Porvoolaisten lasten keskittäminen yhä suurempiin yksiköihin on loputtava ja kaupungin elinvoima säilytettävä!
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#5
Kyläkoulut ja kylät muutenkin ovat yksi iso syy miksi Porvooseen muutetaan.Teemu Riekki (Porvoo, 08.10.2024)
#15
#leikattavaalöytyymuualtakin.Jussi Taulo (Porvoo, 08.10.2024)
#16
Kun lapseni koulu muuttui isosta yksiköstä pienempään niin oppimisinto kasvoi ja tulokset muuttuivat huomattavasti paremmiksi. Kyläkoulut kunniaan.Tarja Hakala (, 08.10.2024)
#48
Koulujen sulkeminen pitää estää! Tällä karkoitetaan loputkin lapsiperheet ja kiinteistöjen arvot putoavat.Una Mannerberg (Kulloonkylä, 08.10.2024)
#62
Håll Borgå levande, utveckla byarna. Töm dem inte. Tvinga inte alla in i centrum.Dan Nordström (Borgå, 08.10.2024)
#66
Lasten pahoinvointi kasvaa entisestään, mikäli koulujen koot suurenevat ja pienten koulumatkat käyvät haasteellisiksi.Ann-Mari Kähkönen (Porvoo, 08.10.2024)
#95
Aivan käsittämätöntä että vuosi toisensa jälkeen "säästöt" revitään maaseudun lasten selkänahoista. He eivät ole voineet valita asuinpaikkaansa-ja itse asiassa moni joka on maalle muuttanut on tehnyt valinnan aikana ennen kyläkoulujen alasajoja.Hävetkää.Heli Bergholm (, 08.10.2024)
#107
Harkitkaa tarkasti. Kerran katkaistua kyläyhteisön elävää perinnettä on mahdotonta elvyttää jälkikäteen suurellakaan rahasummalla.Sanni Turunen (Porvoo, 08.10.2024)
#108
Muutimme aikanaan Helsingin keskustasta Kullooseen, jotta saisimme asua maalla ja lapsemme saisi kasvaa kylän päiväkodissa ja koulussa, luonnon läheisyydessä. Tämä on ollut meidän perheelle oikea ja ehdottomasti paras päätös. Nyt jo aikuinen ja kohta aikuinen lapsemme ovat tänä päivänä onnellisia siitä, että ovat saaneet kasvaa Kulloossa, turvallisessa ympäristössä. Nuorimmalla lapsellamme vastassa ovat samat tutut aikuiset vuosien jälkeen päiväkodissa ja koulussa.Täällä maalla meillä on yhteisöllinen, kyläläisiä tukeva ja kannatteleva yhteisö. Perheet tuntevat toisensa. Mukavaa tekemistä keksimme kyläyhteisön voimin niin lapsille kuin aikuisillekin. Naapurilta saa aina apua. Mitkään konsulteilla tehdyt mittarit eivät näitä asioita mittaa ja uskon kaiken tämän olevan myös sellainen voimavara, jota moni tänä päivänä toivoisi ja tavoittelisi ympärilleen.
Olen ylpeä Kulloosta, omasta kotiseudustani. Nyt tarvitaan teiltä päättäjiltä viisautta, viisautta ymmärtää mistä hyvinvointi syntyy ja mistä pahoinvointi alkaa. Päättäjät; lapset ovat meidän tärkein tulevaisuuden voimavara. Panostakaa lasten ja nuorten hyvinvointiin! Ja olkaa ylpeitä Porvoosta ja sen kylistä!
Anna Koski (Porvoo, 08.10.2024)
#110
Porvoon kylien kouluja ei saa lakkauttaa mielivaltaisesti. Kylissä pitää olla mahdollista saada koulutusta ja mahdollisuus kasvuunTero Koivisto (Porvoo, 08.10.2024)
#111
Tack JanneLinda Antell-Behm (, 08.10.2024)
#118
Maaseudun lähikoulujen lakkatusjahdin on päätyttävä! Lähikoulut on se tärkein veto- ja pitovoima, joka houkuttelee nuoria perheitä Porvooseen. Halutaan turvallista, rauhallista koulu/päiväkotiympäristöä ja lyhyitä koulumatkoja. Jos tuhoatte kylistä kaiken tämän, perheet äänestävät jaloillaan. Kaavoitus kuntoon, tontteja ja asuntoja perheille, lähikoulu ja -hoitopaikat. Näillä kylät kukoistavat ja ovat elinvoimaisia!Liisa Wilska (Porvoo, 08.10.2024)
#131
Kyläkouluja ei saa lakkauttaa. Kaupungin tehtävänä on järjestää niihin lapsia esim. kaavoittamalla tontteja.Malina Pursiainen (Porvoo, 09.10.2024)
#136
Päätöksenteon Porvoossa täytyy olla nykyistä läpinäkyvässä ja aidommin osallistavaa. Koululakkautuksia yritetään ajaa kuin käärmettä pyssyyn, keplotellen asukkaiden selän takana, eikä vaihtoehtoja ole aidosti edes harkittu.Laskelmien perusteella koulujen sulkemisella ei saada kaupungin esittämiä säästöjä aikaan, mutta kylät niillä sen sijaan saadaan tehokkaasti tapettua.
