Tapahtumat sallittava muiden kohtaamisten rinnalla - Samat säännöt kaikille 

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#421

Hei! Olen yksi kulttuurialan freelancereista, koulutettu ammattinäyttelijä, tavallinen veronsa maksava palkansaaja. Toimeentuloni koostuu pääasiassa näyttelemällä teatteriesityksissä.

Jos työni teatterissa on vaarassa peruuntua, syystä mistä tahansa, ei takuita toimeentulolle ole. Saan palkkani ainoastaan niistä näytännöistä, jotka päästään asianmukaisesti esittämään.

Koko pandemian ajan, etenkin ravintola-alan rajoituksista puhuttaessa, on useaan kertaan todettu, että kenekään toimeentulon edellytyksiä ei saa lain mukaan estää, jokaisella on lain kirjaimen mukainen oikeus harjoittaa elinkeinoaan. Tätä puhetta kuulee päättäjien puolelta vähintään viikoittain. Onkin hyvä, että laki pitää työntekijän puolta saada tehdä työtään ja ansaita palkkansa. Kunpa tilanne oliskin näin myös käytännössä, ei ainoastaan teoriassa!

Sillä on myös niin, että minun, ja lukemattomien muiden kaltaisteni, toimeentulon edellytykset on estetty ja kielletty tasan vuoden ajan, laista huolimatta, 12.3.2020 alkaen - paria syksyistä kuukautta lukuunottamatta, jolloin esityksiä pyöritettiin puolille saleille, turvallisesti ja ilman yhtäkään virustartuntaa. Marraskuusta 2020 alkaen on työnteon edellytykset rajoitusten myötä olleet jälleen olemattomat.

Ymmärrän, kuten kaikki alani ihmiset ymmärtävät, että elämme aikaa joka on poikkeuksellista: rajoituksia tarvitaan, jotta koko maailmaa piinaavasta viruksesta saataisiin väännettyä voitto kotiin. Sanotaankin, että virus ei diskriminoi, se on ihan jokaisen elämää koskettava ongelma huolimatta siitä kuka tai mitä olet. Tämä poikkeuksellinen aika myös paljastaa raa'alla tavalla sen, että päätöksiä tehdessä jotkut ihmiset, joillain tietyillä aloilla työskentelevät ihmiset, on helppo jättää oman onnensa nojaan, jolloin on tehtävä se johtopäätös, että toisin kuin virus, on ihminen toistaan kohtaan eriarvoistava, eikä se tuota edes pikkuruista omantunnon tuskaa. Jos tuottaisi, en usko että alani ihmisten kohtaama epäoikeudenmukainen kohtelu olisi ollut mahdollista näin pitkään.

En, ja emme, vaadi erityistä kohtelua. En koe tarvitsevani silkkihansikkaista kohtelua aikana, joka vie monen ihmisen hengen ennenaikaisesti ja turhaan. Ymmärrän perspektiivin, jolla tätä asiaa pitää tarkastella eikä sen keskiössä ole minä minä minä. Uskallan väittää, että näyttelijäkollegani ovat asiasta samaa mieltä.

Vaadimme yhdenmukaista kohtelua ja päättäjien apua tilanteessa, jossa elinkeinon harjoittaminen on kerta kaikkiaan kiellettyä minusta ja meistä riippumattomista syistä. Vaadimme saada olla lain edessä samalla viivalla kuin muut.

Tero Koponen (Helsinki, 12.03.2021)

#424

Tasavertaisuutta, tasavertaisuutta.

Samuli Mäkelä (Huittinen, 12.03.2021)

#441

Pandemian torjuminen on kaikkien yhteinen tehtävä. Siksi ei saa olla niin, että toisessa sisätilassa saa istua sama määrä ihmisiä yhtä kaukana toisistaan vain siksi, että sitä kutsutaan esimerkiksi ravintolaksi eikä konserttisaliksi.

Jussi Littunen (Helsinki, 12.03.2021)

#455

Edistytään ihmisinä.

Ville Niemelä (Helsinki, 12.03.2021)

#580

Kohdelkaa kaikkia tällä alalla olevia tasavertaisesti.
Ravintoloissa sai olla ihmisiä juomassa kaljaa ja laulamassa, mutta keikkoja ja muita tapahtumia ei saanut järjestää, vaikka esimerkiksi lätkämatsissa ei ollut yhtään tartuntaa. Eikä festareilla.

Annika Ekström (Espoo, 12.03.2021)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…