ja perusteellista selvitystä ja keskustelua.

Olga Rantanen (Turku, 13.10.2023)