Kyläkoulut täytyy säilyttää ja kylät pitää elinvoimaisina!
Veera Boije af Gennäs (Porvoo, 09.10.2024)
#140
Egna barn kan drabbas och hela tanken på att tränga in barnen i överfulla skolor är dumt och ogenomtänkt.Märta Collander (Borgå, 09.10.2024)
#141
En kyllä ymmärrä miten kaupunki aikoo mahduttaa kaikki Porvooseen haluavat keskustan alueelle ja miten kouluihin voi mahtua, kun ne ovat nyt jo täynnä! Miksi kuntiin ei kaavoitetaan tontteja ja tehdä vaikka paritaloja joita kaupunki voisi vuokrata.Todella surullista, että lapset ängetään nykyään "laitoksiin", joissa ryhmä koot on liian suuria, eikä ajatella enää lapsen etua. 😔
Katri Ahonen (, 09.10.2024)
#157
Parempi koulu sitä pienempi se on,möys turvallisempi pienille lapsille.Jos otetaan maalaiskoulut pois,niin hävii myös maalaisjärki!
Susann Bremer (Porvoo, 09.10.2024)
#158
Miksi kylien koulut ovat lakkautusuhan alla? Säästösyistäkö? Laskekaa kaikki välillisetkin vaikutukset. Lopuksi vielä se, että kylien lapsiperheet muuttavat lapsiperheet muuttavat pois Porvoosta. Kaikki eivät halua asua Porvoon kaupunkitaajamassa.Marina Röytiö (Porvoo Kulloonkylä, 09.10.2024)
#160
Maailmanlaajuisesti on runsaasti tutkimusnäyttöä suurten koulujen monimuotoisista haittavaikutuksista. Miksi väkisin tehdä ja toistaa jo haitallisiksi havaittuja virheitä ??? Lisäksi kaupungilla on varaa sijoittaa uusien koulujen rakentamiseen muttei varaa ylläpitää kyläkouluja, eli puhtaasti valinta asia. Lasten hyvinvoinnin vähentäminen pakottamalla pitkiin koulumatkoihin ja suurten koulujen haitoille tulee vain kalliimmaksi ajan kanssa. Yhteiskunnan pyrkimyshän on kasvattaa tasapainoisia ja hyvinvoivia, tuottavia veronmaksajia. Jos lapset ovat jo pienestä pitäen stressaantuneita, ei lupaa hyvää aikuisiän tuottavuudelle. Yksinkertaista matematiikkaa.Katariina Naugrén (Porvoo, 09.10.2024)
#165
Stäng inte byskolor tänk på barnens bästa.Maria Snellman (Borgå, 09.10.2024)
#171
Järkeä päätöksiin - kiitos.Vera Wilenius (Porvoo, 09.10.2024)
#172
Kyläkoulut tulee säilyttää ja näin tukea lasten turvallista sekä ainutlaatuista lapsuutta!Janie Kantonen (Porvoo, 09.10.2024)
#174
Ilman lähikoulua ja -päiväkotia lapsiperheet muuttavat pois kylältä ja sen suuntainen kehitys surkastuttaa elinvoimaisenkin kyläyhteisön.Trendit tulevat ja menevät. Nyt käynnissä oleva kaiken palvelun tiivistäminen kaupunkiin on ilmiö, jonka jälkeen todennäköisesti nähdään sen haittapuolet ja ryhdytään palauttamaan elinvoimaa, eli hajauttamaan kouluja takaisin kyliin. Tämänkaltaisilla trendilinjauksilla on on vaarana olla ON / OFFtyyppisiä, jonka nimissä liian helposti hyväksytään yleiseksi linjaksi niissäkin kouluissa ja päiväkodeissa, joissa hyötyjä lopettamisesta ei oikeasti synny.
Konsultit osaavat muotoilla taulukot tilatun mukaiseksi. Arvot niissä mitataan euroissa ja vaikutus kyläyhteisöön ei suuremmin paina vaa´assa.
Kylien koulujen ja päiväkotien säilyttäminen on asia, joka vaikuttaa suoraan paikallisyhteisöjen elinvoimaisuuteen ja tulevaisuuteen. Pienemmät koulut ja päiväkodit eivät ole vain oppimispaikkoja, vaan ne ovat myös yhteisön sydän, jossa lapset ja perheet voivat tuntea yhteenkuuluvuutta ja tukea. Myös aikuiset kohtaavat ja tutustuvat koulutapahtumassa toisiin kyläläisiin vahvistaen yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Ensinnäkin, kyläkoulut ja päiväkodit tarjoavat lapsille turvallisen ja tutun ympäristön, jossa oppiminen voi tapahtua yksilöllisesti ja lapsen tarpeet huomioiden. Pienemmissä ryhmissä opettajat voivat keskittyä paremmin jokaiseen oppilaaseen, mikä parantaa oppimistuloksia ja lasten hyvinvointia.
Toiseksi, kyläkoulut ja päiväkodit edistävät paikallista yhteisöllisyyttä. Ne ovat paikkoja, joissa perheet voivat kohdata toisiaan, jakaa kokemuksia ja tukea toisiaan. Tämä yhteisöllisyys on erityisen tärkeää maaseudulla, jossa etäisyydet ovat pitempiä ja palvelut harvassa.
Ilman näitä palveluita monet perheet saattavat harkita muuttoa kaupunkeihin, mikä johtaisi kylien autioitumiseen ja paikallisen elinkeinoelämän heikkenemiseen.
Porvoo ei kaupunkina näyttäydy silloin vaihtoehtona, jos maaseudulle haluavien lapsiperheiden palvelut tarjotaan jossain muussa kunnassa paremmin.
Perheemme muuttopäätös Kulloonkylään aikanaan perustui riittäviin lähipalveluihin ja viihtyisään kyläympäristöön.
On tärkeää, että päätöksentekijät ymmärtävät kylien koulujen ja päiväkotien merkityksen ja tekevät kaikkensa niiden säilyttämiseksi. Investoimalla paikallisiin kouluihin ja päiväkoteihin investoimme tulevaisuuteen, jossa jokaisella lapsella on mahdollisuus kasvaa ja oppia omassa yhteisössään.
kalle oikari (kulloonkylä, 09.10.2024)
#186
Porvoolla on valtava potentiaali haalia uusia asukkaita tarjoamalla nimenomaan vaihtoehdon ahtaalle kaupunkiasumiselle. Nyt panostetaan vain keskusta-asumiseen, jollaista on tarjolla jo jokaisessa muussakin pikkukaupungissa. Porvoon maaseutualueilla riittää tilaa ja seudut tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka haluavat asua väljästi, rauhallisella alueella edullisemmin ja kuitenkin pystyvät käymään esimerkiksi pääkaupunkiseudulla töissä. Maaseudun koulut ja päiväkodit mahdollistavat tämän asumismuodon työssäkäyville tarjoamalla lapsille turvallisen ympäristön, lyhyet/lyhyemmät koulu-/päivähoitomatkat sekä iltapäivän harrastustoiminnan.Mirja Nordlund (Porvoo, 09.10.2024)
#194
Oon 17-vuotias ja oon käyny Kulloon koulun. Oon nykyään äärimmäisen tyytyväinen siitä että kävin alakoulun Kulloossa, enkä MISSÄÄN NIMESSÄ halua että kyläkouluja lakkautetaan.Mimmi Koski (Porvoo, 09.10.2024)
#197
Muutimme Kullooseen sijainnin takia, alunperin etsimme asuntoa lähinnä Sipoosta. Käymme Helsingissä töissä ja lapsemme on Kulloon päiväkodissa. Iloitsimme päätöksestä rakentaa lisää kevyenliikenteenväyliä Kullooseen, koska sitten lapsi voi käydä koulussa myöhemmin itsenäisesti. Esitys koulun lakkauttamisesta oli märkä rätti päin näköä ja Porvoolta keskisormen näyttö kylissä asuville. Mikäli Porvoo toteuttaa Kulloon koulun lakkauttamisen, käännämme selkämme ja muutamme Sipooseen, joka ilolla kehittää Söderkullaa pelkäämättä keskustan näivettymistä. Sittenpä ei ole lasta aiheuttamassa kuluja, mutta ei myöskään kahden ihmisen verotuloja.Meri Helisevä (Porvoo, 09.10.2024)